Last news in Fakti

23 Септември, 2015 21:40 744 0

Плевнелиев: Важно е да адресираме кризите, още по-важно е да ги решаваме

  • президент-
  • бежанци-
  • плевнелиев

За решаването на всички кризи в ЕС е необходим общ европейски подход. Важно е да адресираме кризите, още по-важно е да ги решаваме, но най-важно е да бъдем единни. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Съвета на Европейската баптистка федерация, която провежда годишната си конференция в София. На международната среща участие са заявили около 150 представители от националните баптистки организации в рамките на Федерацията.

Тази година форумът е посветен на солидарността към съдбата на бежанците. В изказването си президентът посочи, че тази тема е от общочовешко значение, още повече в годината, в която сме свидетели на бежанска криза, но и на липса на търпимост, егоизъм, популизъм и криворазбран национализъм, които шестват из Европа. “Регистрираме много кризи в Европа, но не решаваме нито една от тях. Затова и естествено доверието на хората в политиката ерозира, гражданите усещат нестабилността“, заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че в световен мащаб кризите са рекордно висок брой – икономическа, финансова, бежанска, украинска, гръцка, войни, замразени конфликти, провалени държави и други. „В  бъдеще можем да добавим и нови – криза на младежка безработица, която ще доведе до едно изгубено поколение, на немотивирани граждани и европейци, на непукизъм и отказ от основополагащите ценности на ЕС“, посочи президентът.

Държавният глава призова да се извлекат поуките от кръвопролитните, братоубийствени войни в Европа от 20-и век и да не забравяме, че Европейският съюз е съюз за мир, за човешки права и свободи. „ЕС е силен, когато има общ глас и общ план за действие. Нека изковем този план и да го спазваме. Да вземем една от многото кризи и да я решим, да го направим заедно и да се гордеем, че сме го направили по европейски“, апелира президентът Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че българите са проевропейска нация, която ще работи за общ глас, общ план и силна роля на Европейския съюз на глобалната сцена.

В изказването си пред участниците в международната конференция президентът подчерта, че провеждането на форума в София е знак на уважение и подкрепа към България и политиката на толерантност, междукултурен и религиозен диалог, която страната ни води. „Домакинството на България е признание за историческата роля на страната като място на мирно съществуване и взаимодействие между различните религиозни общности, както и за политиката на българската държавност за разбирателство и свобода на вероизповеданията“, посочи президентът Плевнелиев.

Росен Плевнелиев отбеляза, че уникалният модел на толерантност, разбирателство и съжителство, доказан с векове у нас, е постижение, което се нуждае от честните и добронамерени усилия на всички. „Още от първия ден като държавен глава следвам най-добрите примери на традиционната българска толерантност и уважение към различните религиозни общности“, заяви президентът.

Росен Плевнелиев изрази убеденост, че с дейността си евангелските баптистки църкви в България ще продължат да бъдат неразделна част от усилията за разбирателство. „Никога няма да забравим как в първите, най-критични дни и месеци, когато търсещите закрила сирийци, иракчани и афганистанци започнаха масово да влизат в България, вие подпомогнахте бежанските центрове във „Враждебна“ и „Военна рампа“ с най-необходимото“, посочи президентът Плевнелиев. Държавният глава изтъкна и помощта, която от десетилетия членовете на Съюза на евангелските баптистки църкви оказват на нуждаещите се и даде за пример изграждането на нова сграда в дома за сираци в с. Стоб, както и усилията за намаляване неграмотността и за връщане на ромските деца в училище. Президентът отбеляза и социално-просветното значение за обществото на новопостроената сграда в София, в която са обединени разливна за хранене на бедни, център за медицински грижи, културно-просветен, религиозен и конферентен център.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове