Last news in Fakti

26 Септември, 2011 15:53 1 630 0

Роми спряха да ходят на работа от страх

  • роми-
  • бургас-
  • цигани
Роми спряха да ходят на работа от страх - 1
БГНЕС

Много от ромските семейства в Бургас, Пловдив и Перник днес не са отишли на работа и не са пуснали от страх децата си на училище заради протестите в Катуница и ескалацията на случая в градовете.

Ромският лидер Митко Доков в Бургас заяви пред Дарик радио, че няколко ромски младежи са били бити късно снощи в района на Старата поща. Според него, в кварталите с концентрирано ромско население има страх, някои хора не са пуснали децата си на училище, а други не са отишли на работа.

Той каза, че жителите на „Победа”, „Горно Езерово” и комплекс „Меден рудник” се страхуват да излизат навън и могат да дадат отпор, но подчерта, че никой не се въоръжава или готви за нападение.

Пернишките роми се обявявиха срещу действията на хората около Кирил Рашков-Цар Киро, заяви междувременно Исай Йосифов, областен координатор на партията "Щит".

Според него, поведението на роднините на Рашков е недопустимо.

Пернишкият ромски лидер определи случая като криминален. По думите му инцидентът не бива да се разглежда на верска или етническа основа. Според Йосифов, Кирил Рашков не е ромски цар, "Имаме си президент и премиер", заяви перничанинът.

Исай Йосифов изказа съболезнования на близките на загиналите момчета. Засега няма напрежение в Пернишкия регион, каза Йосифов. Случаят в Катуница е провокирал само леки сбивания между младежи. Затова ромските партии готвят обръщение до пернишката общественост, с намерение да пресекат явлението в зародиш. Над 10 000 роми живеят в Пернишка област.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА