Last news in Fakti

1 Май, 2015 10:58 1 108 2

БСП няма да спре да защитава изконните човешки права

  • атанас мерджанов-
  • бсп-
  • защитава-
  • изконните-
  • човешки-
  • права-
  • михаил миков

Няма кой друг освен ние самите да промени бита и всекидневието си, условията на труд, възможностите за гаранция и защита, заяви Атанас Мерджанов

„Милиони хора в цял свят днес ще демонстрират своята солидарност. България също е запазила добро чувство, свързано с този празник и благодарение на БСП всяка година се организират подобни манифестации и шествия”. Това заяви зам.-председателят на БСП „Лява България“ Атанас Мерджанов по БНР от Бургас.

„Има много ентусиазирани млади хора, които желаят да демонстрират своята воля за противопоставяне срещу неравенството в българското общество, за защита на доходите”, обясни Мерджанов.

Той подчерта, че днес такива митинги и шествия ще има в цялата страна. По думите му общият надслов на инициативите в цялата страна е „Време за справедливост”, което е било и мото на 48-мия конгрес, но има и много други, които изразяват спецификите на всяка област. Според него мероприятията в цялата страна са доказателство за естествения човешки порив за демонстрации и търсене на солидарност.

„Няма кой друг освен ние самите да промени бита и всекидневието си, условията на труд, възможностите за гаранция и защита”, категоричен бе социалистът.

Атанас Мерджанов заяви, че БСП се стреми да бъде същинска, истинска, съдържателна опозиция. Той подчерта, че именно благодарение на БСП вчера парламентът е приел на първо четене закона за защита на конкуренцията. По думите му това е едно постижение, плод на последователно усилие и е в интерес на българските потребители и българските производители.

„БСП не се отказва от защитата на изконните човешки права, труда и защитата на трудовите постижения”, заяви Мерджанов.

Той подчерта, че правителството на Пламен Орешарски за кратко време е успяло да постигне немалко социални права, от които обаче 14 са били отнети с бюджета за 2015г. зам.-председателят на групата на левицата в парламента припомни, че са разкрити и 50 000 работни места по време на управлението на кабинета „Орешарски”.

„Ние обаче нямаме намерение да спрем да се борим за хората и това те да могат да водят нормален живот, да могат да се издържат, да осигурят образование на децата си”, категоричен бе Мерджанов. Той подчерта, че левицата всеки един ден се стреми да бъде опонент на това, което се сервира от дясното управление.

Мерджанов каза още, че независимо от всичко БСП е партия, която е доказала, че може да се консолидира и мобилизира в решителни политически моменти.

„Важното е всички идеи, които имаме в програмата си, да намерят конкретна реализация в следващите месеци и като номинации на наши кандидати за местните избори. Това е сърцевината на нашата политиката”, заключи Атанас Мерджанов.

Младите социалисти във Видин и представители на руската общност в града отбелязаха празника с шествие от централния площад „Бдинци” до паметника на Димитър Благоев. Те поднесоха цветя пред монумента на основателя на социалистическото движение в България, който е бил и учител в гимназията във Видин. Младежкото обединение в БСП спази традицията за честване на 1-ви май пред паметника на Благоев.



Преди началото на шествието живеещите във Видин руски граждани проведоха акция „Георгиевска лента” и закачиха на видинчани двуцветната лента в оранжево и червено, която се е превърнала в символ на уважение и признателност към загиналите във Втората световна война руски войници.

Честването на Деня на труда продължи със спортен празник в местността Божурица. На събитието присъстваха и народният представител от БСП Филип Попов, общински съветници от левицата, както и общинският председател на БСП – Видин Пламен Трифонов.

Близо 100 социалисти с много настроение и песни се събраха в парка „Стратеш” в Ловеч. По идея на местното ръководство на левицата събралите се включиха в акция за почистване на природния парк. Те събраха десетки торби с боклук и подкастриха храстите над езерцето. В почистването взеха участие и народният представител от БСП Димитър Горов, общински съветници и кметът на общината Минчо Казанджиев.

Народният представител от БСП Иван Иванов, кметът на Община Шумен Красимир Костов и областният председател на Младежкото обединение на БСП-Шумен Анатоли Стоянов пък участваха в откриването на спортния празник на КНСБ. Иванов честити празника на присъстващите и пожела успехи в състезанията. В спортовете футбол, волейбол, теглене на въже, тенис на маса и дартс се включиха много младежи от МО на БСП Шумен.

Стотици социалисти участваха и в митинг в Монтана. Шествието започна от клуба на БСП в града и завърши в Градската градина. Приветствия към множеството отправиха председателят на Общинския съвет на БСП Камелия Трифонова, народният представител д-р Емил Райнов.

„За нас днес не е почивен ден, а ден, на който заявяваме, че не може да има само печалби, без социални парва. Не може да има развитие, без да се грижим за човека”, заявиха представителите на левицата. За настроението на събралите се погрижиха духова музика и танцов ансамбъл. Песента „Дружна песен днес да екне!” бе запята спонтанно от присъстващите хора.

В Благоевград също се проведе празнично шествие. В шествието, предвождано от духов оркестър, се включиха десетки членове и симпатизанти на БСП, които развяваха тържествено знамена. Много граждани и гости на Благоевград също се присъединиха към парада до паметника на Димитър Благоев.
Председателят на БСП-Благоевград д-р Владимир Пандев прочете тържествено слово по случай Деня на труда и на международната работническа солидарност. Празникът завърши с хора под звуците на оркестъра.

Първомайската манифестация в Пловдив, тръгна от пл. Римски стадион и стигна до пл. Стефан Стамболов. Колоната поведоха червените  общински съветници, младежки лидери и ръководството на пловдивската структура . Настоятелният призив „Време за справедливост!” обедини множеството от митинга, който се проведе до Общината.

В речта си Елена  Енева, пловдивският председател на НС „Защита”, акцентира върху болезнените за пловдивчани теми – Белодробна болница и общинското образование. Тя изтъкна, че в лицето на социалистите техният синдикат среща съмишленици в отстояването на каузи. „Застанете и вие до нас, призова Енева пловдивчани, за да бъде нашият град независим и достоен”.

Народният представител Георги Търновалийски честити празника на своите съграждани и припомни, че в Пловдив 1 май се отбелязва най-напред  с протест през 1893 година.

„И днес имаме поводи да сме недоволни, защото България няма работеща икономика, която да създава заетост и доходи за хората! Родният бизнес не се управлява по правилата за ефективен мениджмънт, а зависи от настроенията и благословията на управляващите. Нарушени са фундаменталните пазарни принципи, а властта изсмуква ресурсите на държавата и енергията на нацията. С всеки изминал ден все повече живеем на кредит”, каза той.

Депутатът посочи, че управляващата коалиция лишава страната ни от възможности да бъде суверенна, а нацията ни – достойна, здрава и образована. От речта му стана ясно, че и в перспектива не се очакват по добри дни.

„Само за половин година законодателните инициативи на управляващите гарантираха формиране на листа на чакащи пациенти, отнемане на средства от държавните и общински училища в полза на частните, пенсионна реформа, която обрича българите да работят до сетния си дъх, и натовариха с безпрецедентен дълг няколко поколения” – аргументира се Георги Търновалийски.

Заместник-председателят на БСП – Пловдив Атанас Петков обясни, че в Деня на левия печат младите пловдивски социалисти застават зад каузата за медиен плурализъм и свободата на словото, която осигурява всички останали демократични и граждански права. Митингът в Пловдив завърши с дълго първомайско хоро около фонтаните.

С хиляди балони, постери от преди 100 години, посветени на Международния ден на труда и брошури с историята на празника отбелязоха в Габрово 1-ви май. На специално табло всеки, който желаеше, можеше да остави своето послание.

"Първи май е възможност да се погрижим за вдъхновението в нас и всички хора”, „Първи май подбужда самочувствието на трудовия човек”, „Време е за справедливост”, „Солидарност и справедливост”, „Ден за възхвала на най-истинското право - правото на труд" бяха само част от посланията, оставени на таблото.
В празника се включи народният представител Кирил Добрев и членът на ИБ на партията Йордан Стойков.

„За нас беше важно да отбележим Деня на труда в Габрово с положителни послания, защото не бива да забравяме, че когато ни е най-трудно, трябва да сме най-солидарни”, заяви Добрев.

Градът почервеня от балони, а минаващите благодариха на организаторите, че Денят на труда не е забравен.

Във Варна манифестация – протест извади на показ загиналата през годините на прехода варненска икономика. Шествие с плакати – спомени за десетките варненски предприятия, които днес не работят, премина през Морската градина и централните улици на града и спря пред общината.

“На 1 януари затвори врати и спря работа поредното предприятие във Варна – ТЕЦ Варна. Дано това да е последната черна страница, която ние затваряме от икономиката на нашия град“, каза пред стотиците варненци, събрали се да почетат тъжния празник на труда, лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов.

Той призова да не забравяме колко са тъжните спомени от унищожените и затворени варненски предприятия.

„България е член на НАТО, а защо нямаме поръчки за военния завод, къде е Варненската корабостроителница с 15 000 работещи хора в тази промишленост, къде е заводът за дизелови двигатели ВАМО, „Елпром“, къде консервеният комбинат „Янко Костов“. Списъкът е дълъг. Започваме да говорим за икономика, реиндустриализация, но трябва да се мисли мащабно. Нима всяка една партия, която взима властта, смята, че тя поставя началото на държавата?”, попита Гуцанов.

Бившият министър на образованието проф. д-р Анелия Клисарова допълни, че най-тъжното в момента е, че работливият български народ вече е безработен и това е страшно.

„Нашите млади хора остават без работа, ние трябва да създадем работните места и да ги научим на труд. Това е нашата задача и неслучайно искаме да върнем системата обучение в работна среда, защото всеки човек, който уважава себе си, уважава и труда на колегите си“, каза проф. Клисарова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Що ли иэборите категорично покаэаха,че народа не желае червени эащитници ?!Сигурно эащото е неориентиран:)
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Досега защитавахте интересите на ДПС, та чак се загуцаха от власт и пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове