Last news in Fakti

5 Октомври, 2015 17:44 1 720 7

МВР няма да конфискува коли, ще ги спира от движение

  • мвр-
  • конфискува-
  • коли-
  • спира-
  • движение

Няма да се откажем от строгия контрол по пътищата, заяви Бъчварова

МВР няма да конфискува коли на водачи, които са шофирали след употреба на алкохол, а ще ги спира от движение. Това стана ясно по време на брифинг, на който бяха представени предложенията за промени в Закона за движение по пътищата от заместник-министрите на вътрешните работи и на правосъдието Красимир Ципов и Петко Петков, директора на ГДНП главен комисар Христо Терзийски и заместника му старши комисар Благородна Макева. 

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пък декларира политическа подкрепа за разработените и предложени от работната междуведомствена комисия промени в Закона за движение по пътищата /ЗДвП/, Закона за административните наказания и нарушения /ЗАНН/ и НК.

По думите й, тези промени много точно адресират проблемите, свързани с безотговорното шофиране. Може част от тези мерки да изглеждат твърде сурови, но нямаме друг изход, за да преодолеем това, което се случва на пътя. Поехме ангажимент и смятам, че това е важна крачка напред в опита да се овладее ситуацията, заяви Бъчварова.

Сред промените е и това, че младите водачи ще имат по-малко точки в шофьорския си талон или по-точно две трети от съществуващите 39 точки, тоест 26 точки, за период от 24 месеца. Предвижда се също тези, които са шофирали с над 60 км над допустимата скорост, да бъдат лишавани от свобода от 1 до 3 години. Предложенията предвиждат да се инкриминират и т.нар. гонки,  като наказанието е еднакво и за организаторите, и за участниците в тях - от 1 до 3 години лишаване от свобода. Собствениците на автомобили, които вдигат голям шум, пък може да бъдат съдени за хулиганство.

Само с по-строг контрол и по-високи наказания можем да пресечем това, което се случва по пътищата, категорична бе тя. Бъчварова поясни, че разговорът е започнат преди три месеца в Комисията по транспорта към НС, поет е ангажимент да се подготви този проект и да бъде представен, за да може да бъде приет.
Промените предвиждат също да падне прагът за допустимо ниво на алкохол - от 0.2 до 0.7 промила и от 0.7 до 1.2 промила, като такова ниво на алкохол у шофьора ще се счита за престъпление от общ характер. Според статистиката на МВР 30% от всички загинали на пътя са заради пияни шофьори. За младите водачи важат по-ниските норми за алкохол - до 0.7 промила.

Според промените, ако водач веднъж вече е бил заловен да шофира без правоспособност или след употреба на алкохол се предвижда автомобилът да бъде изваждан от движение. Това ще става с автоматично прекратяване на служебната регистрация за определен период от време. Същата мярка ще се взима и ако шофьорът откаже да даде алкохолна проба, както и ако бъде хванат за втори път без книжка.
Предвижда се още и това ако глобата е платена до 14 дни да е само наполовина. Друга мярка е и глобата с електронен фиш.

Бъчварова посочи, че изготвените промени ще бъдат предложени и на народните представители. Изрази надежда, че тези промени ще бъдат одобрени, за да се приложат в действие възможно най-скоро. „Не мога да кажа със сигурност, че това ще бъде последното ни предложение. Ще следим какво е практическото отражение и ще реагираме възможно най-бързо", заяви още тя. "В момента берем плодовете на няколко годишен отказ от системно и правилно прилагане на изискванията към водачите. Констатираме много сериозни нарушения и в нашите редици, за което също взимаме мерки. Това в съвкупност показва, че сме абсолютно убедени в необходимостта да действаме по този начин. Надяваме се на обществено разбиране и на подкрепа от медиите, за да започнем разясняването на тези промени и да повишим отговорността на всички, които по един или друг начин участват в пътното движение", посочи още Бъчварова.

В работната група, създадена през юли т.г., взеха участие експерти от МВР, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Върховната касационна прокуратура и други ведомства, имащи пряко отношение към проблема, поясни още зам.-министър Красимир Ципов. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня същия

    1 0 Отговор
    а кога ще има брутални санкции за минаване на червено и неправилно изпреварване? Или отнемане на предимство? Това са причините за катастрофи, не скоростта!
  • 2 вес

    0 1 Отговор
    Проблемът е лесно разрешим. Вдига се стойността на гражданската отговорност 10 пъти. Вдига се данъка на автомобилите без ЕВРО 1 поне 30 пъти. На тези с ЕВРО се вдига 10 пъти. Автопарка в България намалява наполовина и летящите гробници отиват в автоморгите, където им е мястото. При употреба на алкохол се отива в затвора. При убит човек се отива в затвора. Какви конфискации на превозни средства, като половината нови автомобили са служебни.
  • 3 Доналд Тръмп

    1 0 Отговор
    Първо конфискувайте на неграмотните цигани купените шофьорски книжки.След това купените дипломи на управляващи и администрация.Оправете си пътищата,знаците и маркировката и чак след това мислете за санкции.А това с конфискация на автомобил е идиотска недомислица,да не са ми дали една стотинка или по друг начин да са помогнали за придобиването му.Много ще ми е интересно как ще вземете лъскавите джипове които най безцеремонно газят навред
  • 4 onq s konq

    1 0 Отговор
    Колко болен трябва да е мозъка на предлагащите санкции,та последните да са си откровен геноцид спрямо родните шофьори?!И може ли нормално мислещ европейски законодател/каквито искат да бъдат/ наказва тотално всички водачи със смъкване на алк. граница на 0,02 промила,което си е на практика чаша боза и никъде в Европа няма такава граница?И ще спре ли това индивидите каращи БЕЗ КНИЖКА И С 3 ПРОМИЛА?!

    Коментиран от #5

  • 5 бурр

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Я Я ми разкажи за тази чаша боза от каква бутилка я наливаш?

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "бурр":

    Тр ти кажа,че когато говоря сериозно съм мн сериозен.Попитай ако имаш възможност тия дето мерят с дрегера това за бозата,а също и ако токущо хвърлиш цигарата и духнеш в апарата,дали няма да ти покаже над 0,02!!!
  • 7 Стефан

    0 0 Отговор
    Този закон за 60км/ч над разрешеното вече в сила ли е?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове