Last news in Fakti

1 Май, 2015 21:50 2 147 3

Априлското въстание е ярък символ на пробуждането на българския дух

  • росен плевнелиев-
  • априлското въстание-
  • символ-
  • пробуждане

То бе самостоятелно дело на българския народ с ясни цели и стратегия. Ето защо то се превърна в много повече от военна акция и израсна до висотата на блестящ политически успех с огромно значение за българската кауза, заяви Росен Плевнелиев

Априлското въстание е ярък символ на пробуждането на българския дух - 1

Априлското въстание – този ярък символ на пробуждането на българския дух, на борбата за човешко и национално достойнство, бе дело на цяла плеяда от титани на българската история. Това заяви в тържествената си реч президентът Росен Плевнелиев по случай отбелязването на 139-годишнината от Априлското въстание.

„Отправяйки поглед към величествените и страшни дни на 1876 г. си даваме сметка, че в българската историческа памет има пътеводни звезди, които не избледняват с времето.  Има величини, с които поколение след поколение, винаги ще се сравняваме. Всяко време на триумф и трагедия ражда своите ярки личности“, заяви Плевнелиев.

„То се превърна във връх на националноосвободителните борби на българския народ, благодарение на всички онези знайни и незнайни герои, които презряха живот и имане, водени от словата на Бенковски: „Боже! Дай ми сила и недей ме оставя сам; помогни ми в святото предприятие да избавя тоя народ от железните нокти на тиранина!”, каза още той като подчерта, че сърцата на потомците остават винаги отворени за подвига на саможертвата на апостолите.

По думите му Априлското въстание е било самостоятелно дело на българския народ с ясни идеи и стратегии.

„Ето защо, то се превърна много повече от военна акция и израсна до висотата на блестящ политически успех с огромно значение за българската кауза. Пожарите на бунта осуетиха цяла Европа и не позволиха на Великите сили цинично да обърнат гръб на факта, че на Балканите има един народ, който е готов да мре за свобода и достойнство”, отбеляза Росен Плевнелиев.

Ето какво още каза президентът:

"Уважаеми господин заместник-председател на Народното събрание, уважаеми господин кмет, уважаеми господин областен управител, уважаеми народни представители, драги панагюрци, скъпи сънародници. За мен е чест да бъда сред вас, трудолюбиво Панагюрище, записало достойно името си като столица на героична България по време на незабравимата Априлска епопея.

Отправяйки поглед към величествените и страшни дни на 1876 година, си даваме сметка, че българската историческа памет има пътеводни звезди, които не избледняват с времето. Има величини, с които поколение след поколение винаги ще се сравняваме. Всяко време на триумф и трагедия ражда своите ярки личности.

Априлското въстание – този ярък символ на пробуждането на българския дух, на борбата за човешко и национално достойнство, бе дело на цяла плеада от титани на българската история. То се превърна във връх на националноосвободителните борби на българския народ, благодарение на всички онези знайни и незнайни герои, които презряха живот и имане, водени от словата на Бенковски: „Боже, дай ми сила и недей ме оставя сам. Помогни ми в святото начинание и предприятие да избавя тоя народ от железните нокти на тиранина“. Народът ги нарече с обич апостоли, а сърцата на потомците остават завинаги отворени за подвига на тяхната саможертва.

Априлското въстание бе самостоятелно дело на българския народ с ясни цели и стратегия. Ето защо то се превърна в много повече от военна акция и израсна до висотата на блестящ политически успех с огромно значение за българската кауза. Пожарите на бунта осветиха цяла Европа и не позволиха на великите сили цинично да обърнат гръб на факта, че на Балканите има един народ, който е готов да мре за свобода и достойнство. Възрожденският стремеж към самостоятелност, към държавност и собствени институции бе вграден в основите на движението за национално освобождение. Този стремеж подтикна апостолите от ІV революционен окръг да свикат истински български парламент в местността Оборище, водени от вярата, че гласът на народа трябва да одобри въстанието, да утвърди неговите водачи и стратегия.

Събранието на Оборище основателно е наречено от историци и съвременници първото Велико народно събрание на България. Велико не само заради взетите съдбоносни решения, но и с оглед на демократичния дух, предопределил неговото провеждане. Първият български парламент бе воден от същите принципи, които почитаме и днес – изборност на делегатите, демократичност и вишегласие. На Оборище ясно пролича, че посетите от Васил Левски семена дават щедри плодове. И нямаше как да бъде иначе.

Повече от половината делегати бяха съратници на Апостола на свободата. На Оборище се събраха представители на всички съсловия и професии – учители, духовници, търговци, земеделци. Мнозина от тях с високото за времето си образование и добро имотно състояние. Така в този момент на върховно изпитание българите показаха мъдрост и зрялост, излъчвайки най-достойните чрез широко народно представителство.

Позволете ми да припомня поразяващите и днес думи на летописеца Захари Стоянов – "Моите оборищки депутати са ангели, най-честните, идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения - искам да кажа, прогонни и дневни пари - на които бяха: грозната бесилка и заптийският камшик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде". Наш дълг е да не забравяме неподвластното на времето послание от Оборище, че пътят на националната ни свобода и независимост преминава през принципите на демокрация и равенство, които приобщиха българския народ към идеите на демократична Европа.

Априлското въстание, написа писателят Георги Марков, е не само израз на натрупани през робството въжделения, а огнища на нови, силни и велики идеи, които ще движат българите в пътя им към бъдещето и не ще загубят своята валидност при каквито и нови изпитания и робства да ги води съдбата.

Скъпи сънародници, Априлското въстание е изцяло българско дело. Народът се вдигна след 5-вековно униние, Априлската епопея е българската национална революция – морална и с военни средства. Въпреки, че бе разгромено, въстанието успя политически, защото предизвика решаването на българския национален въпрос. Наш дълг е да пренесем във времето този пламък на чистия идеализъм, за да могат идните поколения да почерпят сили от дълбоката вяра на нашите предци, собствените ни възможности от безграничната им и съзидателна любов към Отечеството.

Нека съхраним възрожденския стремеж да имаме своето достойно място в европейското семейство и да бъдем равни на другите европейски народи, както ни завеща Апостолът на свободата.

Поклон пред героите на Априлското въстание! Да живее България!"
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янко

    3 0 Отговор
    Прави впечатление в речите на президента (вкл. и за Трети март) никога не присъства "турско робство", да се чуди и мае, който не знае против кого и какво са въставали българите.
  • 2 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор
    „В този ден сме обeдинени в своята признателност и почит към хилядите войни – румънци, финландци, украинци, литовци
    и други войни....."
    Част от речта на Плевнята-ирландската пастирка на 3.03.2015 г.
    Интересно,кои ли ще са тези "други" около 60000 загинали за българската свобода войници???
  • 3 Този не е добре

    0 0 Отговор
    Той говори ГЛУПОСТИ, вникнете в казаното.
    Словестна эквилибристика - СЛОВОБЛУДСТВО, преиначаване на историята, на целите, на движещите сили, на отношението на З А П А ДА!
    А кой дойде румънеца Скобелев,
    финландеца Гурко,
    литовеца Столетов,
    немеца Дондуков?
    Ото Бисмарк какво ти кихна след потушаването на възстанието, госпожо политическа пеперудко?
    Защо не каза думите на Бисмарк а СЛОВОБЛУДНИЧИШ.
    Бисмарк казва: " Аз вярвам че Русия ви помогне".
    НЕ ЗАПАДА А РУСИЯ !
    РУСИЯ а не ЗАПАДА !
    НЕ ЗАПАДА А РУСИЯ!

    ЗАЩО СЕ ЕРАМУВАТЕ ДА ГО ПРОИЗНЕСЕТЕ ЛИ?

    Защото сте политически постит...и.

    Ако утре РУСИЯ тръгне отново свободна, сес силна и мошна икономика, ресурси, сигурна и надеждна армия, ЩЕ ЗАПЕЕШ ДРУГА ПЕСЕН.

    И ДНЕС, ЗАПАДА НЕ НИ НОСИ ПРОГРЕС.
    И ДНЕС, ЗАПАДА НЕ РАБОТИ В НАШ ИНТЕРЕС.

    РЕЧТА НА ТОЗИ ОРАТОР Е ГАВРА С ИСТОРИЯТА И С ЗАГИНАЛИТЕ В АПРИЛСКОТО ВЪЗСТАНИЕ!

    СРАМ И ПОЗОР!

    ТОВА УЖАСНА ГАВРА!



Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове