18 Март, 2015 15:52 686 2

Плевнелиев: Регионалната политика е сърцето на Европа

  • росен плевнелиев-
  • регионалната-
  • политика-
  • сърцето-
  • европа

Президентът призова за нов стадий на интеграцията в Европа, без изграждане на изкуствени стени

Плевнелиев: Регионалната политика е сърцето на Европа - 1
Снимки: БТА

Регионалната политика е сърцето на Европейския съюз - тя води до видими резултати, до демокрация и просперитет. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържествената церемония в Санкт Пьолтен, Република Австрия, на която бе удостоен с наградата „ERI prix“ за заслуги към съхранението на многообразието и равнопоставеността на регионите по пътя към обединена Европа. Държавният глава подчерта, че европейските граждани очакват открити правителствени политики, прозрачност и изпълнение на смислени проекти и точно това им дава Регионалната политика на ЕС.

Наградата „ERI prix“ се връчва на всеки две години и се присъжда за големи заслуги за обединена Европа. Българският президент е петият й носител. Преди него удостоени с приза са Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК и министър-председател на Люксембург (1995-2013 г.), Едмунд Щойбер -министър-председател на Бавария (1993-2007 г.), Вацлав Клаус - президент на Чешката Република (2003-2013 г.), Микулаш Дзуринда - министър-председател (1998-2006 г.) и министър на външните работи на Словашката република. Това са държавници, оставили своя отпечатък в историята и изиграли важна роля във формирането на Европа, заяви министър-председателят на Долна Австрия д-р Ервин Прьол.


Посвещавам тази награда на стотиците кметове, на шестте български региона и на институциите, които наистина разбраха най-важното – кметовете, регионите и министерствата да работят заедно, да споделят общи приоритети и да подадат ръка на хилядите проекти, които нашите региони реализират, в синхрон с европейските приоритети, заяви президентът

„Тази награда е за достойния начин, по който години наред се работеше за балансирано регионално развитие, за отключване на европейските фондове и за създаване на икономическа перспектива за българските региони“, коментира държавният глава.

По думите на президента Росен Плевнелиев, именно качествено новото ниво на съвместната работа между правителство, региони и общини е пътят към постигане на устойчив растеж, основан на споделени приоритети за развитие.

„В България след 2009 г. стартирахме проекти за изграждането на 300 км магистрали, 26 нови метростанции, за изграждането на железопътни линии, пътища, водни проекти, първата българска иновационна екосистема „София Тех Парк“. Стартирахме и 10 000 проекта за малките и средни предприятия, реновирахме над 460 детски градини и училища в българските региони“, посочи държавният глава и подчерта, че те са подобрили живота на  милиони български граждани.

Президентът заяви, че днес страната ни работи за още по-тясна икономическа интеграция на българските и на регионите от Централна и Източна Европа, които са обединени от общ стремеж за реализация на проектите за транспортна и енергийна свързаност и на Дунавската стратегия.

„В Европа всички са важни и за всички има перспектива – от най-богатите до най-бедните региони“, подчерта президентът и добави, че в резултат на постигнатия политически и национален консенсус България е определила своите приоритети, които предстои да изпълни до 2020 г. с подкрепата на Европейската комисия.

В изказването си на церемонията българският държавен глава открои и значението на Регионалната политика на ЕС за интеграцията и за европейската перспектива на държавите от Балканите. Според президента, успехът на регионалното сътрудничество се основава не толкова върху географската близост, а върху споделените ценности на държавите от региона.

„Сътрудничеството между съседните страни е най-мощният инструмент, особено за Югоизточна Европа, а усещането да видиш, как хората от пограничните региони на „Желязната завеса“ днес изграждат заедно своето съвместно, по-добро бъдеще, е истински вдъхновяващо“, заяви Росен Плевнелиев.

„Надявам се, че ще навлезем в нов стадий на интеграция, а няма да изградим нова изкуствена стена. Защото само обединена Европа, може да бъде Европа на мира, Европа на сътрудничеството, Европа на регионите“, подчерта държавният глава.

Президентът отново изтъкна значението на Югоизточна Европа като „свързващ елемент“ между Европа и Азия.

„Ние сме в центъра на тези търговски пътища, а регионалната свързаност е важна предпоставка за инвестиции в държавите от региона и отваря вратите към нови пазари на изток и на запад“, заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни също така, че ЕК планира да инвестира почти 50 млрд. евро в региона по линия на европейските структурни инструменти до 2020 г.

„Това означава, че средствата за трансграничното сътрудничество между страните от Югоизточна Европа значително ще се увеличат и до 2020 г. ще видим значително подобрение и модернизация на инфраструктурата на Балканите“, отбеляза още президентът Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че от подобряването на икономическата перспектива на европейските региони ще спечелят и всички граждани от Югоизточна Европа.

По време на церемонията премиерът на Долна Австрия д-р Ервин Прьол определи твърдата позиция и застъпничество на президента Росен Плевнелиев за силни региони в Европа като един от мотивите за присъждането на наградата.

„Европа трябва да залага именно на регионите в бъдещото си развитие“, допълни Ервин Прьол и посочи, че България е силен застъпник на проевропейския курс. Министър-председателят на Долна Австрия определи президента Росен Плевнелиев като символ на стабилност и предвидимост, важен и диалогичен партньор на Австрия по въпросите от европейския дневен ред.

„Президентът Плевнелиев е човек с демократично мислене и европейско съзнание и връчената награда е признание за качествата му като държавник, политик и европеец“, подчерта още Ервин Прьол.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ярослав станчев

    1 0 Отговор
    "изграждането на 300 км магистрали"
  • 2 The Bear

    1 0 Отговор
    Какъв е Педигрипал нашия Плевньо само - срам ме е, че някой чужденец или българин може да си помисли, че аз съм гласувал за него. Срами цяла България където отиде и където зяпне та пусне някой бисер с мек гласец. Пфу! Не сме имали по-лош, слаб, вреден, продажен, неадекватен президент. Управляващите загубиха всякаква мярка - няма самокритичност, няма самоусещане, няма чувство за приличие - Пфу! Ще трябва да ги пометем, но не знам как да направим организацията, за да не ни смачкат с подвластните им силови структури още в зародиш, или как да не се позволи НАТО да дойде да умиротворява и да ни избият американците за това, че сме си позволили да упражним правото си на суверен към предателите - няма как да се чака следваща дата за гласуване, за която "преброителите" на гласовете, "разпределителите" на партиите и "оформителите" на списъците с кандидатите ще са по-подготвени!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове