5 Юли, 2015 10:50 9 594 19

Софиянски: Референдумът е инструмент на слабите политици

  • гърция-
  • референдум-
  • стефан софиянски-
  • румен гечев

"Позицията на гръцкото правителство лично мен като икономист ме дразни. Това самочувствие на основата на една обществена подкрепа, но на малко визия как да се излезе от кризата, не е полезно. Референдумът е стъпка към задълбочаване на кризата, а не към излизане от нея. Това е бягство от отговорност. Аз винаги съм казвал, че референдумът е инструмент на слабите полицити”. Това заяви за „Събуди се“ по Нова телевизия бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

"Гъркът в криза е по-добре от българина при Борисов. Урокът, който трябва да вземем от съседката ни, е изключителното ефективно използване на привлечените средства, което очевидно Гърция не е направила, за да е в това положение. За съжаление ние в момента имаме две нулеви години - не сме усвоили нито евро и затова не можем да осигурим икономически растеж”, поясни още Стефан Софиянски.

Според него и Гърция, и България изразходват лошо и неправилно парите от европейските заеми, тъй като стандартът не се повишава.

"Политиците са изключително виновни за КТБ, а не толкова банковата система. Тя беше банка и на Станишев, и на Борисов. Очевидно някакъв конфликт на високо ниво между политическите сили доведе до фалирането й. Освен това КТБ можеше да бъде спасена”, коментира Софиянски. Според него закриването й е най-лесният начин да се прикрие какво се е случвало в нея.

"Нашите управляващи са безпомощни и мързеливи и са оставени да се влачат по течението. Те следват проблемите, а не се борят да ги предотвратят. Според него най-слабото звено в кабинета е Бойко Борисов, защото не знае повече от другите”, каза още той.

На въпрос дали би се кандидатирал отново за кмет на София, Стефан Софиянски отхвърли категорично тази възможност.

"Гърците ще се произнесат за това дали са „за” това са стоят в усмирителна риза в продължение на следващите 20 години, или пък искат промяна в условията, при които ще пътува корабът „Титаник”. Който и да е капитанът в момента, след този удар няма големи шансове. Тоест, дори да се смени правителството на Гърция, не е трудно да прогнозирам, че и новото няма да издържи дълго при тези условия на изплащането на външния дълг”, заяви в „Събуди се” Румен Гечев, депутат от "БСП лява България".

Според него вотът не е за излизане от Еврозоната. Прогнозите на много анализатори са, че и двете страни се опитват да извлекат максимума от ситуацията и според Гечев какъвто и да е отговорът, отново ще има преговори и промяна в условията, по които Гърция ще изплаща дълга си.

"При тези макроикономически условия няма как гръцката икономика да изплува в следващите 20-30 години”, допълни депутатът.

И бившият социален министър Иван Нейков се съгласи с тезата, че вотът на референдума няма никакво значение за Гърция, тъй като резултатът ще бъде един и същ – гърците ще научат урока, че безплатен обяд няма.

"За нас българите е по-важен въпросът за въздействието. Онова, което ме притеснява, е какъв ще е ефектът за България. А той ще се прояви и затова час по-скоро трябва да се подготвим за него”, заяви Нейков.

"Всеки един народ трябва да има правото да решава съдбата си. Гърция обаче трябва да си носи последиците от тяхното решение”, на мнение е евродепутатът Ангел Джамбазки.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    Едно не разбирам, какви икономически резултати е постигнал този Софиянски за да има право да ви дава глупавото мнение. Всички българи разбираме от всичко.
  • 2 Доста не разбираш не едно

    0 3 Отговор
    Ами да ти кажа Софиянски вдигна България на крака за 6 месеца като беше служебен премиер след 2007г., когато България беше една фалирала държава. След това дойдоха Иван Костов и Муравей Радев. За друго не знам какво не знаеш още, че да ти кажа. Само не ми стана ясно ти кой си, че да даваш мнение.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Софиянски е крадец и измамник!
  • 4 до разбирача

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Доста не разбираш не едно":

    След 2007-ма ??? Браво бе, разбирача..

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 шерпа

    1 0 Отговор
    В нито един от изброените управници от 90 година на сам няма капка българска кръв,а България се нужда е от патриоти хора готови да се жертват за страната си за да изплуваме от това блато в което ни потопиха тия мишки които повечето българи хвалят неразбираемо защо след като 90% от населението се превърна в клошари,промиват ни мозъците преди изборите,хвърлят по 50 лв за глас и после ревем че тегаво било положението,а гърците веднага се вдигат ако не им изнася а ние си траем и тука само се надъхваме
  • 7 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    политиците си въртят далаверите и стават все по богати ,а народа....абе да го ду.а народа-винаги сме прецакани -дали под чуждо робство дали под собствено-но историята винаги се повтаря -най зле сме под нашите си управници-винаги.на някои се подхвърлят прах в очите ,на някои се подават трохички за да си траят и да повеждат стадото на където се каже....жалка работа ,лошото е че няма как да се излезе от тази въртележка ....освен ...той Дядо Господ си знае работата-рано или късно ,пък и ремаркета с имане не приема там ....смеха е пълен за наивниците....
  • 8 по темата

    1 0 Отговор
    В Швейцария управляват най-бездарните управляващи, които почти за всичко правят референдум - егати изпростялата и бедна държавица, както я определи Софиянски.
  • 9 Прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "до разбирача":

    Еее 1997г., сгреших вече с тия хилядолетия. Аз съм бил плъх! Тука пълно с сидеровци в тоя форум. Ако аз съм плъх те като какви самоопределят :)
  • 10 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор
    Още помня София по времето на тоя ухилен т...к! Повърхността на Марс и Луната са като стъкло в сравнение с това, което беше тука. преди време го засичах в центъра, ходи си спокойно, а тъпото стадо го гледа, тва ако беше в друга държава най-малкото щяха да му затворят усмивчица на тоя евреин (да евреин е за тия които не знаят). Я да каже откъде направи кинтите за гумаджийницата "Диана"?!
  • 11 само селяните карат опел

    0 0 Отговор
    напротив мога да ви кажа че софиянски нищо не е направил както и всички който бяха на власт освен кражби от народната пара нищо друго не успяха да сътворат наще управници такаче вие преценете ако можете кое е какво е направил реално а не само да лъжат и крадат
  • 12 tortopopasyn

    0 0 Отговор
    А Българин извън криза, пак е по-беден от Грък в криза..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 василис

    0 0 Отговор
    Sorry stefanaki..софиянски имах предвид
  • 15 georgi

    1 0 Отговор
    по точно тарикатите ,за които си мислите,че сте един от тях дават такива прогнози.Вие сте едни продажни хора без души
  • 16 don kele

    0 0 Отговор
    Тук,напоследък дегенерати атлантици и евреи ционисти, като С.Паси и С.Софиянски ни дават акъл и ни поучават. Стефанаки ,не списвай статии за тези саяни,молим !
  • 17 грездей

    0 0 Отговор
    Софянски е едно крадливо к...ле ,което трябва да мълчи и да не се показва ..един от най големите мафиоти и мутра с жабешка усмивка ..!
  • 18 СОМАТ

    1 0 Отговор
    Тоя ли ще дава оценки на гърците, 10 пъти по крадлив е от тях.
    Да каже за соларните си паркове и колко граби от нас чрез тях!
  • 19

    0 1 Отговор
    Продажни политици ни се подиграват от 25 години, ние сме най заспалия безгръбначен народ, кефя се на Гърци и Румънци, хората скачат протестират, съдят политици.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове