Last news in Fakti

23 Юли, 2015 16:10 1 017 3

Има съгласие по Конституцията

  • съгласие-
  • конституцията-
  • проект-
  • бойко борисов

ГЕРБ, РБ, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ и АБВ ще внесат утре общ проект за промяна в конституцията

Има съгласие по Конституцията - 1
Снимка: БТА

Политиците постигнаха съгласие по промените в Конституцията. ГЕРБ, РБ, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ и АБВ ще внесат утре общ проект за промяна в конституцията.

Запазват се старите квоти - 8:5 за съдийската и 6:6 за прокурорската колегия, както настояваше Реформаторският блок (РБ). От ДПС пък е прието предложението с общо съгласие да бъде отправено питане до КС между двете четения.

„Това е знак към българския народ и към Европа, че политиците могат да надмогват политическото си его", заяви Бойко Борисов след срещата. Постигнахме разбирателство за съдебната реформа, каза Борисов след провежданите разговори за търсене на консенсус за промени в Конституцията, свързани с реформа на съдебната система и уточни, че повече подробности ще бъдат дадени по-късно.

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното. Много съм благодарен, това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери, и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата", заяви Бойко Борисов.

Той благодари на  на лидерите на ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ, които по думите му „дойдоха сега за това, че надраснаха партийните си пристрастия“.

От изявление на Радан Кънев стана ясно, че ще се внесе нов проект за промени в Конституцията, с трите точки на съгласие - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет.

"Партиите в 43 НС показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение", каза лидерът на ДПС Лютви Местан след решаващата среща за промените в конституцията.

Интензивните разговори с Лютви Местан не са останали скрити за медиите, каза от своя страна Кънев.

"Искам да благодаря за изключителната конструктивност и готовност за компромис, която е неочаквана от една опозиционна партия и при острите отношения, които имаме помежду си", добави Кънев.

"Със сигурност имаме конституционно мнозинство от 160 гласа. Зависи от колегите от АБВ дали ще станат 180. От тях зависи, на този етап вносителите са 160. Ако на първо четене са 180 гласа, ще стане изключително бързо приемането", обясни още той.

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" (ДБГ) е решил:

1. ДБГ потвърждава своя твърд ангажимент за осъществяване на дълбока реформа в съдебна система и радикални мерки за борба с корупцията.
2. ДБГ отчита, че предложеният нов проект за промени в Конституцията на страната не съответства в достатъчна степен на очакванията на обществото, но го оценява като стъпка в правилна посока.
3. В името на единството ДБГ се присъединява към постигнатия в Народното събрание консенсус за промяна в Конституцията и дава мандат на народните представители от ДБГ да го подкрепят, гласувайки по съвест.
4. ДБГ ще продължи да работи за намиране на широко съгласие за по-дълбоки реформи в съдебната система и по-радикални мерки за борба с корупцията.

По думите на Кънев, внесеният вече проект ще бъде изтеглен от програмата на парламента. Лидерите на РБ, ДПС и ГЕРБ, си благодариха за интензивните разговори и постигнатото съгласие. Радан Кънев не обяви кой какви компромиси е направил.

Промените в Конституцията са тест за национално отговорно действие и поведение. Те са неотложни и могат да се случат само с широко политическо съгласие, коментира президентът Росен Плевнелиев.

„Моят апел към политическите партии в парламента е в оставащите часове да извървят тези последни стъпки, за да можем да се поздравим с голяма крачка напред и с голям успех за България – с широко политическо съгласие, чрез честни и национално отговорни дебати да променим за добро Конституцията и да покажем, че нашата демокрация е динамична и може да решава проблеми“, призова държавният глава.

„Оптимист съм и вярвам, че политическите лидери ще намерят решения и ако имаме успешен старт на процедура за промяна на Конституцията с широко политическо съгласие и с национално отговорен подход, като държавен глава ще благодаря публично на всички, които са допринесли за това. Надявам се, че разумът и национално отговорният подход ще победят“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Първо гласуване на проекта ще е през август или септември.

Посланиците на 14 държави излязоха с общо изявление, в което окуражават всички депутати да използват възможността да се обединят около значими реформи.

В изявлението се казва:

"Скоро българските депутати ще гласуват по важни поправки на конституцията, за да започне процесът на реформиране на българската съдебна система. Тези реформи имат всеобхватни и важни последствия.

Като представители на партньорски на България страни-членки в ЕС, смятаме, че всички депутати, независимо от политическата си принадлежност, трябва да използват този момент на възможност да се обединят около значими реформи. Вярваме, че тези реформи са от изключително значение, за да се осигури истинско върховенство на закона в България, както и за борбата с корупцията и организираната престъпност. Те са необходими и за създаването на правилната среда за увеличаване на инвестициите в България, включително от страните, които представляваме.

Необходимостта от реформа е ясна. Това се видя от докладите на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, заключенията на Венецианската комисия, съгласието при гласуването на стратегията за съдебната реформа и разговорите ни с практикуващи юристи и с обществеността.

Силно се надяваме, че в този изключително важен момент, България ще подкрепи значими реформи."

Изявление е подписано от посланиците или временно изпълняващите длъжността посланик на следните страни-членки на ЕС: Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Нидерландия, Финландия и Франция. То е подкрепено от посланиците на Австралия, Норвегия, САЩ и Южна Африка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Тошо

    0 0 Отговор
    Миков,разбра ли накрая че няма да е пуасе с кокоши крака
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Урааааа ще си имаме конституция която ревностно ще защитава тези които я променят в момента!!!!А бе хора защо си напъвате гънките в мозъка ??? Това си е тегава работа бе хора избани от нас !!!!Еми ще стане някоя беля с тези напъни бе хора!!!Защо не си върнете Търновската конституция и не се занимавате с мисловна дейност която ви е неприсъща???
  • 3 КОЙ

    0 0 Отговор
    ВИЖТЕ В РУМЪНИЯ КАКВО ПРАВИ ПРОКУРАТУРАТА,КЪМ ЗАТВОРА СА ТРЪГНАЛИ: ЦЯЛ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ,НАД 40 ДЕПУТАТА,НАД 110 КМЕТА.КОГА ЩЕ СЕ СЛУЧИ В БЪЛГАРИЯ,ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЛКО СЕ КРАДЕ ОСЪДЕН НЯМА.СЕГА СЕ ПРАВИ СЪДЕБНА РЕФОРМА КОЙ Е ПРАВИ КОЙ МУТРА ,ЦЕЦО УХОТО,МЕНДА И ДПС ДЕМЕК РЕФОРМА ЗА ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ НА ПРОКУРАТУРА И СЪДИИ.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове