27 Август, 2015 10:22 2 488 11

България не е най-бързо топящата се нация в света

  • българия-
  • топяща-
  • нация-
  • света-
  • население

Не сме и най-бързо застаряващата

Българите не са най-бързо топящата се нация в света. Има далеч по-засегнати в това отношение страни. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.
 
Той опроверга твърденията, направени от директора на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата акад. Петър Иванов, който заяви, че през 2050 г. българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната ни, а ромите ще наброяват 2,8 млн. души. Останалите 700 000 ще са етнически турци. 
 
„За да се направи прогноза за разделението на населението по етноси, трябва да имаме статистика за раждаемост и смъртност по групи. А ние нямаме такава, защото в никакви официални документи не се записва етническа принадлежност”, обясни Сергей Цветарски.
 
Шефът на Института за изследване на населението и човека към БАН Антоанета Христова пък обясни, че според последния доклад на ООН българите не са сред най-застаряващите нации на планетата. Преди нас се нареждат Полша, Гърция, Португалия, Холандия, Хонконг, Сингапур, Япония.
 
„Темата за топенето на българската нация не предполага катастрофичност, а търсене на решение. Трябва да мислим за това как да не изтичат хора”, коментира Христова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    1 0 Отговор
    На време се сещате! "Естествена" е реакцията на Цветарски! Иска да избегне паника...Тъпите ни политици са виновни, че циганите са на път да ни превземат. Тази паплач са като скакалците! - остават на дадена територия докато я оголят напълно. Решението е да ги накараме да тръгнат към други земи...Лесна работа! - държавата трябва да спре ВСИЧКИ социални помощи, които им се изплащат! Ще си тръгнат сами втория месец! То без да получават пари, те няма да имат изгода да седят тук! И още нещо важно! - вън от държавата всички чужди институции които супсидират циганизацията на България! - Соросоиди вън!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Патриот":

    Това "решение" ще си дойде от самосебеси като естествено развитие, неподлежащо на контрол. Вече наблюдаваме началото - имигрантите бягащи от война не искат да идват в България, скоро и тукашните паразити няма да имат какво да ядат. Не че на нас ще ни е по-добре - тъкмо ще е дошло време за пенсия и ще се окаже, че в държават няма и пукнат лев.
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Казано е че при криза дебелите отслабват,а слабите направо се свършват.Та такива големи "айсберги" като Полша и Япония има какво да топят и да остане,докато БГ-то ще се е изпарило даже!
  • 4 поредните тъпни

    0 0 Отговор
    Кви са тия глупости?!

    Ромите не са ли БЪЛГАРИ? Какви са тия "турци"?
    Явно някой има много, ама много голяма далавера в страната да се подклажда ЕТНИЧЕСКА ОМРАЗА И НАПРЕЖЕНИЕ!
    Постоянно се говори за ромите и мюсулманите така, че все едно са от друга държава и НЕ са българи!

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Spewn1

    0 0 Отговор
    Добре, едно не мога да разбера - как така всички се оплакват от комунизма, че бил много лош, хората умирали от глад и не знам си какво, а в същото време страната ни е била с най-голяма население точно през тези години?
  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "поредните тъпни":

    Циганите не са българи, защото майчиния им език е цигански!!! Омраза има и ще има докато живеете на нашия гръб и се проявява двоен стандарт!!!
    Дискриминирате сме ние, защото държавата ни задължава да ви храним, без някой да ни е питал!!!
    Никой не избира какъв да се роди, но всеки избира как да живее и след като искате да живеете като животни, то трябва да се гледа на вас като на животни!!!

    Коментиран от #10

  • 7 Чукча

    0 0 Отговор
    Е, и какво ни грее това,че не сме най-бързо топящата се нация в света.Никой не отрича,че се топим и след време няма да има българи в България.Това е страшното.
  • 8 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "поредните тъпни":

    Откога "български гражданин" и "българин" станаха едно и също?! И откога е проблем да наречеш нещата с истинските им имена? Определено мнозинството роми и турци нямат българско самосъзнание. Все едно, да поставиш Ивайла Бакалова до някоя подсмърчаща ромка и да твърдиш, че е същата стока. Ами, не е!

    Как да пуснеш роми и турци на ключови позиции в специализираните институции, след като те ще изнасят информация и документи, свързани с националната сигурност в Турция?! Ако един е предан и лоялен, останалите 50 няма да са! Дори и да имаха подготвени хора за това, разбира се!

    Трябва да осъзнаеш, че тези хора са капсулирани, изнесени навън от останалото население. И двете групи странят една от друга, защото те също осъзнават колко са различни. Капсулирането се засилва от няколкото партии, които единствено имат полза от мобилизирани гласоподаватели, гласуващи само за тях и техните кандидати. Не от неколцината, които ще нарекат ромите "роми" и с това ще кажат истината.

    Тенденцията обаче е катастрофална - твърде е възможно при огромния брой турчеещи се роми да се случи така, че след 30 години България да стане трета турска държава в пределите на Европа. Каквото и да говорят, българският етнос се топи и явно се опитват да смекчат шока от осъзнаването до къде сме я докарали и предотвратят етнически бунтове. Нещо което се прави при болните - не им се казва истината, за да изживеят последните си часове спокойно, без паника и сълзи.

  • 9 велика България

    0 0 Отговор
    Промиват ви мозаците , само да потръгнат нещата в Бълария 2 милиона българи са се върнали по родните си места . Молете се на Бога . На ромите никакви помощи и маичинство за 6 месеца и само до 2 деца .
  • 10 поредните тъпни

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    За твое сведение съм БЪЛГАРИН, бял работещ истински българин и осъзнавам обаче за разлика от повечето българи, че нарочно ни натрапват някакво разделение!
    Осъзнайте се бе хора!
    Защо да делим циганите и мюсюлманите, ами нали и те са български граждани, като нас, имат български паспорти, т.е. ИМАТ същите задължения, като нас!
    Да плащат данъци и да работят!
    Това, че властимащата върхушка ги толерира съвсем целенасочено е съвсем друг проблем.
    Нали това е смисъла на истинската демокрация, всички да са равни пред закона и всеки да си изпълнява задълженията и отговорностите пред обществото!
    Циганите са тук и са факт, какво може да направим, не можем просто да ги избием, но можем съвсем демократично да ги накараме да работят и да плащат.
    Това, че институциите не си вършат работата, какво са виновни циганите?
    Извършил престъпление, ами в затвора, да работи без пари. Като искат да живеят в домове, да работят и да плащат данъци.
    Просто държавата го позволява, натам трябва да насочим усилията си, да си оправим държавта да има работещи институции.
    Шибни му на м...ла данъци и такси и ще видиш как ще влезе в правия път, да им създадат трудови лагери вместо затвор за криминалните, за да могат да научат нещо и да бъдат полезни на обществото!
    В Англия е пълно с м...ли от цял свят, ама там защо не правят проблеми??????
    Щото бачкат и нямат време да мислят за глупости, а ако не бачкат ще ги попилеят по затворите, няма лабаво, но Англия има действаща икономика и институции и за това ги вкарва в правия път веднага при пристигането им.
    Сега, като ги делим и им казваме роми или турци, само ги капсулираме още повече и им създаваме искуствено самосъзнание, че са от някъде другаде и привилегиите им са основателни.
    Разбираш ли на къде бия, ?
    Повече трябва да се мисли с главата вместо веднага да скачаме да ги бием, това с агресията не помага и ЮАР е типичен пример.

    Трябва да се действа демократично, но за съжаление, както казах, "политиците" ги ползват за техни цели и за това проблема си седи на дневен ред вече десетки години!
    Те с едни бездомни кучета не можаха да се оправят, пък какво остава за циганите, айде "турците", те си работят хората, там какъв е пък проблема?
    Какви турци са, като не живеят в Турция, нито плащат данъци там, нито имат турски папорти?!

    Коментиран от #11

  • 11 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "поредните тъпни":

    Какви турци са като не живеят в Турция?! Ами, такива, че се отделят от българското общество, защото се чувстват чужди и по-различни. Мини през повечето ромски махали и ще видиш как те гледат - не само, че си външен, ами си и доста бял, а мнозинството от тях е черно.

    Нямам против да е както казваш ти - да работят, да си плащат данъците, да живеят като останалите. Сигурно е, че никой няма да се занимава тогава с тях, няма да ги плюе, да ги мрази и т.н. Обаче не е така! Напротив! Дават им се привилегия след привилегия и обикновеният българин в един момент съжалява, че не се е родил ц.ганин. Нужно ли е да посочвам колко пъти българи съжаляват бременна ц.ганка и я взимат на работа за 7 дни, изискване на Кодекса на труда и социалното осигуряване, за да може некадърната овца да излезе в майчинство. Виждал съм го с очите си! А защо?! Да не сме банка или някаква бездънна каса, от която всеки гребе?!

    Какви отговорности и задължения изобщо?! Каруците се санкционират десетки пъти и няма какво да му се вземе на рома - глобите не се плащат. Колкото до боя - никой не е тръгнал да ги бие, даже напротив - нещо като стане и се направи на м.ал забележка, то точно той почва да се прави на мъж. Онзи ден имаше пострадал с мерцедес, помниш ли?!

    А сега ми кажи как да си оправим държавата, защото не виждам начин. Всяко следващо мнозинство продължава да храни м.лите, вместо да ги принуди да влязат в пътя. Как човек поединично да въведе ред, когато никой не му обръща внимание и продължава да насърчава раждаемостта сред черните?!

    На теб сигурно няма да ти пука какви точно се разхождат покрай теб след 20 години, но основната маса ще е с друг майчин език. Носител на друга култура. С друг манталитет. Ще владеят лошо български. И ще са развъдник на грабежи и престъпления, точно както сега.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове