18 Септември, 2015 16:46 960 2

Програмата в АЕЦ "Козлодуй" върви по план

  • теменужка петкова-
  • програма-
  • козлодуй-
  • план

Петкова инспектира изпълнението на ремонтната програма


Програмата за продължаване на експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти  блок на АЕЦ "Козлодуй" се изпълнява в срок. Това установи по време на проверка в атомната централа министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя инспектира и изпълнението на ремонтната програма за 6-ти енергоблок и разговаря с изпълнителният директор на цнтралата Димитър Ангелов, изптлнителния директор на БЕХ Жаклен Коен и с изпълнителния директор на ДП "РАО" Дилян Петров. "Удължаването на живота на двата енергоблока в ядрената централа в "Козлодуй" е сред водещите приоритети на българското правителство в енергийния сектор", подчерта Петкова. По време на плановия годишен ремонт до момента е изпълнена една от най-важните задачи - замяна на статор на генератора, поясни изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов.

Ремонтните работи на 6-ти блок на ядрената централа също се изпълняват съгласно графика и се очаква те да приключат до 24.10.2015. По време на плановия ремонт се изпълняват необходимите ремонтни работи - профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане със свежо ядрено гориво.

Удължаването на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти  блок и повишаването на мощността  централата до 104 на сто от номинала, е на стойност общо 360 милиона евро.  Финансирането на дейностите е включено в инвестиционната и ремонтната програма на АЕЦ "Козлодуй" и се извършва със собствени приходи на дружеството. До момента всички планирани дейности се изпълняват в срок и няма риск от закъснение, стана ясно по време на проверката. Оценките показват, че оборудването е в много добро експлоатационно състояние и необходимите условия за продължаване срока на експлоатация на двата реактора с още 30 г., са налице.

По време на срещите в АЕЦ "Козлодуй" бе обсъдена и възможността ядрената ни централа да се възползва от схема "Младежка заетост", финансирана от Европейския съюз, чрез Агенцията по заетостта. С това ще се даде възможност централата да наеме младежи до 29-годишна възраст, без трудов стаж по специалността, за срок от 6 месеца. Средствата за работни заплати и осигуровки ще се поемат от схемата "Младежка заетост". При оставането им на работа след този срок, социалните и здравните им осигуровки отново ще са за сметка на програмата за още 6 месеца. "Това е много добра възможност ядрената централа да привлече квалифицирани кадри, така че да се гарантира приемственост в нейната работа", каза Теменужка Петкова.

Участниците в разговорите дискутираха и възможността професионалните гимназии в общините Козлодуй и Враца, откъдето са най-много от работещите в АЕЦ "Козлодуй", да подготвят специалисти за атомната централа. Заместник-председателят на енергийната комисия Валентин Николов предложи създаването на високотехнологичен бизнес-инкубатор в Козлодуй, който да гарантира устойчивост в реализацията на кадрите за централата. В срещата участваха и зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, директорът на бюрото по труда в град Козлодуй Маринела Никола, депутатът от Европейския парламент Владимир Уручев, народният представител Петя Аврамова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    А какво става с Белене и 7 блок към Козлодуй никой не говори. Май ще си останем с тези два блока до изживяване.
  • 2 kenefoff

    0 0 Отговор
    Обира върви по план. За кой пореден път, за колко пари и за какъв срок ще удължавате работата на 5 и 6 блок. Да вземете да спретнете едно одължаване на 7 и 8. Тъй и тъй я се построят, я не ама поне за удължаването гепнете пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове