Last news in Fakti

14 Септември, 2011 12:52 3 054 0

Изрисувалите паметника на Съветската армия: Изобразихме българската политика

  • съветската армия-
  • паметник-
  • изрисуван
Изрисувалите паметника на Съветската армия: Изобразихме българската политика - 1
Изрисуваният паметник предизвика много дискусии / Снимка: БГНЕС

Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни. Както навремето родителите ни са израснали с героите на Червената армия, така ние израснахме с американските комикс герои. Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии.

Това заявява в интервю за списание "Едно" един от изрисувалите паметника на Съветската армия.

Припомняме, че преди няколко месеца паметникът беше изрисуван през нощта с герои от американските комикси. Скоро след това, пак през нощта, паметникът беше почистен с пари на организацията "Форум България-Русия". Случилото се породи голям брой дискусии в медиите и интернет, поляризира мнения и постави на дневен ред съдбата на паметника.

В интервюто участниците в акцията, които запазват своята анонимност, съобщават, че групата им е от 9 души и се нарича Destructive Creation. Средната им възраст е 20 години.

Спряхме се именно на това място, защото допреди 20 и няколко години то е било строго охранявано. Всеки човек, който се е застоявал повече от няколко минути там, е бил възприеман като съмнителен. Ако някой беше направил нашата акция преди 25 години, сигурно щеше да бъде разстрелян. Всичко това показва колко се е променило мисленето и отношението към подобни исторически символи, и то само за едно поколение. Самите герои, които избрахме, са просто героите на нашето поколение и те са заместителите на героите на предишното поколение, се казва още в интервюто.

Част от провокацията да се случи това нещо беше, че този паметник отдавна не символизира това, което предишните поколения свързват с него. Той отдавна е загубил значението си като символ на руската армия. Около паметника могат да се видят подпийнали младежи и всякакви други неприятни гледки, но също така той е и свърталище за младите артисти. Това е място, което заради разположението си се е превърнало в зона между центъра и Борисовата градина, двете места, които са важни за хората около нас, казва друг от художниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА