Last news in Fakti

20 Октомври, 2015 19:42 1 504 11

БХК: Разминавания във версията на МВР за Средец

  • средец-
  • бежанци-
  • мвр-
  • разминавания-
  • бхк

Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите

В петък, 16 октомври 2015 г., Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщи, че през нощта в района на отговорност на граничното полицейско управление в гр. Средец в близост до българо-турската граница патрул от двама граничари и един командирован от вътрешността на страната полицай, или общо трима служители, се натъкват на група от петдесетина афганистански граждани под мост край с. Дюлево във вътрешността на страната.

Съгласно направените до този момент изявления от представители на властите, в това число главния секретар на МВР, групата имигранти оказва съпротива и агресия при ареста, при което един от полицаите произвежда предупредителен изстрел във въздуха и при последвал рикошет един човек от групата – 56 годишен мъж – е ранен и убит.

Това съобщиха от Българския Хелзински комитет (БХК).

На 19 октомври 2015 г. служители на Бежанската програма на Български хелзинкски комитет (БХК)

се срещнаха и разговаряха с 20 души от групата афганистански граждани,

 замесени в инцидента, които предходния ден са преведени в Разпределителния център (РЦ) в гр. Елхово, измежду които и братът на загиналия афганистански гражданин. При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, за които счита, че българската общественост следва да бъде надлежно уведомена.

Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години. Същият е придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, по чиито сведения и заявления се установяват и останалите изложени по-долу обстоятелства. Неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, понастоящем находящи се в РЦ-Елхово. Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи.

Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите.

 След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела. Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите. При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване.

Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които

биха могли да бъдат използвани за нападение,

 освен лични вещи, дрехи, телефони и документи.

БХК счита за необходимо да заяви, че се установяват сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците, които повдигат въпроси за обективността на информацията, изнесена пред медиите, както и относно сериозността на намеренията на властите да разкрият и изнесат пред обществеността действителните обстоятелства за този трагичен случай. Инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства.

БХК припомня, че това не е първият подобен инцидент на българската граница. През есента на 2000 г. в района на отговорност на ГПУ Ивайловград, при опит за задържане на група от 91 души в гориста местност,

гражданин на Ирак бе прострелян и убит от граничен патрул.

 В този случай както първоначалната версия, така и крайното заключение на прокуратурата отново бяха, че смъртта е причинена от рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел.

Петнадесет години по-късно българското общество е изправено пред сходни обстоятелства и идентични обяснения от страна на властите, и за съжаление – отново във връзка със същия фатален изход.

Поради това БХК призовава към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие. От особено значение за разследването е установяването на това, дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство. Разследване в съответствие с международните стандарти за цялостност, независимост и безпристрастност е от първостепенно значение, за да се установят действителните причини и вина за трагичния инцидент, отнел живота на млад човек, тръгнал да търси закрила, сигурност и по-добро бъдеще.

В официалната версия се усъмни и бившият началник на "Гранична полиция" ген. Валери Григоров.

"Професионалното ръководство на МВР говори доста хаотично и нелогично

от гледна точка на фактологията и действията на полицейските служители" каза той пред bTV вчера. Според него има пропуски в охраната на държавната граница, а квалификацията и подготвеността на служителите е изключително ниска. Бившият директор поясни, че през 2006 г. в "Гранична полиция" е имало над 9000 служители, а сега са 6000. Той допълни, че е налице и очевидна грешка в тактиката - никой полицай не може да допусне в непосредствена близост до себе си група от 54 човека: "Това е все едно да влезеш в агитката на "Левски" или ЦСКА", аргументира се той.

МВР няма средства да поддържа системите по границата,

призна пред в."Капитал" заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Той се оплака, че финансовото министерство отказало да отпусне допълнително средства на МВР за охрана на границата, въпреки че били договорени европейски средства за следващия програмен период и ставало дума само за временно финансиране от бюджета.

"Четири пъти за последните 12 месеца МВР се опитва да прокара през Министерския съвет план за справяне с миграционния натиск и четири пъти Министерството на финансите отказа да го съгласува и да отпусне пари за охрана на границата", заяви Гунев. Той потвърди, че сметките на вътрешното министерство за ток действително са нараснали, но проблемът бил, че МВР няма средства за поддръжка на системите за охрана на синя и зелена граница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възмутен

    0 0 Отговор
    Съвсем одосаден от несъстоятелността на МВРи професионалното ръководство в лицето на гл.сек.Г.Костов. който със своята неадекватност по случая си позволява да подвежда МВР и заблуждава обществеността...
    Укриването на престъпление още повече отслужители на реда отговорност носят и преките ръководители.

    Коментиран от #2

  • 2 Дагодух Ашманго

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "възмутен":

    БХК си имат възмутител :) сигурно е от малцинствата
  • 3 ккккккккк

    1 0 Отговор
    господин бивш директор ти много си разбирал тактическите действия по залавяне на прстъпници а колко си заловил ти бе отворко не се прави на голям разбирач да ако трябва и в групата ще влезе патрула голям разбирач си прет журналистите
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    ''След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела. Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите. При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления''..............................уж бягат в различни посоки, пък всички видели как застреляли сънародника им и веднага спрели ???? и това по тъмно ???
  • 5 onq s konq

    1 0 Отговор
    Редно е общината да постави предупредителен надпис на няколко близкоизточни езика на поне 100м от стената,че същато е РИКОШЕТООПАСНА.
  • 6 qankov

    1 0 Отговор
    mi napravo mahnete grani4arite 6too I na tqh 6te im pisne I edva li ne da posre6tat emigrantite 6tto tova ne sa bejanzi a ikonomi4eski emigrant tarse6ti po dobar jivot v zapadnoevropeiskite darjavi ta da posre6tat emigrantite s baniza I sol teq mom4eta na granizata grani4ari li sa ili p.tki sme6no e
  • 7 Juliy

    0 1 Отговор
    Тъпите ченгета са стреляли от упор!
    Който ги защитава е в голяма грешка.Утре те ще стрелят по него и неговите деца без да им мигне окото!
    Няма значение убития какъв е.Това е човек и утре някой от нас може да е на неговото място.Ченгето пак ще го гръмне без да мисли!

    Коментиран от #10

  • 8 гост

    0 0 Отговор
    Здравейте, чудя се докъде стига простотията на българина, как е възможно полицая да няма право да стреля по нарушител на границата при положение , че тръгне да бяга.Полицая да не е медиум, че да знае дали тези хора не да терористи или други , как да знае че нямат оръжие, и най-накрая пробвайте да минете границата на САЩ и пробвайте да бягате от полицай, после коментирайте...
  • 9 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Предлагам вместо оръжия полицаите да носят тави с
    банички та да черпят нелегално преминаващите.
    Искам да напомня на обзетите от малоумие правозащит-
    ници,че границите са нещо свещенно и никой няма право
    хей така да си прескача от една държава в друга.Сега
    може и да не са въоръжени но утре може да дойдат и с
    оръжия,наркотици и какво ли не.Може да пренасят шап,
    антракс,малария и чума,каквито болести върлуват в райо-
    ните от,който идват,и не употребиш ли груба сила няма
    спиране.
  • 10 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Juliy":

    ти там ли беше ? Видя ли го ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове