Last news in Fakti

4 Септември, 2011 15:15 1 739 0

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са двойката на ГЕРБ за президентските избори

  • бойко борисов-
  • росен плевнелиев-
  • избори 2011-
  • президент-
  • маргарита попова
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са двойката на ГЕРБ за президентските избори - 1
www.dariknews.bg

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са двойката на ГЕРБ за изборите за президент.
Премиерът Бойко Борисов и шефът на предизборния щаб на управляващите Цветан Цветанов представиха днес следобед кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ за вота на 23 октомври.


Очакванията на медиите от последните дни бяха строителният министър Росен Плевнелиев да бъде претендентът на управляващите за държавен глава, а правосъдният министър Маргарита Попова да бъде кандидат за вицепрезидент.

Когато обсъждахме кандидатите, постарах се в правителството да не се получи никакъв вакуум. В регионалното министерство има много силен екип, това е благодарение на Плевнелиев, изтъкна Борисов. Преценихме, че вицепрезидент, излязъл от съдебната система, би могъл да помогне за реформата в тази област, посочи още Борисов.

Кандидат-президентската двойка ще бъде регистрирана първа още утре, уточни Цветан Цветанов.
В сряда пък ще бъдат обявени новите министри, след като Плевнелиев и Попова подадата оставки, добави Бойко Борисов, който изтъкна, че не иска те да са с единия крак в предизборната кампания, а с другия - в министерствата.

"Няма да крия, че много се дразнех години наред на вашите въпроси – ще се кандидатирате ли за президент", обърна се той към медиите и добави, че се надява от днес журналистите да спрат да говорят, че да си президент е бягство от отговорност.


"Надявам се с днешното обявяване на кандидатурата ни да престанете да унижавате президентската институция. На следващите президентски избори кандидатът ще съм аз", потвърди думите си от неотдавна министър-председателят.
Той посочи, че са се спрели на тези две кандидатури, защото според ГЕРБ България има нужда от една модерна визия. "Трябва ни модерен човек за този пост", подчерта той по адрес на Плевнелиев.

Партия ГЕРБ прави изключителен силен ход днес. Тя показва, че в основата на държавността трябва и ще стои правосъдието. Това каза Маргарита Попова в качеството си на кандидат за вицепредидент на управляващите. „ГЕРБ заложи на двама непрофесионални политици. Ние сме експерти и професионалисти, които работим за модернизация на държавата в рамките и на трите власти. Да правиш категорични реформи принадлежи на професионалистите”, изтъкна тя.

През последните месеци премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че той лично няма влезе в надпреварата.

В началото на годината Борисов твърдеше, че вицепремиер ще е кандидатът на управляващите за президент, като навярно визираше Цветан Цветанов. Тогава, обаче, се вихреше скандалът със СРС-тата, а изборът Цветанов да оглави предизборния щаб на управляващите даде да се разбере, че той няма да бъде номиниран за поста на „Дондуков" 2. Завъртяха се и имената на Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова, Петър Стоянов, Симеон Сакскобургготски и Соломон Паси.

 

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев, България.

Средното си образование получава в Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Павлович Корольов“ в Благоевград от 1978 до 1982 г. В периода 1984–1989 г. завършва ВМЕИ „В. И. Ленин“ в София, със специалност „Изчислителна техника“.

Говори немски и английски език.

Веднага след завършването си започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но политическите промени в България го оставят без работа.

Започва да развива собствен бизнес още през 1990 г., когато основава и започва да развива фирмата си „Ирис Интернешънъл” АД, първата строителна фирма в България със сертификат ISO 9001, получен през октомври 1999 г. Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България: реконструкция на хотел Шератон в София, изграждане на централен офис на БНП Париба в София, център на Даймлер-Крайслер в София, Бизнес парк София и др.

През 1994 г. основава и управлява „Линбългария” ООД, фирма, специализирана в сухо строителство. След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания Линднер (Линднер Ирис Имобилиен, Ирис Интернешънъл, Линднер България, Линднер Имобилен Мениджмънт), работеща в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти. Той ръководи най-големия проект на компанията в страната, Бизнес парк София. Той е започнат през 1999 г. и е най-големият частно финансиран проект в областта на недвижимите имоти в България и един от най-големите бизнес паркове в Югоизточна Европа. През 2003 година е започнат и проектът Резиденшъл парк София, жилищен комплекс в близост до Бизнес парк София.

На 27 юли 2009 г. е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството.

От 2007 г. е член на управителния съвет на „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България”. През следващата 2008 г. става член на борда на директорите на „Американска търговска камара” и член на настоятелството на фондация „За нашите деца”.

Женен с три деца.

 

 

Маргарита Стефанова Попова е юрист, дългогодишен висш прокурор, преподавател и министър на правосъдието от 27 юли 2009 в правителството на Бойко Борисов. Говори немски и английски език.

През 1975 г. завършва средното си образование в немска езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик. Първите си дипломи за висше образование получава през 1980 със специалност българска филология и втора специалност немски език от СУ „Св. Климент Охридски“, през 1989 завършва право в същия университет.

Попова има специализации в областта на правото във Вашингон (САЩ), Германия, Унгария, Холандия, Австрия и др.

Трудовата си кариера започва през 1981 като коректор във „Военно издателство“. Кариерата й на прокурор започва през 1990 като младши прокурор на Пирдоп. През 1991 г. става районен прокурор на Своге.

От 1996 до 2006 е административен ръководител и окръжен прокурор на Софийска окръжна прокуратура. Тогавашният главен прокурор Никола Филчев я отстранява от поста окръжен прокурор, тъй като е сред основните му критици в продължение на години.

От 2001 до 2004 е хоноруван преподавател във ВИПОНД – МВР, където обучава дознатели по Наказателен процес. През 2005 г. става постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието, където обучава младши прокурори, постъпили в държавното обвинение.

В съобщение на прокуратурата от 21 септември 2006 година се казва, че със заповед на Борис Велчев Маргарита Попова е опредалена да изпълнява функциите на говорител на главния прокурор, като се допълва, че към онзи момент тя е прокурор от Окръжна прокуратура-София, командирован във Върховна касационна прокуратура.

От 21 февруари 2007 година до 27 юли 2009 година оглавява отдел „Противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС” във Върховна касационна прокуратура, което разследва финансови измами със средства от еврофондовете.

Омъжена е с две деца.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА