25 Септември, 2015 09:48 680 2

Не е време за черни сценарии по повод промените в Конституцията

  • христо иванов-
  • черни-
  • сценарии-
  • промените-
  • конституцията

Постигането на компромис за явно гласуване във ВСС няма да е изненада, заяви Христо Иванов

Мина още един важен етап, но пред нас има много работа, дори ако се фокусираме само върху конституционните промени, а те са само началото на реденето на пъзела. Много е рано за оценки, а черните сценарии са неуместни. Това заяви министър Христо Иванов в коментар по БНР за гласуването на първо четене на проекта за промени в Конституцията.

Предстои политически диалог преди второто четене и той трябва да бъде проведен конструктивно и с голямо внимание към съдържателната част на промените. Министърът заяви ангажимент да проведе консултации с политическите сили в обичайния си „конструктивен и уважителен тон“, за да се видят насоките. Имаше поредица от индикации за възможни посоки по допълване и уплътняване на конституционния пакет, от друга страна – съпротива срещу разширяването на този пакет, така че ще бъде много важно да се намери балансът, без да се наруши съгласието, което вече е постигнато, каза министърът.

Въпросът за обхвата на допълненията и възможно ли е например да се вкара отново темата за явното гласуване във ВСС, не е толкова юридически, а политически. Точно затова е важно да се установи един предварителен диалог за постигане на политическо съгласие за темите, които ще се обсъждат. Конкретно за явното гласуване има доста заявки – от премиера, голяма част от магистратите, голяма част от ВСС, включително и в ДПС като че ли няма голяма съпротива срещу подобен ход, каза Христо Иванов. Затова той не изключва възможността тази тема да влезе за обсъждане при един правилен подход .  Според него тя е отпаднала без да бъде добре обмислено в един доста динамичен период на преговори, които не са били фокусирани около съдържанието, и при правилен подход е възможно тя да бъде включена отново.

На въпрос доколко е възможно още другата седмица да бъдат гласувани промените на второ четене, министър Иванов отбеляза, че очевидно не той диктува сроковете. „Аз ще водя разговорите, защото моя е грижата за съдържателната цел, която трябва да постигнем,  но формално нито съм вносител, нито лидер на политическа сила“. Формално е възможно още другата седмица промените да бъдат гласувани на второ четене, но според министъра е важно да се отдаде значение на провеждането на съдържателни разговори преди това.

„Предпочитам разговорите, които има да се проведат, да се проведат, този път дори ако трябва да си дадем още две три седмици, за да не отпадат неща, по които нямаме кой знае какви възражения. Така че аз, на този етап, не бих форсирал. Чисто политически - няма  какво да си кривим душата - наистина е важно е тези промени да сме ги довели до някакъв резултат навреме за доклада на ЕК. Това дразни много хора и е разбираемо, но те  трябва да се дразнят не от това, че ние се опитваме в диалога с ЕК да покажем способността на страната да се справя с проблемите. Те трябва да се дразнят, че толкова време това не беше направено“, каза министърът.

На въпрос за времевите параметри министърът заяви: „Ние искаме да покажем конкретен напредък. Няма нито една промяна в една толкова сложна система като  съдебната власт, която да може да доведе до мълниеносен резултат. Като цяло, в края на декември трябва да покажем способността си да решаваме, и то най-дълбоките проблеми на съдебната власт, за да можем да влезем в перспектива на онази дистанция, в която ще почнем да излизаме от наблюдението. Осем години са предостатъчно, сега е добър момент този доклад да констатира една важна стъпка напред.“

Министърът беше много категоричен за необходимостта от политически преговори за постигане на съгласие, без които няма как да се постигне резултат в подобни начинания като промени в конституцията.

Той отбеляза значимостта на намесата на премиера,  който пое ангажимент и се договори за резултат.  „Мнозинство от 180 гласа в парламент с осем фракции може да се постигне единствено на най-високо лидерско ниво. Това че някой министър на правосъдието ще ги спазари тези неща е просто абсурд. Така че аз трябва да благодаря на премиера,  че пое ангажимент и се договори за резултат“, каза министър Иванов. 

Според Христо Иванов не е правилно в подобни ситуации да се да се дава негативен смисъл на политическите договорки. „Това, което видях във всички разговори, които се водят, е че политическите сила може би нямат желание да влязат в този момент в тези разговори, но когато влязат в разговори, разговорът е достатъчно съдържателен и съдържанието има своето значение за всяка една от тях. Това съм наблюдавал и в американския Сенат. Демокрацията има да зрее още дълго време.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без посукване

    0 0 Отговор
    Наистина, безсмислено е определени бетонни глави да се инатят за всеки детайл. Конституцията не се променя всяка година. Така и така предстои определена актуализация, поне да се направи като хората !

  • 2 koko

    0 0 Отговор
    ВИЖТЕ В РУМЪНИЯ КАКВО ПРАВИ ПРОКУРАТУРАТА,КЪМ ЗАТВОРА СА ТРЪГНАЛИ: ЦЯЛ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ,НАД 40 ДЕПУТАТА,НАД 110 КМЕТА.КОГА ЩЕ СЕ СЛУЧИ В БЪЛГАРИЯ,ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЛКО СЕ КРАДЕ ОСЪДЕН НЯМА.СЕГА СЕ ПРАВИ СЪДЕБНА РЕФОРМА КОЙ Е ПРАВИ КОЙ МУТРА ,ЦЕЦО УХОТО,МЕНДА И ДПС ДЕМЕК РЕФОРМА ЗА ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ НА ПРОКУРАТУРА И СЪДИИ.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове