Last news in Fakti

28 Септември, 2011 21:11 1 413 0

Мирно и с революционни песни протестират в София

  • протест-
  • софия-
  • катуница-
  • рашков
Мирно и с революционни песни протестират в София - 1
Снимка: БГНЕС

Мирно, спокойно и с революционни песни около стотина демонстранти преминаха на шествие в подкрепа на жителите на село Катуница по столичния булевард "Цар Освободител".

Протестиращите дори се движиха по тесния тротоар без да затрудняват движението в центъра на столицата. Жива верига от полицаи обаче ги посрещна пред сградата на парламента и отклони шествието към 133 СОУ "Ал. С. Пушкин" на ул. "Шишман". За сега не е ясно още колко време протестната инициатива няма да бъде разпусната.

Протестиращите, предимно млади хора, придружавани от рокери и съпровождани от десетки служители на полицията и жандармерията, започнаха шествието си от традиционния сборен пункт – пилоните на НДК. С възгласи "Българи юнаци", "Всеки ден ще е така до победата" те се отправиха по булевард "Витоша" към крайната цел на митинга им – Народното събрание. Моторджиите подкрепиха младежите и заявиха, че се обединяват в тази инициатива, която според тях цели да защити България. Запитани на коя страна са в конфликта, рокерите отговориха: "На страната на България".

Организаторите обявиха, че протестът ще е мирен. Същинският протест обаче ще бъде тази събота, 1 октомври, увери Марин Маринов, председател на Сдружението на частните детективи, който подкрепя инициативата.

Протести тази вечер има в Пловдив, Асеновград, Варна, Велико Търново и други градове. В Благоевград шествието бе мирно, без инциденти и обидни скандирания по адрес на ромите. Така протече и вечерта във Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС от града. Участниците в шествието в Благоевград скандираха "Свободен, социален, национален", "Убийците в затвора, героите на свобода", "Българино, събуди се" и т.н. Цялото шествие, преминало по затворен маршрут през центъра на града, приключи с едноминутно мълчание в памет на двамата младежи, загинали в Катуница. Преди да се разотидат митингуващите водещият на шествието обяви по мегафона, че Кирил Рашков е задържан от полицията, за да го пазят, като утихнат протестите ще го пуснат под претекст, че е болен".

БГНЕС припомня, че протестите, които продължават вече трети ден след трагичните събития в Катуница, се организират в социалната мрежа Facebook, която се следи от отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП. До групата, която беше събрала повече от 70 хиляди души в подкрепа на арестуваните българи в Катуница и която стана координатор за протестните действия, днес достъпът бе спрян. За сметка на това в мрежата се появиха други групи, които също набират бързо популярност по брой участници. /БГНЕС

Чуха се обидни възгласи на шествието в София

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА