Last news in Fakti

26 Септември, 2011 12:09 4 595 0

Първанов и Борисов се обединиха за Катуница

  • катуница-
  • бойко борисов-
  • георги първанов-
  • кирил рашков-
  • цар киро
Първанов и Борисов се обединиха за Катуница - 1
Снимки: БГНЕС

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов се обединиха зад позицията, че институциите в държавата са единни, за да не допусне разрастване на етническото и религиозното напрежение. Двамата държавни лидери се срещнаха с представители на пловдивските органи на реда. „Ще бъдем достатъчно твърди в отпора на подобни радикални екстремистки настроения”, каза Първанов след срещата, проворикарана от безредиците в Катуница, отприщени след убийството на 19-годишен младеж, на което се приписва връзка с ромската фамилия на Кирил Рашков.

Държавният глава предупреди, че конфликтът в Катуница е персонален, но вече започва да се превръща в етнически. „Чуват се лозунги, които звучат доста крайно и това не може да не ни безпокои”, заяви Първанов и призова размириците в пловдивското село да не се използват в предизборната кампания, както и да не се допусна саморазправа. Държавният глава е на мнение, че полицията се е справила с добре с овладяване на ситуацията в Катуница, но застана зад мнението на Бойко Борисов, че първоначалната реакция не е била на място.

По-рано днес премиерът заяви, че от десет дни тече данъчна проверка на група лица, сред които е и ромския бос от Катуница. Същото потвърдиха и от прокуратурата. Става дума за около 20 души, разясни премиерът и допълни, че скоро ще има и повдигнати обвинения. „Моля за малко търпение. Всеки ще си получи заслуженото”, коментира премиерът.
„Спряха всички инсталации, които са под запора на митниците, така че той от година и половина не произвежда и фалшив алкохол“, заяви министър-председателят за ромския лидер.

 

На въпрос как ще се реагира на това, че Цар Киро продължава да отправя закани към съселяните си Първанов отговори, че ако той продължава с тези провокационни изказвания, ще понесе цялата строгост на закона.

„Виждам, че има радикални политически групи, и не само политически, но аз акцентирам на тези, които ще се опитат да яхнат вълната. И вие сте тези, които би трябвало да ги респектирате още по-силно, отколкото ние двамата”, посъветва държавният глава журналистите и замина за Катуница.

Президентът разбирал, че чувствата на хората на място за справедливост са накърнени, но органите на реда трябва да спазват правилата и да спазват законите.

На срещата президентът и премиерът се обединиха, че не бива да има разрастване на етническото и религиозно напрежение.

„Институциите в това отношение ще бъдат единни, ще бъдем достатъчно твърди в отпора на подобни радикални екстремистки настроения“, каза още Първанов и коментира, че най-лошото е да се етнизира предизборната кампания.

По думите му трябва да бъде ясно, че държавата е в състояние да защити интереса на гражданите и че в никакъв случай не бива да се допускат случаи на саморазправа.

„Защото очевидно зреят и такива настроения. Мисля, че това, което вчера се случи, идва да покаже, че когато полицията е на поста си, когато изпълни своите ангажименти, не просто двете групи се раздалечават, но и се стига до едно успокояване на напрежението, което се надявам да е трайно”, каза още президентът.

И Борисов се обърна с молба към хората и медиите да не позволяват етническият мир да се нарушава. По думите му, ако някой спечели изборите на фона на това, което се случва в България, това ще му бъде напомняно постоянно от Европа и страната ни ще бъде изолирана от ЕС.

„Абсолютно се солидаризирам с думите на президента. Благодаря му, че дойде на срещата с колегите от МВР и с окръжния прокурор", каза Борисов.

Той добави, че „в много прав текст“ казал на полицаите, че не може да има горящи сгради и да се приеме, че полицията си е свършила работата.

 

„Това, което те ми обясниха, е че ситуацията е била такава, че сблъсък на жандармерията и тези, които са правили палежите, е нямало да се размине без други човешки жертви. Оценката ми е същата. Разбирам и тяхното действие на място", каза Борисов.

На въпрос какво би направил, той отговори: „Щях да заградя квартала и нямаше да допусна подпалване”.

В Пловдив бе създаден кризисен щаб, за да се предотварят ексцесии в кварталите с етническо население Столипиново и Аджисан махала, съобщи и.д. кмет на града Александър Долев.

Щабът бе създаден в присъствието на Георги Първанов, представители на областната управа, полицията, ДАНС и общината. Сформирането на щаба се е наложило, след като вчера е направен опит за създаване на напрежение в двата квартала. Долев уточни, че за вчерашния протест в Пловдив не е имало разрешение, но не е бил спрян, за да не се допусне допълнително напрежение.

 


 

Тема в развитие:

8 са арестуваните, протестирали заради Катуница, във Варна

29 души са осъдени за размириците в село Катуница

Кънчев: Рашкови да се изселят

Мешерето: Смъртна присъда за Цар Киро

Роми спряха да ходят на работа от страх

В сряда гледат мярката за неотклонение на шофьора прегазил Ангел Петров

Мото шествие в подкрепа на жителите на село Катуница

От Атака искат смърт за жестоки убийства


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА