Last news in Fakti

24 Септември, 2011 17:48 1 128 0

Велосипедистите искат повече възможности за придвижване

  • велосипедисти-
  • правила-
  • колело

Трябва всички да спазваме правилата – както автомобилистите, така и велосипедистите, но най-важното е да имаме инфраструктура, която да дава възможност различните участници в движението да се придвижват свободно и безопасно, заяви Борислав Сандов от "Коалиция за климата".

Велосипедистите у нас настояват за повече велоалеи и специфични сфетофари и маркировки. На днешния ден в целия свят се провежда инициативата "Moving Planet" или "Да преместим планетата". Идеята е да се осъществи преход от фосилни горива към алтернативни. България отбелязва деня със собствена инициатива – за 24 часа в София трябваше да бъдат изминати 350 км. Целият маршрут представлява описването на едно сърце около центъра. "Ние обичаме София и искаме да се придвижваме в София с колело, пеша и искаме да имаме условия", обясни Сандов.

Истината е, че на места инфраструктурата не позволява движението на велосипедите. "Трябва да има цялостна интегрирана система за велосипедното движение. Там, където не може да се придвижваш с велосипед, трябва да има възможност метрото да придвижва тези велосипеди", подчерта Сандов.

Организаторите на инициативата с велосипед се опитват да провокират столичани и другите граждани на страната да потърсят алтернативните начини за придвижване и консумация на енергия. "Не бива да сме на опашката, следва да вървим заедно с останалия свят", добави Сандов. Според него, все повече софиянци наистина предпочитат велосипеда като средство за транспорт, а автомобилистите са все по-толерантни. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА