Last news in Fakti

7 Май, 2015 10:03 1 148 2

Сакскобургготски няма да се връща в политиката

  • симеон сакскобургготски-
  • политиката-
  • църква

Във връзка с полученият от Св. Синод орден Св. Иван Рилски и последвалите реакции и коментари Сакскобургготски заяви, че това е решение на църквата

Сакскобургготски няма да се връща в политиката - 1
Снимка: БНТ

Симеон Сакскобургготски няма да се връща в политиката. Това заяви той в интервю за БНТ. Бившият премиер коментира, че подобни слухове са плод на фантазии на хора, които целят да го дискредитират.

„Това са феноменални фантазии и митове. Всяко нещо си има момента, идеята за връщане в политиката като политика е нещо по-скоро в реда на фантазията, но не и реалното. Ролята ми е друга в момента, търся да бъда полезен на обществото, а не да предизвикам кавги и да се делят хората, както се претендираше с темата покрай църквата. Каузата ми е България, в която съм се родил. Наистина на моята възраст съм видял какво ли не, та да търся и да се нуждая от нещо.

Има нормални отношения, които са приети навсякъде и по този начин могат да се избегнат всякакви слухове и измишльотини, но не виждам защо се търсят винаги субективни обяснения за неща, които са съвсем нормални и приети навсякъде и които не създават никакво напрежение. Хората се интересуват от по-съществени работи като приоритета ни пред света. Успехите, това са неща, които ни засягат всички далеч повече“,  обясни той.

„Въпрос на прагматизъм е и е важно да се стигне до главното – интересите на България, от там нататък не са необходими гръмки фрази и изказвания. Невинаги се налага само да се прави това, което "Великите сили" правят“, каза още Сакскобургготски.

„Тук има по-развита тенденция да се търсят скандали, отколкото в някои други общества, където може би има по-интересни злободневни теми“, заяви Сакскобургготски и препоръчва да се огледаме, за да видим какво е било другаде.

Във връзка с полученият от Св. Синод орден „Св. Иван Рилски” и последвалите реакции и коментари Сакскобургготски заяви, че това е решение на църквата.

„Не виждам защо трябва да търсим някакви много сложни тълкувания, моменти и интерпретации”, допълни той.

На въпрос дали църквата е толкова близо до хората, колкото понякога е до политиците той отговори, че трябва да се попита всеки един от сънародниците ни, защото всеки сигурно си има отговор.

По думите му църквата е една институция, която е изцяло независима.

„Не става и въпрос за обида. Всеки има право да тълкува. Но пак казвам, че трябва да имаме, да е ясна историята каквато е била. Дали носи човек една титла или изпълнява дадената длъжност, това са съвсем различни работи. Нито застрашава републиката по никой начин, мисля, че съм си доказал и аз моята лоялност към републиката, служейки ѝ като премиер, нито пък трябва някой да се почувства обиден. А за президентите навсякъде в чужбина, аз винаги препоръчвам да се пооглеждаме”, обясни още веднъж Сакскобургготски.

„Трябва да се върнем много по-назад, 1946г. и от там вече всеки да разбере за какво става реч. Не виждам защо това се превръща в такава, как да кажа, дискусионна материя за нещо, което е изцяло дори не светско, в смисъл такъв да засяга или да превъзбужда толкова хора, пък и в много случаи изкуствено”, коментира той.

По думите му, теориите за русофилство и русофобство трябва да останат в миналото и приоритет да бъде доброто бъдеще на България. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Ми то не останаха върхове не в политиката а по българските планини, които да покорява...,опа грешка, да присвоява...
  • 2 Верващ

    0 0 Отговор
    Вервайте ми!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове