Last news in Fakti

19 Август, 2015 08:22 1 580 12

Русия има нужда от България, не обратното

  • русия-
  • българия-
  • нужда-
  • путин-
  • санкции

Бившият посланик посочи, че Путин иска отбор за премахване на санкциите

Русия има необходимост от България в момента, затова и президентът Владимир Путин смекчи тона към София. Това заяви пред bTV бившият български посланик в Москва Илиян Василев по повод думите на руския държавен глава от последните дни, че България остава партньор на Русия въпреки членството си в НАТО.
 
„Затваряйки „Южен поток”, Русия затвори възможността си да контролира Русия и Туция”, заяви дипломатът, който е и енергиен експерт, и допълни, че сега Москва има нужда да събере сътрудници.
 
„В България има чуваемост, българският премиер няколко пъти се изказва за прекратяване на санкциите срещу Русия, а за Путин е важно да събере отбор за премахване на санкциите”, посочи Василев.
 
Според него неслучайно руският президент е развил темата именно в Крим. Той припомни, че през есента предстои динамика в българо-руските отношения, в началото на октомври ще има и среща на НАТО, на която ще се обсъди присъствието на Алианса в Източна Европа.
 
„В Източна Европа има две групи страни – едните смятат Русия за заплаха и искат засилване на ресурсите на НАТО на територията си и други, сред които и България, които не смятат Русия за чак такава заплаха”, коментира той и допълни, че това е една от причините Путин да вижда съюзник в София.
 
По думите му изказването за това, че България се е отказала от „Южен поток” е част от „ритуални изказвания”. „За Русия това е начин да натиска Украйна”, каза той отново и допълни: „Никой в България не може да направи нищо за това да стане ли „Южен поток” или не”.
 
Според него Владимир Путин не е в състояние да играе твърдо срещу България, защото няма особен ресурс, затова сега е моментът страната ни да защити интереса си. Дипломатът посочи още, че България остава зависима енергийно от Русия и се засилва тази зависимост. „Прекратяването на това зависи от нас, имаме своите възможности, а това, че не ги използваме, са местни особености”, подчерта той.
 
По темата за високите цени на горивата Илиян Василев заяви, че в България имам „пленена воля” за намаляването им. „На пръв поглед от това се облагодетелстват рафинериите и дистрибуторите, но на втори поглед те не могат да се облагодетелстват без съзнателното бездействие на институциите и там стигаме до въпроса „Кой”, отбеляза експертът.
 
„Цунамито мина първо през една банка и сега е в енергетиката – в нея все още има много кеш, а особено преди изборите са нужни още пари”, коментира още Илиян Василев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rogi

    1 1 Отговор
    По голяма тъпня не бях чувал скоро.
  • 2 223344

    1 1 Отговор
    Поредния ,, енергиен експерт,, който има нужда спешно от поне един милиард евро в сметката си.
  • 3 Голяма уста

    0 1 Отговор
    има тоз "мъдрец"! Откакто се показва по телевизора и се изплясква по разни медии, единствената му цел е да злепоставя Русия и да ни убеждава колко сме заблудени, че сме привързани към нашите братя - руснаците, а не към използващите ни по всякакъв начин американци. То е повече от очевидно, че той си е бил американски представител (да не употребя по-груба дума) и по времето, когато е бил посланик, ама май не е много прилично човекът, който е следвало да работи за добрите отношения между две страни да е толкова подкован и озлобен. Не мога да се досетя кой всъщност го направи този човечец (пардон, той очевидно се изживява като някакъв капацитет по международни отношения, енергетика и др....) посланик и то в тази велика, традиционно приятелска за българина страна?
  • 4 И как така

    1 1 Отговор
    хем сме силно енергийно зависими от руснака, хем нямаме никаква нужда от Русия? Ама то да е само това... Сигурно тоз човечец страда от някакъв вид раздвоение на личността, а?
  • 5 Аз пък мисля

    1 1 Отговор
    че Америка има нужда от нас, а ние - никаква от нея. От отвъд океана освен ГМО, оръжия и изцеждащи икономиката ни фирми, май нищо добро не е дошло...
  • 6 Пацо

    1 1 Отговор
    Погледнете американците - може да са всичко ама техния си интерес е на първо място, преди всичко друго.
    Погледнете руснаците - освободители, братушки ама техния си интерес е на първо място, та ако ще до ядрена война да се стигне.
    Погледнете българите - карате се чий интерес е по-важен от българския - американския или руския.
    Затова българската нация загива, заради такива изкуфели "професори" като вас.
  • 7 Тони

    2 0 Отговор
    Освен продажните ни и крадливи политици никой друг няма нужда от България, още по-малко Русия.
  • 8 Киро

    1 0 Отговор
    Масковските тролчета се изпонаакаха, когато истината излезе наяве!

    ХАХА
  • 9 онзи

    1 1 Отговор
    киро- киро платен
  • 10 тошибиян

    0 1 Отговор
    бг е с население колко 1 квартал в москва...като територия Русия е около 180 пъти по голяма да говорим ли още?вие ш е ревете за техните ресурси не те..
  • 11 Чукча

    0 1 Отговор
    Защо печатате тая бита карта изобщо?Язък му за посланичеството.И той като Марин Райков само по келепира.
  • 12 къчо пича

    1 0 Отговор
    Путя като е отворен и мъжко к...ле да излезе и да каже на кого подари БУЛГАРТАБАК за 100 000 000лв.?през КТБ разбира се . не е ли било комисион за политическа партия послучеи старта на южен поток и в последствие когато тази политическа сила спря потока РУСИЯ отмъкна 4 000 000 000 от КТБ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ . или може би е раздал тези пари чичо ПУТЯ като комисиони и така обвързани със залог в КТБ че ако не се случи изграждането на потока страната ни да рухне ? не е ли време за пълна ревизия на лукойл които ни дои като послушни козички в полза на собственика фирмата-РУСИЯ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове