Last news in Fakti

23 Септември, 2011 12:47 1 929 0

Започна фестивалът на хвърчилата край Шабла

  • фестивал-
  • хвърчила-
  • шабла-
  • червеногуша гъска
Започна фестивалът на хвърчилата край Шабла - 1
Хвърчило
На 23 и 24 септември 2011 г. в близост до най-стария фар по българското крайбрежие, този на нос Шабла, за първи път тази година се провежда Фестивал на хвърчилата – един пъстроцветен, ефирен и определено необикновен празник в края на лятото.
 
 
Фестивалът се организира от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Община Шабла, със специалната подкрепа на Зеления център в град Шабла, Българската федерация по авиомоделизъм, Неформална група Amorpha, Българска фотографска академия «Янка Кюркчиeва», Фотографско общество Варна, Архитектурно студио «Фекта», Галерия «Приятели» и др.
 
 
Красотата и природните дадености на района – полегати скалисти брегове, широки поляни с постоянeн бриз – ще превърнат Фестивала в идеалната възможност за популяризиране на идеята за опазване на птиците и по-специално на червеногушата гъска – рядък и застрашен от изчезване вид, зимуващ всяка зима в околностите. Нашата цел е да превърнем Фестивала в традиционно ежегодно събитие, което да спомогне превръщането на този вид в емблематичен за района на Шабла и за страната. Силно се надяваме, че това ще бъде положителен знак, както за устойчивото развитие на района, така и за утвърждаване на образа на България, като страна, опазваща безкомпромисно своята природа и диво наследство, се казва в съобщение на организаторите.
 
 
През двата фестивални дни за гостите на фестивала ще бъдат организирани безплатни екскурзии за наблюдение на птици до Шабленската Тузла с професионален гид – орнитолог, ще има изложби-базар на местни продукти и произведения на местното приложно изкуство.
 
 
Фестивалът е част от проект «Безопасно място за червеногушата гъска», финансиран от програма LIFE + на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА