Last news in Fakti

8 Юли, 2015 12:25, обновена 8 Юли, 2015 19:00 1 249 2

Реформаторите искат ясна позиция от АБВ

  • реформатори-
  • радан кънев-
  • абв-
  • калфин-
  • правосъдие

Иначе могат да оттеглят подкрепата си за министър Калфин

След като вчера реформата на Конституцията не получи подкрепа в парламента, Реформаторският блок обяви, че ще оттегли подкрепата си за вицепремиера и министър по труда и социалната политика Ивайло Калфин, ако АБВ не гласува "за" измененията в конституцията.

"Ние настоятелно очакваме от представителя на нашите партньори в изпълнителната власт, вицепремиера Ивайло Калфин, ясна позиция по конституционните промени и от това ще зависи нашето доверие към него като член на кабинета", заяви Радан Кънев от парламентарната трибуна.

Реформите в областта на съдебната система, конституцията и борбата с корупцията са сред основните приоритети на Реформаторския блок и условия за участието ни в мнозинството и ние при никакви обстоятелства няма да отстъпим от тях. Това заяви ръководителят на предизборния щаб на РБ и заместник-председател на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски в коментар за БНР.  Думите му бяха в продължение на отправения по-рано от трибуната на Народното събрание от Реформаторите призив АБВ да излезе с ясна позиция по промените в конституцията.

АБВ бяха сред политическите партии, които подкрепиха в пленарната зала на НС програмата за съдебната реформа при гласуването й и гарантираха конституционното мнозинство, необходимо за промени в конституцията. Сега започват проблемите. Това не е поведение на коректен партньор в управлението, заяви Найден Зеленогорски.

Той обърна внимание, че Реформаторския блок също има своите забележки към пенсионната и социална реформа, предложени от вицепремиера Калфин, и ще ги има предвид, когато се стигне до окончателното приемане на промените.

Съпредседателят на ПГ на РБ изрази увереност, че въпреки вчерашното гласуване на промени в конституцията в правната комисия на НС, поправките ще получат необходимото мнозинство в залата.

"И ако по отношение на опозицията ние не можем да имаме претенции и следва да оставим на собствената им преценка дали да гласува, мотивирана от байганювски страсти, то по отношение на мнозинството отказът от съдебна реформа е отказ от отговорност за управлението и стабилността на държавата",  подчерта Кънев.

"Ако партиите от мнозинството и опозицията не приемат поправките, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени, които да изкоренят силите на статуквото", заплаши Кънев.

Съдебната реформа не се изразява само и единствено с промяна в Конституцията. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната комисия за промени в Конституцията Димитър Лазаров.

„И вчера беше заявена, че когато едни политически парламентарно представени партии декларират, че са „за” реформи в съдебната система, каквито са и очаквания в обществото, тези декларации ги чухме и при приемането на стратегията за съдебна реформа, сега има и конкретни текстове. Ако някой претендира, че е за реформа в съдебната система, нека да започне процедурата между първо и второ четене по изменение на конституционните текстове”, посочи Лазаров.

Той уточни, че всеки текст за промяна в Конституцията ще се гласува поотделно и ще бъдат необходими 160 гласа, за да бъде прието.

Реформаторският блок до този момент в управлението винаги е демонстрирал отговорно партньорско поведение, включително и към колегите си от АБВ. Категорично и недвусмислено настояваме за същото. Казали сме повече от ясно, че за нас съдебната реформа и борбата с корупцията са абсолютен приоритет и очакваме АБВ да си спазят ангажимента и да ги подкрепят.
Това заяви днес пред журналисти вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева по повод решението на АБВ да гласуват против промените в конституцията във времената парламентарна комисия.
Тя посочи, че блокът, въпреки резервите си към предлаганите реформи в пенсионната система и социалното осигуряване е осигурил своята подкрепа и очаква реципрочно поведение от АБВ. Тя припомни, че съдебната реформа и борбата с корупцията са записани в управленската програма на кабинета и няма оправдание за АБВ, които са част от управлението, да се измъкват. Това е необяснимо поведение на партньори, когато искаме сериозно отношение към държавата, категорична бе Кунева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    МЕНТА СТОЯНОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАДЛА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАД НЕЯ СТОЙ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И МУРАВЕЙЧО ,ТЯ ПЪК СТОЙ ЗАД КМЕТА НА ПЛОВДИВ (ТОТЕВ КОПЕЛЕТО НА МУРАВЕЙЧО)И ТОЙ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПОД НЕЙНО КОМАНДВАНЕ.МЕНТА Е ИЗГОНЕНА ОТ НАП ПЛОВДИВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА ЦАР КИРО ТЯ МУ Е ВОДИЛА И СЧЕТОВОДСТВОТО И МУ Е УКРИВАЛА ПАРИТЕ,СКОРО МУ ВЪРНАХА И ХОТЕЛА НА ЦАР КИРО НА ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ.МЕНТА Е ВИНОВНА И ЗА ФАЛИТА НА КТБ И ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА 16МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ТЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ЕДИН ПРОЦЕНТ КОМИСИОННА.МЕНТА Е ЗАД СКРИТОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ С ДПС,ТОВА МНОГО ЯСНО СЕ ВИЖДА В ПЛОВДИВ НО И В ДЪРЖАВАТА Е СЪЩОТО,ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО НИ ВКАРВАТ В ДЪЛГОВА СПИРАЛА И ИГРАЯТ С ДПС .ЗАД 70% ОТ ЗЕЛЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ СТОЯТ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И СА ВИНОВНИ ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА.СЪЩИТЕ СА ВИНОВНИ И ЗА ФАЛИТА НА ЛЕТИЩЕ ПЛОВДИВ СЪВСЕМ УМИШЛЕН МАФИЯ.
  • 2 Да бе да

    0 0 Отговор
    Реформите, уважаеми господа "реформатори" не могат да бъдат самоцел, на всяка цена и заради това, че се наричате "реформатори". Бастисването на една държава, а в конкретния случай на една система (съдебната) не се нарича реформа! Това първо. Второ - до момента не съм чул нито едно мнение от КОМПЕТЕНТЕН специалист (а не от загубил права адвокат-протестър), което да подкрепя промените в съдебната система в този им вид. И трето, но не и по значение, глашатаят на др. Костов - този, който съсипа българската индустрия, енергетика и селско стопанство (мисля, че няма нужда от напомнящи примери...), НЯМА НИКАКВО ПРАВО да отправя такива остри критики и заплахи към доказали себе си политици, при това те и представители на почти изчезналите свестни такива в БГ! Над 25 години след като едни хора врещяха истерично по площадите "кой не скача е червен", "времето е наше" и др.п., тази истерия продължава да дава народоубийствени резултати. Т.че - баста. С истерии, заплахи, липса на каквато и да било приемственост и отричане мнението на инакомислещите се разбра (поне от мислещите хора), че няма да стигнем до никъде!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове