12 Май, 2015 14:26 994 0

Сопот получи отсрочка за дълга

  • сопот-
  • протест-
  • дълг

Кметът на община Сопот Веселин Личев получи нова отсрочка от две седмици за разпродажба на общинско имущество от частен съдебен изпълнител, предаде БНР.

Сутринта днес служители на общината и граждани обсадиха административната сграда с цел да не позволят влизането на ЧСИ. На входа те поставиха черешово топче, което по думите на кмета е символ на борбения дух на сопотчани, а не за сплашване. Хората имаха готовност и да блокират подбалканския път София - Бургас.

Отсрочката бе дадена след разговор между двете страни и споразумение, което общината подписа с фирмата в присъствието на частен съдебен изпълнител Мариана Обретенова.

Адвокатът на фирмата Ирен Савова подчерта, че това е последната отсрочка, защото негативите от продължилия вече пет години проблем остават за сметка на консорциума, който от своя страна също дължи пари на работниците си. Тя припомни, че ако до август 2015 г. казусът не бъде приключен, от ЕС ще бъде наложена санкция на България за цялата стойност, която е в размер на 18 милиона лева.

Даваме отсрочката най-вече заради гражданите, но ако дължимата сума, която към този момент е около 3,7 милиона лева, не бъде внесена през този период, на 26 май ЧСИ ще започне разпродажбата на имуществото, каза още Савова. Това е голям дълг и той трябва да бъде платен и община Сопот не може да прави изключение, каза от своя страна Обретенова.

Според предварителната обява днес ЧСИ трябваше да извърши разпродажба на движимо имущество, офис обзавеждане, с което да се обезпечи част от дълга на общината към взискателя, консорциум "ГСМ пауър инженеринг".

Дългът на община Сопот е следствие на финансова корекция на проект за изграждане на пречиствателна станция по ОП "Околна среда", която от 5 години е предадена безвъзмездно за стопанисване на ВиК - Пловдив.

Обретенова подчерта, че не е в Сопот за публична вендета, а за да изпълни закона, който е еднакъв за всички. Обретенова предупреди кмета, че през това време трябва да свалят всички данни от компютрите, които са в списъка за продажба.

От декември 2014 година имаме депозирано искане в Министерството на финансите за безлихвен заем от Националния фонд на МФ и по думите на кмета всеки момент трябва до получи разрешение за това от финансовия министър

Сумата е достатъчна да покрие дълга и 5-годишната сага да приключи, добави Личев. Общината очаква и сериозна сума от ВМЗ, натрупана като дълг от неразплатени местни данъци и такси.

Има решения на Общински съвет Сопот от декември 2014 година за искане на безлихвен заем, какво е направено, това питат общинските съветници от БСП в града. Не само не е искан заем през тези месеци, но днес, от изявление пред медиите от страна на адвоката на фирмата изпълнител ние научаваме, че преди три години е имало възможност да се вземе такъв кредит и това е отказано от кмета на града ни. Това е поредно доказателство за безотговорно и безстопанствено отношение към съдбата на общината. Такова поведение е подсъдно, категорични са от БСП.

Две седмици отсрочка, благодарение на разбирането от страна на взискателите е добра новина за жителите на града ни, но на всички трябва да ни е ясно, че това по никакъв начин няма да реши проблемите ни. Според общинският съветник Тодор Богданов днешните действия на кмета са закъснели. Още през декември Общински съвет гласува решение, с което дава правомощия на кмета да иска заем по фонд Флаг и такъв от Министерство на финансите. Такова искане във фонд Флаг още не е подадено, а по информация на кмета, изнесена днес пред медиите писмото до министър Владислав Горанов е пуснато на 7 май. Въпросът е защо е чакано повече от четири месеца, за да се иска помощ, коментира общинският съветник.

Трябва ли общината и нейните жители да се изправят пред свършен факт и тогава да се търси разрешение и защо вече два месеца няма свикана сесия на общински съвет, при положение, че проблемите в града ни се увеличават с всеки изминал ден, недоумяват съветниците от левицата.

Ние ще настояваме да се свика нарочна сесия на Общински съвет Сопот, на която да се изслуша цялата информация, да бъдем запознати и с писмото до министър Горанов и да се търсят законовите решения, искат от БСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове