Last news in Fakti

1 Юни, 2015 14:01 1 716 8

Вкараха Тома Белев в МОСВ

  • тома белев-
  • мосв-
  • висшия експертен екологичен съвет (веес)

Тома Белев официално ще е член на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към министъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) Ивелина Василева. Мандатът на Белев ще е 4 години, съобщи НГС „Природа за хората“.

Комисия, назначена със заповед на министър Василева, е решила, че Белев е голям експерт по екологични оценки. Това е извършено въпреки факта, че същият този Висш експертен екологичен съвет върна поради некачествено изпълнение и десетки грешки Плана за управление на природен парк „Българка“, който се изпълнява от Тома Белев.  Да не говорим за скандалния План за управление на „Витоша“, също изготвен с участието на Белев поради който в момента парка е в пълна разруха. Поради „експерта“ Белев корояда унищожи почти всички смърчови гори в цяла Витоша и настъпва към Рила. Заради несправяне с работата и преразход на гориво /на обикновен език казано кражба на бензин/ Белев бе уволнен като директор на парка. В последствие с личната намеса на тогавашния премиер Сергей Станишев, той бе възстановен на работа, защото бе от квотата на коалиционния партньор на БСП в управлението „Зелената партия“ на Александър Каракачанов.

Сдруженията на всестранният „специалист“ Белев водят десетки дела срещу инвестиционни проекти на общини, държавата и бизнеса. Само Асоциация на парковете, която той вече 2 години се мъчи да открадне от държавата и да присвои нейните имоти, води 164 преписки срещу проекти. Другото НПО „Зелени Балкани“, на което до скоро Белев бе председател на УС, води 250 преписки по дела срещу инвеститори. Членове на коалицията „За да остане природа в България“ на която той е лидер, на 29.04.2015 г. въпреки огромния скандал, който стана по повод еко рекет, отново са обжалвали екологичната оценка на завода за отпадъци в София. За сетен път се опитват да го спрат и да натрапят своите интереси чрез нова технология, въпреки належащата нужда от завода.

От както е освободен от преди 3 години, като директор на парк „Витоша“ Тома Белев заедно с другия одобрен кандидат за член на ВЕЕС Андрей Ралев изпълняват програмите на швейцарската конфедерация „Зелени закони“ и „Прозрачни планини“ на стойност няколко стотин хиляди швейцарски франка. Дейността им е насочена основно към компрометиране на зимния туризъм в България и не допускане изграждане на лифтове, писти и спортни съоръжения, въпреки чудесните условия за това у нас. Андрей Ралев освен това е и член на швейцарската частна екологична фирма WWF - Световен фонд за дивата природа. Тоест представители на швейцарски неправителствени организации в България ще се намърдат в МОСВ и от тях ще зависи допускането, одобрението или не на инвестиционни проекти, коментират от НГС „Природа за хората“.

Еко рекета, който налагат сдруженията и фирмите свързани с „природозащитникът“ Белев са основната причина за отлив от инвестиции в страната. Загубите от дейността им могат да се измерят с много милиони левове. Усвоените по европейски програми суми от „зеления октопод“ не са допринесли по никакъв начин полза за опазване на околната среда или полза за обществото. Такъв е примерът с проекта на „Зелени Балкани“ за „влажна зона“ Калимок-Бръшлен за който получиха над 30 млн. лв., а изграденото безсмислено съоръжение на брега на река Дунав сега се руши. И въпреки, че парите са усвоени от еколозите, то е собственост на МОСВ и сега за да се ремонтира трябва да се вземат пари от бюджета на министерството и да се похарчат отново милиони за никому ненужни шлюзове. Вместо само за този случай Белев и служители от министерството да дават обяснения и да са подведени под отговорност, за награда той е назначен във Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Този съвет разглежда екологичните оценки и дава становища за всички значими проекти в България. Този път еко терора ще е тотален и за бизнеса няма да има отърваване. 

Има вероятност министър Ивелина Василева и Тома Белев да имат сделка. Той става член на ВЕЕС и няма да се противопоставя на публични държавни проекти, а другите инвеститори, общини и бизнес да му мислят. Тази версия се потвърждава и от факта, че последните няколко месеца Белев хвали министърката за дейността й. По всяка вероятност освобождаването на дългогодишния експерт и член по право в ВЕЕС Михаил Михайлов е част от тази договорка, коментират още от НГС „Природа за хората“.

Ако толерирането от страна на МОСВ и лично на министър Ивелина Василева на зелените неправителствени рекетьорски организации продължи никой няма да може да спре вълната от възмущения и протести. Назначаването на Тома Белев във ВЕЕС с мандат от 4 години ще провокира огромно недоволство и със сигурност ще бъде поискана оставката на министър Ивелина Василева.

Съставът на Комисията за избор на членове на ВЕЕС е:

1.Георги Димитров Бакалов
2.Тома Георгиев Белев
3.Мария Димитрова Дакова
4.Тодорка Вълева Вълева
5.Андрей Христов Ралев
6.Здравко Димитров Колев
7.Венелин Денчев Шъков
          
Съгласно чл. 7, ал. 8 от Правилника, първите двама кандидати, доказали най-голям опит и квалификация, ще бъдат включени в заповед на министъра на околната среда и водите за утвърждаване на постоянния състав на МК – специализиран състав на ВЕЕС.

 


НГС „Природа за хората“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    1 0 Отговор
    Какъв е тоя.Прилича на рецидивист.Сигурно снимката е от архива на районното,където са го прибрали фиркан до козирката и напикан
  • 2 възмутен

    0 0 Отговор
    това е несериозно. господата от екоминистрерството са луди...
  • 3 baibai

    0 0 Отговор
    Това закъсняла шега за 1 април ли е? Не мога да повярвам, че човек, който търгува с природата е сложен в екоминистерството...
  • 4 Alabala

    0 0 Отговор
    Този, който е писал статията доста са е постарал да се получи един огрооооомен балон. Големи глупости, бе хора! Не си губете времето да четете тези лъжи!

    Коментиран от #7

  • 5 Minko

    0 0 Отговор
    По-хубаво заглавие ще е "Вкараха Тома Белев в пандиза". Тази псевдо-еколог толкова простотии натвори, а сега за награда - хоп в министерството. Не знам кой е на по-силни наркотици - той или МОСВ.
  • 6 Фелини

    0 0 Отговор
    Тази държава не отива на добре, щом този нагъл рекетьор Тома Белев е назначен за експерт в Министерството
    http://fakti.bg/bulgaria/141072-kmetat-na-pomorie-proplaka-ot-eko-reket-na-toma-belev
  • 7 Вили

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Alabala":

    Какви глупости? Я кажи, кое не е истина. Да не би да е лъжа, че заради този брадат козел на Витоша загинаха стотици декари гори? Заради този тъпанар съоръженията на Витоша не могат да се подменят и са опасни за децата, защото са от времето на баба ми. Моляте, не ми говори простотии. От този и чеп за зеле не става, а те ми го слагат за висш експерт.
  • 8 Нина

    0 0 Отговор
    Да назначиш Тома Белев във Висшия експертен екологичен съвет към министъра на околната среда и водите си е същото като да назначиш Пеевски за шеф на ДАНС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове