Last news in Fakti

25 Август, 2015 14:28 1 021 1

Бизнес и синдикати не се разбраха за пенсионните вноски

  • владислав горанов-
  • бизнес-
  • синдикати-
  • разбраха-
  • пенсионните-
  • вноски

Хората сами трябва да избират как да се осигуряват, заяви Владислав Горанов

Бизнес и синдикати не се разбраха за пенсионните вноски - 1
Снимка: БТА

Бизнес и синдикати влязоха в спор около наредбата за прехвърляне на вноските за пенсия от частен фонд в НОИ и обратно. Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проекта за Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределение на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и обмен на информация.

В началото на обсъждането министърът на финансите Владислав Горанов представи проекта, чийто вносител е ръководеното от него ведомство. Той посочи, че наредбата всъщност е техническа и придава завършен нормативен вид на възможността хората да избират реда и начина за осигуряване.

Предложеният проект предвижда при прехвърляне на вноски от частен пенсионен фонд това да става със заявление в териториалната данъчна служба, а обратното да става със заявление в избрания пенсионен фонд.

Наредбата пък доразвива възможността в Кодекса за социално осигуряване многократно след като първоначално бъдат включени в осигуряване във втория пенсионен стълб, лицата да избират дали да прекратят осигуряването си в универсален или професионален пенсионен фонд и да преминат към държавното обществено осигуряване.

След не по-малко от една година от първоначалното заявление за връщане към НОИ, например, хората ще могат да се завърнат в универсален пенсионен фонд с вече формираните средства.

„Всичко зависи от свободната воля на осигуреното лице”, подчерта Горанов. По думите му идеята на пенсионната реформа е да гарантира повече права на хората и по-адекватни пенсии.

Министърът коментира още, че са били изказани и някои притеснения за управлението на активите на пенсионните фондове и последствията от евентуално прехвърляне:

"Искам да уверя, че пенсионните фондове управляват много консервативно средствата и са доста ликвидни. Трябва да се стигне до решението всички да се прехвърлят от тях към НОИ, за да се реализират, и то чисто хипотетично, някои от притесненията на работодателските организации."

„Ако колегите, занимаващи се с този бизнес имат притеснения, то трябва да положат усилия да бъдат по-атрактивни” заяви още Горанов.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, има някои спорни текстове, които пораждат съмнение, че движението на средствата не е равнопоставено:

"Изборът не е достатъчно информиран, който се предполага, че правят осигурените лица. Наредбата не може да поправи дефектите на кодекса. Не бива вторият стълб на пенсионната система да се противопоставя на първия и обратно. Препоръката на ЕК е за развитие на трите стълба на пенсионната система. Трябва да се потърси възможност за развитие на втория и третия стълб без те да бъдат противопоставени на първия."

Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, пък смята, че наредбата в този си вид се нуждае от още подобрения.

По думите му фондовете настояват реда за прехвърляне от фондовете към Сребърния фонд и обратно да бъде по един и същи начин. Друго, което липсва в наредбата е, че се създава неравнопоставеност на режима на прехвърляне от фонд във фонд и прехвърляне към Сребърния фонд.

От изключително важно значение е наредбата да бъде приета, защото много хора чакали действащия законов механизъм смятат от КРИБ.

КНСБ пък стои твърдо зад правото на избор за осигуряването на лицата като ще подкрепят наредбата ако бъдат приложени някои промени, представени от тях.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пък обясни, че синдикатът подкрепя проекта на Наредбата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    0 0 Отговор
    Много ми се иска да се доберете до това което е спуснато от г-н Горанов и подчиненото му министерство като "готов" продукт и тогава да пускате подобна статия. В предложените текстове никъде не е обяснено как точно ще става връщането от НОИ към фондовете (от фондовете към НОИ е точно обратното - на дълго и на широко), също така много арогантно е заявено че когато дадено лице бъде поискано чрез фондовете от НОИ те могат да откажат, но не и да се види защо е отказано подобно нещо... Ако това е разбирането на министъра за многократно и безпроблемно местене мога спокойно да заявя че "реформата" ще бъде много кратка, буквално и преносно, стига хората да проумеят за какво става дума.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове