Last news in Fakti

23 Септември, 2011 19:17 1 162 2

Кунева поиска оставки заради Шенген

  • избори 2011-
  • шенген
Кунева поиска оставки заради Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

В Деня на Независимостта си България получи най-големия урок от Европа, откакто започнахме интеграцията си преди 15 години. Не съм очаквала в политическата си биография да стана свидетел на толкова ниска оценка за страната си. Това пише в отворено писмо за отложеното ни членство в Шенген кандидатът за президент и бивш еврокомисар Меглена Кунева. „В дългия ми опит в Европа съм научила следното: оценяват се искрените усилия и чистите намерения. Оказа се непосилен урок за политическите лидери на България -  и от управляващите, и от опозицията”, коментира Кунева и критикува политическите сили.
„Ако на 1 януари 2007 г. не бяхме влезли в Европейския съюз, ако ни бяха отложили дори и с една година, аз щях да съм първият човек в България, подал оставката си. Но оставката е твърде висока цена не за този, който трябва да я подаде, а за хората, които са му дали власт”, заяви Кунева и призова за поемане на отговорност по този „доблестен начин”.
„Стигнеш ли до оставка, е късно да се наричаш лидер, главнокомандващ, министър или министър-председател. Защото си се провалил в двете най-фини неща: дълга ти към нацията и самоконтрола във властта”, категорична е Кунева.
„Шенген – непрерязаната лента на премиера, се отлага. За втори път. Първият беше през месец март”, допълва тя и призовава за спешни мерки от правителство и политици за „поправяне на срама”.
В писмото Кунева се обявява за незабавна среща на партийните лидери и изготвяне на обща програма за съдебна реформа и промени в МВР, както и на план за присъединяването ни към Шенген. Според нея това може да стане независимо от идващите избори.
„Шенген е печат, че в държавата има сигурност -  това е, което търсят инвеститорите”, допълва Кунева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъчезар Ангелов

    1 0 Отговор
    На какво основание тази самозвана Патка заспала иска оставки? Апропо ,бусчетата дето обикалят и агитират са тези ,които ползваха ДПС .....
  • 2 различен

    1 0 Отговор
    Тази УФЦЪ съвсем се е самозабравила. Като еврокомисар за защита на потребителите остави България да се наводни с всякакви нискокачествени западни стоки,а задължението и беше да ни защити от тях и да изравни изискванията за еднакво качество навсякъде в Европа.Да не говорим за ценовите репресии от дружествата монополисти на които е подложен българския народ.Човек без достоинство и мнение-царска подлога.