Last news in Fakti

19 Март, 2015 13:36 801 0

Митов: България ще подготви проекти за Украйна

  • даниел митов-
  • българия-
  • подготви-
  • проекти-
  • украйна

Политиката за развитие е инвестиция в стабилността и просперитета на самия ЕС, заяви той

Митов: България ще подготви проекти за Украйна - 1
Снимки: БТА

"В момента подготвяме конкретните проекти за Украйна. Смятаме да работим по-активно с Молдова, разбира се, със Западните Балкани. Институционалното развитие ще бъде един от основните стълбове за политиката за развитие." Това заяви министър Даниел Митов, който откри днес конференция, която поставя началото на Европейската година за развитие в България. Организатор на събитието е Дипломатическият институт към министъра на външните работи.

Той изтъкна, че в момента за Бълтария приоритетни са държави "като Молдова, където има сериозно българско малцинство.

"Молдова подписа договор за асоцииране с ЕС. Ние трябва да помогнем и да използваме възможностите, за да дадем знак на Молдова много по-ускорено да върви по пътя на реформите и това по някакъв начин да се отрази на българското национално малцинство", заяви външният министър.

2015-та г. е емблематична година в областта на развитието – време на размисъл и оценка за извършената работа по изпълнението на договорените през 2000 г. Цели на хилядолетието. В същото време това е и период на значителна трансформация на приоритетите и изработването на нов амбициозен дневен ред, поставящ устойчивото развитие, политическата стабилност и социалното приобщаване в центъра на международните усилия за изграждане по-справедливи общества, каза още той.

Инициативата „Европейска година на развитието“ е необходима и навременна за страните от ЕС, и особено за България. За нас е важно да осъзнаем, че политиката за развитие на ЕС е както проява на солидарност с развиващите се страни, така и инвестиция в стабилност и просперитет на самия ЕС, заяви министър Митов.

Външният министър отбеляза, че като член на Европейския съюз България подкрепя изработването на истински универсална международна рамка, която да е приложима във всички държави в съответствие със специфичните условия. Принципът на универсалността има фундаментално значение, тъй като той произтича от глобалния характер на предизвикателствата и заплахите, на които са изложени всички държави, подчерта той.

Министър Митов изтъкна, че България участва активно в протичащите в момента международни преговори в ООН за изработване на дневен ред на развитието след 2015 г. Българската делегация интензивно лобираше за укрепване на формулировките в Цел 16 „мирни общества и ефективни и прозрачни институции”, ръководейки се от ключовата роля на върховенството на правото, стабилността и демократичните институции за развитието и ще продължи да работи в тази посока и в предстоящите преговори, допълни той.

В изказването си Даниел Митов посочи, че Националната програма за участието на страната ни в Европейската година на развитието си поставя за цел да популяризира сред българската общественост успехите и предизвикателствата пред политиката за развитие на ЕС и на България.

Чрез значителния брой събития ще се повиши осведомеността на българските граждани за сътрудничеството за развитие и за положителния ефект от него за авторитета на България. Външният министър подчерта, че изпълнението на тази амбициозна програма би било невъзможно без участието на партньори от неправителствения сектор и академичните общности и отчете като силно положително подписаното през февруари Споразумение за сътрудничество между МВнР и Българската платформа за международно развитие. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове