Last news in Fakti

22 Октомври, 2015 14:26 5 578 12

Готови са нови 37 км от магистрала "Струма"

  • движение-
  • магистрала-
  • струма-
  • нови-
  • 37 км

Лот 2 е най-дългият и най-сложният участък от построените досега

Готови са нови 37 км от магистрала "Струма" - 1
Снимки и видео: АПИ

С тържествен водосвет за здраве и безаварийно пътуване, за движение бяха открити над 37 км от автомагистрала „Струма“ в участъка Дупница – Благоевград. Участъкът се завършва 10 дни предсрочно. Така вече са завършени общо 69 км от автомагистралата в отсечките Долна Диканя - Дупница (16,78 км), Дупница - Благоевград (37,48 км) и Сандански - Кулата (14,7 км).

Новия магистрален участък откриха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров. Гости бяха здравният министър д-р Петър Москов, областните управители на Благоевград и Кюстендил, кандидати за кметове и общински съветници от двете области и граждани и представители на фирмите –изпълнители.

Магистралната връзка от Дупница до Благоевград отваря нова страница за развитието на икономиката и туризма в Благоевградска област. Тази магистрала разкрива потенциала на Благоевград за повече туризъм, повече икономика и инвестиции, заяви президентът Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава, Област Благоевград с население от над 350 хиляди души тепърва ще се развива като един от туристическите, образователни, логистични и културни центрове на България. „По пътя на магистрала „Струма“ ще идват повече туристи, повече инвестиции и повече работни места, а милион и половина българи, които ежегодно пътуват до Гърция, имат повод да благодарят на държавата, защото ще пътуват по-сигурно и по-комфортно“, допълни президентът Росен Плевнелиев.

Вече имаме над 300 километра магистрали, заяви министър-председателят Бойко Борисов. „Първо трябва да благодарим на Бог, защото без него нищо не може да се направи. Нашето е само Божа работа. Благодарение на него и фондове се пускат и се строи. Дай Боже така да ни върви държавата”, каза Борисов. По думите на премиера, отварянето за движение на Лот 2 ще окаже благоприятен ефект върху Рилския манастир и ще подпомогне на туризма в Банско,Разлог и Гоце Делчев.

Днес откриваме най-сложния от трите участъка на AM „Струма“, посочи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалното откриване на участъка. По думите му той е сред проектите, които дават основание Оперативна програма „Транспорт“ да бъде оценявана като много успешна в усвояването на средства.

Готови са нови 37 км от магистрала "Струма"

В участъка на Лот 2 са изградени 42 големи съоръжения - 7 виадукта, 15 моста, 6 надлеза и 14 подлеза. Стойността му е 358 722 000 лв. с ДДС. Надзорът е струвал още 2 949 843 лв. с ДДС.

Четири пътни възела има в новоизградения участък:

- п. в. „Дупница-юг“, който осигурява връзката с път II-62 Кюстендил – Дупница и достъпа на жителите на община Дупница, Кюстендил и Бобов дол до автомагистралата;

- п. в. „Бобошево“ - връзка с път III-104 Бобошево – Четирци;

п. в. „Кочериново“ – с път I-1 Дупница – Благоевград. Осигурява директната връзка с път III-107 за Рилския манастир и е връзка за жителите на общините Кочериново и Рила до трасето на АМ „Струма“;

- п. в. „Благоевград“ – връзка с път III-106 Благоевград – ГКПП Станке Лисичково и на жителите от община Благоевград с магистралата.

Изградени са и два тунела с по две тръби всяка. Те са при кв. „Левски“ на гр. Кочериново и при с. Блатино. Друго голямо съоръжение е мостът над река Струма, който е 950 м.

При строителството на лот 2 АПИ предприе мерки за запазване на откритото от археолозите край село Мурсалево уникално за Европа неолитно селище. Находката е от ранния неолит и е на 8000 г. С изграждането на специална подпорна стена се гарантира съхраняването и експонирането на 3 270 кв. м от площта на древното селище, попадащо в сервитута на автомагистралата. Инвестицията в подпорната стена е близо 7 млн. лв. За проучване на регистрираните археологически обекти по време на строителните работи държавата осигури над 4,2 млн. лв. , подчертават от пътната агенция.

Общата дължина на автомагистрала „Струма“ - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма Агенция „Пътна инфраструктура“ завърши изграждането на общо 69 км от АМ „Струма“ в отсечките Долна Диканя – Дупница /16,78 км/, Дупница – Благоевград /37,48 км/ и Сандански – Кулата /14,7 км/.

По-рано днес беше пуснато движението по участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Стартира и изграждането на участък 2.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    2 0 Отговор
    Заради добрата новина съм склонен да преглътна няколко излишни приказки. Чакаме магистрала Марица.
  • 2 киро

    2 0 Отговор
    И да започват Хемус лота до Ловеч-Плевен !
  • 3 гост

    1 2 Отговор
    И аз чакам Марица от доста време, но като гледам, че прилежащите пътчета вече са нагънати и кърпени, не знам колко време ще остиска на турските тирове.
    Не е нормално да се асфалтира и след няколко месеца да ти отскача сериозно колата от гънките, ако така са направили и самата магистрала по-добре да не я пускат хич.
  • 4 Добре добре

    0 2 Отговор
    Само да напомня на управниците, които са се наредили сто човека да откриват 30-тина километра, че България има и Северна България. И че тази Северна България беше силно развита по отношение на всички области на стопанския живот, а сега е загиващ район със слабо развита инфраструктура, което няма никаква логика, защото ВИНАГИ ЮГА Е БИЛ ПО-УМРЯЛАТА ЧАСТ на тази държава и зорлем се наливаха пари, за да оцелее.
  • 5 Добре добре

    0 2 Отговор
    Само да напомня на управниците, които са се наредили сто човека да откриват 30-тина километра, че България има и Северна България. И че тази Северна България беше силно развита по отношение на всички области на стопанския живот, а сега е загиващ район със слабо развита инфраструктура, което няма никаква логика, защото ВИНАГИ ЮГА Е БИЛ ПО-УМРЯЛАТА ЧАСТ на тази държава и зорлем се наливаха пари, за да оцелее.
  • 6 dhcp

    0 0 Отговор
    М чи те Бойковите пътища са бързоразрушими. Магистрала Марица... участъка от Свиленград до Харманли вече е кърпен няколко пъти, участъка(новия) от Харманли до Хасково пък е неравен на места Като цяло доста се пести от тия пътища!
  • 7 стратокастър

    0 0 Отговор
    Също както в "развития социализъм" Бай Тошо "Караше по магистралато когато се връщаше от Правец към София а обикновените хора караха по Витиня!
  • 8 mediator37

    0 0 Отговор
    Да са живи и здрави строителите, проектантите , обикновените хора благодарение на чийто физически и умствен труд я има тази отсечка. Да са живи и здрави чиновниците по министерствата, защото в днешно време без да диплиш правилно папките- ноу мъни, няма фондове, няма веселба. Дали бързо ще се нагъне и напука асфалта- може и така да стане. Важното е, че основата вече я има.
    Винаги съм казвал, че ако това правителство изкара мандата си , пътища ще имаме. Но аз искам и безплатни паркинги до плажовете и до ски-пистите.

    Коментиран от #10

  • 9

    0 0 Отговор
    Да са ни честити Европейските магистрали, по-скоро да са честити на шепата богаташи и хората работещи за малко по-нормални заплати в София. Иначе огромната армия от работещи бедни в България ще ги гледа най-вече по телевизията.....
  • 10 Пардон

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "mediator37":

    Добре започна, ама накрая нещо се пообърка. Първо - Няма да имаме пътища, а ще имаме няколко километра магистрали. Справка - май не си се движил много из истинската България. Второ- основата я има от преди "демокрацията" и видно от последните новини, виадукти и магистрали не са ремонтирани от 40 години!!! Няма да правя сравнения, защото някои факти от съвременното строителство вадят очи...
  • 11 nya

    0 0 Отговор
    ...а, предпазните огради по магистралата, къде са?
  • 12 qwerty

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с теб! Колко години ще чакаме да се завърши Хемус? Какво Северна България сме по-нисши от Южна ли? И другото нещо, че тия магистрали обслужват Софиянци. Да могат те да ходят на две морета. А това че от Видин до Ботевград се пътува по двулентов път с невероятна концентрация на ПТП-та никой не го интересува. Дунав мост 2 не се използва по предназначение. ТИР-овете предпочитат да минават през Сърбия и Македония и да висят по митници само и само да не минават през Румъния и България защото пътищата ни са по-зле от колкото в Уганда. Спрете да си затваряте очите и да викате тоя е по-добър от ония защото всичките са една пасмина крадци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове