Last news in Fakti

16 Септември, 2011 11:03 817 0

Трайчо Трайков поиска оставката на Мария Михалева от „Слънчев бряг“ АД

  • трайчо трайков-
  • туристи
Трайчо Трайков поиска оставката на Мария Михалева от „Слънчев бряг“ АД - 1
БГНЕС

Искам оставката на Мария Михалева от „Слънчев бряг“ АД заради конфликта на интереси с работата й в „Алма тур“, заяви в отговор на парламентарен контрол министърът на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков.

Той посочи, че ръководеното от него министерство не разполага със законови правомощия, за да следи междуфирмена задлъжнялост. Освен това няма постъпил нито един сигнал от превозвач, хотелиер или ресторантьор.

Трайков заяви, че с 21 % е нараснал броят на руските туристи през 2011 г., в сравнение с 2010 г. „Случилото се ще се отрази на имиджа на страната ни, особено след активните мероприятия от ляво. Самите туристи и представители на руските институции обаче оцениха високо намесата на държавата и на българските хотелиери”, отбеляза Трайчо Трайков. Той посочи, че ще се търси системно решение в полза на потребителя и то ще бъде намерено до един месец, след като бъде готов анализът на министерството.

Депутатът от левицата Румен Петков го репликира с думите, че с 2 години закъснение Трайков е констатирал конфликт на интереси, но като се има предвид бързината на мисловния процес при него, това е нормален период.

„БСП не е виждала по-ярко некадърие, по-тежка некомпетентност от действията на министерството”, заяви още Румен Петков.

Обстановката е динамична и заедно с Министерството на транспорта я следим. Знам, че днес има планирани два полета за Русия с туристи на "Алма тур". Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков след участието си днес в парламентарния контрол.

Отделно от това „България ер“ предлага на тези туристи преференциални цени на билети, които според условията на ваучерите и договорите, сключени с руския туроператор, трябва да се платят и след това те да си поискат парите от Русия, каза още Трайков. Връщането на средствата на туристите ще стане за сметка на застраховката, добави той. В момента ръководителят на гражданската въздухоплавателна администрация пътува за Бургас, за да наблюдава на място процеса, продължи Трайков.

Според него българската страна има готовност да реагира при хуманитарна ситуация, но сега случаят не е такъв. Може би си спомняте преди няколко години как един фалирал английски туроператор остави 12 000 туристи само в Турция и тогава никой не очакваше от турското правителство да решава проблема, защити позицията си министърът.

Желанието на изпълнителната власт, според Трайков, е да бъдат активирани всички механизми и максимално да се улеснява справянето с подобни ситуации. Според нашето законодателство за такива проблеми има предвидени гаранции с помощта и на т.нар. асистиращи компании, посочи той.

 

По-късно Михалева обяви, че подава оставка


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА