Last news in Fakti

8 Юли, 2015 09:08 818 0

Правосъдният министър: ВСС е трансмисия на търговията с дела

  • всс-
  • христо иванов-
  • правосъдие-
  • търговия-
  • дела

У нас действа мафията на вечните съдебни началници, заяви Христо Иванов

„Висшият съдебен съвет (ВСС) се е превърнал в трансмисия на търговията с дела”. Това заяви в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Христо Иванов.

Той каза още, че у нас функционира „една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници”.

Иванов не скри разочарованието си от факта, че промените в Конституцията, които предвиждат реформа и във ВСС, бяха отхвърлени от Временната парламентарна комисия във вторник. "Против" ремонта на основния закон гласуваха БСП, ДПС, АБВ и „Атака”.

Министърът на правосъдието бе категоричен, че трябва да се промени самият модел, по който е конструирано така нареченото „правителство на съдебната власт”. Това щяло да доведе до смяна и на самия състав.

Той изрази опасения, че дори след обсъждането на предложените от управляващите промени в Конституцията в пленарна зала, малцинството няма да ги подкрепи.

„В този парламент, за съжаление, няма да надделеят аргументите, а политическите сделки”, каза още правосъдният министър.

Страната е разрушена от корупция, а няма нито един български едър държавен или икономически играч, който да е получил присъда и да е влязъл в затвора за корупция. В момента в българските затвори има само 16 души осъдени за корупция – за дребни подкупи, дребни мишкувания, даде пример министърът.

„Реформата, която се предлага, е наистина сериозно разбъркване на картите. Моята власт е да предложа тези промени и аз никога не съм очаквал да стигнем толкова далеч, и това никога нямаше да стане без подкрепата на мнозинството и на премиера“, заяви Иванов на въпрос на водещите дали се чувства подкрепен от мнозинството. Но политическият баланс, на фона на който се случва всичко това, е сложен, добави той.

На въпрос на водещите за отсъствието на Димитър Делчев от РБ при гласуването на промените в парламентарната конституционна комисия във вторник, министър Иванов заяви, че силно се надява, че инцидентът с г-н Делчев ще изпрати сигнал на политическите сили от мнозинството, че е време за мобилизация и че реалният резултат от това ще дойде в пленарна зала.

„От гледна точка на прагматичните български политици, тази реформа е на баир лозе, тя наистина променя правилата на играта. Затова за нея не може да се очаква спонтанна подкрепа.“

Правилата ще се променят, когато на върха на съдебната власт има наистина хора, които отговарят за провалите. Това не е нов състав на ВСС, а нов модел на ВСС, който да доведе до нов състав, уточни министърът на въпрос на водещите. 

„Ако сега сменим А с Б, то вероятно ще бъде, ако не по-лошо от това, то същото качество. Докато не променим модела качеството няма да се промени“, даде пример Христо Иванов.

Твърденията, че се подготвя система за по-силна политическа намеса върху съдебната власт, министърът отхвърли като „поредните изхвърляния и празни заклинания“. Абсурдно е да се говори за това, при положение, че се намалява политическата квота в съдебната колегия на ВСС.

Тази реформа е препоръчана от ЕК, от Съвета на Европа, онзи ден в интервю шефът на комисията по европейски въпроси на Бундестага Гюнтер Кихбаум, изрично каза, че трябва да се събере мнозинство за промените в Конституцията, за да има България шансове да влезе в Шенген и изобщо да продължи да се интегрира в Европа, даде пример министърът. Срещу това стоят „хората от блатото на българската политика“, на които тази реформа не им харесва, защото те получават безнаказаност, тотален имунитет, ако си в играта.

Министърът отхвърли предположението, че е във война с главния прокурор: Аз лично не съм във война с главния прокурор. Имаме различен прочит, всеки от нас решава различни уравнения. На главния прокурор очевидно му трябва ВСС, за да решава своите.

Той отново даде пример за порочните практики на ВСС с една случка от преди две седмици, когато на заседание на съвета, новият председател на Софийският градски съд каза на два пъти, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде контролирана извън съда. Във ВСС не последва никаква реакция, а това се казва за четвърти път в тази зала. Къде е командният център аз не зная, на това трябва да отговори прокуратурата, каза министърът. 

В момента маските падат, има различни политически опции. Нека да изчакаме да видим дали в парламента ще надделее политическата отговорност или интересите на запазването на блатото , добави той.

В този парламент, за съжаление, аргументите няма да надделеят и това се видя вчера с тази вяла и изключително неаргументирана дискусия, каза Христо Иванов. Надделяват политическите сделки и те са доста евтини.

Министър Иванов обаче заяви увереност, че е напълно възможно да се съберат 160 души, за да гласуват законопроекта за промени в конституцията, а дали това ще се случи зависи и от реакцията на гражданите, дали хората ще поискат тази реформа. Обществото трябва да поиска от тези 160 депутати да кажат на чия страна са те. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове