Last news in Fakti

29 Септември, 2011 15:33 732 0

Прошков: София е град на бариерите

  • прошко прошков-
  • софия-
  • избори 2011

София трябва да влезе в крак с времето. Промяната започва от София. С тези думи кандидатът за кмет на столицата от Синята коалиция инж. Прошко Прошков и кандидати за общински съветници представиха програмата за управление на града.

Според Прошков София е град на бариери – град, в който хора и бизнес се препъват непрекъснато, град, който блокира предприемчивите, находчивите и изобретателните. Град, който те спира както на входа, така и на изхода.

„София днес е град на бариерите, защото ГЕРБ пренебрегна трите стълба на дясното управление: свобода, конкуренция и ред; граничи конкуренцията и явно подкрепя монополите и едрия бизнес”, каза още Прошков.

Неговите основни приоритети за управлението на София са здраве и сигурност, общото богатство на града, знанието и културата.

Прошков предлага нов модел на управление на града, в който нуждите и интересите на хората и бизнеса да са водещи за общинската администрация. Синият кандидат се ангажира да замени традиционното за последните 20 години историческо (copy/paste) бюджетиране, като въведе програмно бюджетиране и пълна прозрачност за всеки лев на софиянци.


Според него за просперитета на града трябва решителна битка срещу корупцията, която минава  през възловите фигури в управлението – кмет, главен архитект и председател на общинския съвет.  Кандидадът на Синята коалиция предлага въвеждане на автоматизирана система за проследяване на преписките и сигналите във всички структури на общината, както и строг надзор над работата на столичната агенция за приватизация. Прошков предлага закриването на „Софийски имоти” и реформа в основните общински предприятия.


Прошков се ангажира и с това да спре хранилките на фирмите за асфалт. От асфалтовата база до начина на фрезоване, температурата на асфалта, обкантването на кръпките – целият технологичен процес съдържа нередности и е жертва на слаб контрол. Трябва да спре пилеенето на парите на софиянци за непрекъснат кърпеж и да се реконструират и ремонтират генерално цели улици, допълни Прошков.


Като една от най-важните си цели Прошков определи да превърне София в град с нулеви отпадъци. Отпадъкът е едно от богатствата на града и умните градове правят от тях богатство, а ние го пилеем, за да балираме отпадъци, смята той.  Прошков предлага разработване на система за връщане на опаковки от стъкло, пластмаса и картон в магазинната мрежа, както е в Германия, като разделеният коректно отпадък да не бъде облаган с такса смет. За бизнеса Прошков се ангажира с диференциран подход при определяне на данък смет, за да отпадне несправедливото облагане. Прошков предлага и да се изгради система за измерване на отпадъка и на гражданите, а не такса смет да бъде втори имотен данък. Като кмет на София Прошков ще задължи общинската администрация да ползва рециклирани материали.

В програмата му са включени и конкретни мерки за подобряване на транспорта и трафика в града, като например разработването на транспортен коридор по бул. "Сливница", който да поеме основния трафик по направлението „Запад-Изток”, както и транспортен коридор северно от града и част от западната дъга между магистрала "Люлин" и Северната тангента с цел да се обслужват големите търговски и индустриални зони в района и други.

Акцент в програмата е поставен върху опазването и развитието на културно – историческото наследство и природните богатства на столица, особено това на Природен парк „Витоша”, който вместо в емблема на града през последните години е превърнат в повод за срам и възмущение за софиянци. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА