28 Септември, 2015 15:34 1 327 1

Бежанският натиск върху България расте

  • бежанци-
  • светослав малинов-
  • криза-
  • натиск-
  • расте

63 % от хората смятат, че бежанският поток е заплаха за България

Бежанският натиск върху България расте - 1
Снимка: БТА

Рязко се е увеличил бежанският натиск върху България през тази година. Това съобщи Никола Казаков – председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) по време на конференцията „Кризата с бежанците: новите европейски политики", организирана от евродепутата Светослав Малинов в София.

До юли 2015

бежанският поток е скочил двойно

в сравнение със същия период на 2014. През 2014 година най-много лица от Сирия са потърсили статут на бежанец у нас - 6254. Следват молбите от Ирак 608, Афганистан, Пакистан. От 1 януари 2015 до 31 август 2015 пак на челната позиция са молбите на бежанците от Сирия - 4610, Ирак над 2000, Афганистан. По думите на Никола Казаков броят на иракските граждани, които искат статут на бежанец у нас е нараснал 4 пъти за тази година в сравнение с миналата.

За периода 1 януари 2010 - 23 септември 2015 година 33 269 лица са потърсили закрила у нас. На 9 345 е даден статут на бежанец. С хуманитарен статут са 5285 лица. ДАБ е издала 2536 отказа.

През тази година на наша територия са навлезли 10% непълнолетни, 18% малолетни, 59% са бежанците във възрастта 18-34 години, 13% във възрастта 35-64 години. Възрастни над 64 години не влизат на наша територия.

"Рязко нарасна броят на децата бежанци в България с 1/3", съобщи Казаков. Общата статистика на агенцията показва, че 72% са бежанците, дошли у нас са в трудоспособна възраст.
 
Притеснително е ниското образование на идващите у нас. Никой бежанец от центровете в цялата страна не ходи на курсове по български език. 6 деца в София са записани на училище през тази година. На 50% са запълнени бежанските центрове, а ДАБ работи за разширяване на капацитета им.

Кризата с бежанците няма да се разреши бързо,

подчерта евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов по време на дискусията.

"До 6 месеца темата с бежанците ще бъде основна за европейските граждани", прогнозира той. Той изтъкна, че "Европа ще бъде притегателна сила за мигранти дори и след приключване на военните конфликти. Европа е най-доброто място за живеене".

Малинов заяви, че през последните 6 месеца се е променил тона в рамките на европейските институции изтъкна Светослав Малинов. Според него в момента диалогът за тези неща е много по-откровен.

По мнението на евродепутата бежанските квоти са временно решение. "Това не е дългосрочно, добро решение", подчерта Малинов.  По мнението му досега решенията, взети за кризата с бежанците, са добри за страната ни, а България се справя добре и дава добър пример за охрана на границата и отношение към мигрантите.

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" оповести данни от експресно социологическо проучване за нагласите на българите към бежанците на въпрос: "Какви да са действията на страната ни за този проблем?".

Спореуд него

63 % от хората смятат, че бежанският поток е заплаха за България.

Само 35% са на мнение, че не е заплаха.

89% смятат, че държавата трябва да се бори с каналите за трафик. 75.9% искат да се засили оградата по границата ни. Около 57% от хората смятат, че трябва да съгласуваме политиката си за бежанците с европейската.

По-образованите и хората от градовете са убудени, че е нужно общоевропейско решение. По-ниско образованите и хората от селата са на мнение, че всяка страна трябва да решава сама за себе си как да се справи с бежанците.

11% от хората искат да се затворят границите. Според 43,3% Европа бавно, но трудно ще се справи с бежанската криза. 36,3% са на мнение, че стария континент няма да се справи с кризата и това ще доведе до упадъка на Европа. Едва 11 процента от българите смятат, че Европа ще се справи успешно с кризата.

Изследването е проведено в периода 5-7 септември и е по поръчка на БНТ.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Ислямизацията на Европа е угодна на .............. попълнете многоточието!!!Трябва да си кьорав за да не забележиш че "бежанците"са на възраст от 20 до 40 години...облечени са по-добре от средно статистическия българин...ползват смартфони за които много отрудени хорица в Родината ни или мечтаят или изплащат със години....дават хиляди евро на каналджии докато нашенеца се чуди как да си плати безбройните налози и задължения...!!!!Та ние сме си бежанци в държавата си!!!Европа няма да се справи с проблема защото всички ходят да питат О БАНАНА какво да правят а то е ясно!!!Америка затри VW...ще затрие и Европа!!!За да има повече понички с фъстъчено масло и сандвичи с чеснов сос за електората!!!Той от това се нуждае !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове