Last news in Fakti

1 Май, 2015 07:00, обновена 1 Май, 2015 15:21 1 847 8

Правата на трудещите се трябва да се отстояват всеки ден

  • бсп-
  • михаил миков-
  • трудещите-
  • отстояват-
  • правата

Започна шествието, организирано от БСП по случай Международния ден на труда

Правата на трудещите се трябва да се отстояват всеки ден - 1
Снимки: БТА

„Тук сме, за да кажем: „повече справедливост, повече солидарност”. Тук сме за защита на индивидуалните и колективни права – права, за които хората са се жертвали, а днес някак си се приемат като нормални. Тези права трябва да се отстояват всеки ден”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на организираното от БСП шествие в София, посветено на Международния ден на труда.

На събитието присъстват председателят още членове на ръководството, представители на коалиционните партньори от БСП, хиляди членове и симпатизанти на левицата и граждани.

„Първи май не е ден само на социалистите, не е ден на политиците и синдикатите. Първи май е ден на онези 272 000 души – най-бедните работещи в Европа, на които днешното правителство отне по 408 лв., по 408 хляба от семейството на тези работещи бедни”, заяви Миков в официалната си реч.

По думите му първи май е и ден на всички онези, които търсят работа.

„Първи май е празник на всички, които споделят или не споделят една или друга политическа платформа и имат правото на достоен труд, на достойно заплащане, на безопасни условия на труд и на условия, в които работниците не попадат в ситуации като в Горни Лом или Карлово”, продължи лидерът на социалистите.

Михаил Миков заяви, че много българи са забравили кръвта, с която са написани правата им през вековете по света и тук, в България. Според него и младите също трябва да четат, да помнят, че тогава, когато не отстояваш правата си, нямаш право да искаш по-справедливо и достойно бъдеще.

„Тогава, когато не заявяваш, не протестираш, ти трудно ще намериш сили да празнуваш. Искам да кажа на тези, които днес ги няма тук, на тези, които гледат на Първи май като на някакъв остатък от времената, когато най-много беше направено за правата на работниците, да им кажа, че правата, ако не се отстояват, се отнемат”, каза още Миков. Той добави, че ако не се празнува Първи май, се протестира на Първи май.

Председателят на БСП благодари на присъстващите за участието им в шествието и митинга.

„Искам да благодаря и на онези работници, социалисти, синдикалисти в Бургас, в Пазарджик, във Враца, в цяла България, които днес по улиците на страната казват : „ние знаем правата си, ние имаме сили да се борим за правата си, ние искаме достоен труд, ние искаме една по-справедлива България. Ние можем да докажем, чрез нашия глас, чрез нашето присъствие, чрез нашия юмрук, че имаме силата да живеем по-достойно, ние и децата ни – за една по-справедлива България! Благодаря ви! Честит празник!”, завърши Михаил Миков. 

Към шествието, което тръгна от парламента и се насочи към Борисовата градина, продължават да се присъединяват граждани. Там в 11:30 часа започна първомайският митинг и откриване на празника на в. „Дума” и левия печат. На сцената на лятната естрада слова произнесоха председателят на БСП Михаил Миков, лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов и синдикалисти. Представена е и инициативата за поставяне на паметен знак по повод 25-ата годишнина от първия празник на в. „Дума” и левия печат.

Повече от 8000 души, с лозунги „Време за справедливост”, „Справдливост”, „Солидарност”, „Искаме работа”, „За справедливост и достойни старини”, „По-справеливо заплащане на труда” тръгнаха от Народното събрание и стигна до Борисовата градина. 

„Социалистите дълбоко ценим и уважаваме Деня на труда. Този ден обединява стремежите и усилията на всички трудещи се по света за сигурност, за справедливи доходи и за достоен живот. Няма да търпим повече условията, на които тези хора са подложени и БСП ще продължи да бъде на улицата с тях и ще защитава техните права”, заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов.

По думите му обаче за съжаление днес не можем да се похвалим с нито едно от тези неща.

„Искам да се обърна към майката със замразените майчински, към рабитника, който все още чака да получи заплатата си, към българските момичета и момчета, които работят в чужбина, към пенсионера, който живее с малката си пенсия, към хората в неравностойно положение, към младия човек, който не може да си позволи образование или търси работа и не може да я намери и всички онеправдани и унижени българи: Търпимостта на БСП се изчерта и свърши дотук. Време е да гръмне черешотото топче. Време е за справедливост”, заяви Паргов.

„Винаги ще има 1-ви май, бойният празник на труда”, заяви председателят на Комунистическата партия Александър Паунов, който е част от БСП. По думите му тази особена дата няма да бъде забравена от всички, за които понятието „социална справедливост” не е куха фраза . Той поздрави присъстващите с думите на поета Смирненски „Усмивка за 1-ви май”.

„Няма по-висше право от правото на труд. 25 години ни заблуждават, че у нас има свобода на личността и хората имат права, получи се обаче един див капитализъм”, каза друг коалиционен партньор на БСП - председателят на Движение за социален хуманизъм Александър Радославов по време на митинга. Той бе категоричен, че прогресивно мислещите хора не вярват, че може да има капитълизъм с човешко лице, затова трябва да обединим нашите усилия да възстановим социалната справедливост.

„Ние няма да позволим хората да страдат заради желанието на малкото богати да стават все по-богати, а средната класа да се разорява”, каза още той.

„За какви ценности можем да говорим, когато човекът на честния труд в България може да постигне само две неща - да живее в бедност и да умре в мизерия. Това не е нашата България, ние трябва да я превърнем в държава, в която заслужаваме да живеем”, призова журналистът и общественик Велислава Дърева.

Тя припомни, че тази година вестник „Дума” става на 25 години, но обясни, че времето и животът на един вестник се измерват с дързост, кураж, честност, идеи и идеал. Дърева бе категорична, че „Дума” няма милионери, банки и чужди фондации зад гърба си.

„Нашият вестник има позиция, невероятен екип и най-прекрасните читатели. Защото нашите читатели не са просто купувачи на вестници, а наши съмишленици и съратници”, категорична бе тя. Дърева припомни, че „Дума” е създаден от безсмъртния български публицист Стефан Продев. „Продев казваше, че свободата на печата е майка на всички свободи и там, където няма свобода на словото, никой не е свободен”, добави тя. Журналистът подчерта, че „Дума” е една от последните  територии на свободното слово в България.

„Приятели, нека всички ние излезем заедно с близките си на 1-ви май на площад „Народно събрание”, за да кажем заедно: „Стига неравенства! Време е за справедливост!”. Това призова вчера Михаил Миков във видеообръщение по повод празника, публикувано във Фейсбук.

„В навечерието сме на 1 май, празник – национален, но и международен. Празник и ден, в който хиляди трудещи се по света, хора на физическия и умствения труд, манифестират победата на свободния труд, манифестират заради правата си, манифестират заради защитата на тяхното бъдеще, но и на бъдещето на децата им”, казва лидерът на социалистите.

„Капиталът няма да защити хората на наемния труд и ние трябва да сме заедно, трябва да сме солидарни, трябва да можем да кажем – стига натиск върху работещите! Затова, скъпи приятели, заповядайте от 10:30 часа в петък, на 1 май, заедно да извикаме силно: ‘Стига неравенства! Време е за справедливост!”, председателят на БСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свят без БКП БСП

    1 1 Отговор
    Стига неравенства! Време е за справедливост! .... ?????? ДАВЗЕМЕМ ОТ ТЕЗИ , КОИТО МИСЛЯТ И РАБОТЯТ ПО 12 , 14 , 18 ЧАСА НА ДЕН , ЗА ДА ДАДЕМ НА ОНИЯ , КОИТО СПЯТ ЦЯЛ ДЕН С ОТВОРЕНА УСТА И ЧАКАТ ДА ИМ ПАДНЕ НЕЩО ОТ НЕБЕТО ...... ТОВАРИЩИ , ТОВА НЕМА ДА СТАНЕ .....
  • 2 Киро

    0 2 Отговор
    Стига неравенства! Време е за справедливост!

    ==========

    Безмозъчните комунясти не разбраха, че справедливостта е ИМЕННО в неравенствата!
    Хората не са равни, възможностите не са им равни, не работят поравно, нито учат поравно!

    Неравенството е най-добрия гарант за прогреса на човечеството.
  • 3 onq s konq

    1 1 Отговор
    Фрапиращото е,че точно тия,които контролираха равенството 45г,внеэапно се окаэаха най-неравни след демокрацията.После гушнаха едни милиони,смениха името на партията от БКП на БСП и пак эапочнаха да приэовават с пълен глас эа "равенство",опитвайки се да се харесат на червения иэбирател и пак да бъдат във властта!
  • 4 българка

    2 1 Отговор
    Време е за справедливост. Поредният цинизъм на БСП. Това послание трябва да бъде отправено към ТЯХ и да им се потъри отговорност за всички злини, които са извършили на народа ни. Защото това, което сме сега е резултат на действията на тяхната партия от 1925 г насам- атентати, убийства, лагери, гонения, промиване на мозъци и редица други престъпления.
  • 5 Баба Вуна със Бастуна

    1 1 Отговор
    -Ей комунета вие от 70-години само крадете и използвате държавната машина за лично облагодетелстване и се возите със държавни коли ни плащате за шофиор и бензин безплатна охрана от нсо а народа бъхти като вол и няма нищо освен дългове към банки топлофикация софийска вода чез айвиен или енерго про и му вдигате цените 2-пъти в годината пролет и есен на топлото и бензина а оттан и на храните....и ми говорите за права на работниците и за заплати като от 25-години нямате и 1-дет трудов ден и 1лев спечелен по-честен път....язък че си отиде бай тошо щеше да ви прати всичките на специлизация в белене!
  • 6 работещ беден

    2 1 Отговор
    докато червената чума не се измете веднъж завинаги България ще е най-бедната страна в ес
  • 7 роналд рейгън

    2 1 Отговор
    Бсп червените фараони ,ще защитават робите на труда. Каква мимикрия.Крадците ще защитават ограбените.
  • 8 TODOR STOYANOV

    1 0 Отговор
    КРЕТЕНИЯТА Е ГОЛЯМА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове