24 Ноември, 2015 06:28 2 279 6

Съдят бишкоти "Негърче" за расизъм

  • печата

Преглед на печата

"24 часа"

До Нова година обявяват конкурс за нов главен архитект на София

До Нова година ще стартира конкурсът за избор на нов главен архитект на София. Дотогава трябва да са ясни изискванията към кандидатите, правилата на процедурата и членовете на комисията по избора, научи “24 часа”. Новият главен архитект на столицата трябва да е ясен най-късно до 9 февруари, когато поста напуска Петър Диков. Миналата седмица той обяви, че е подал молба след 10 години на поста, защото “сигурно вече съм омръзнал на всички”.

Той също стана главен архитект след конкурс в края на 2005 г. Тогава 7-членна комисия избираше от 15 кандидати, които трябваше да представят концепция за устройствено развитие на столицата и да бъдат препитани от комисията. Вероятно и предстоящата процедура ще е подобна.

Въпреки че конкурсът не е обявен, на “Московска” 33 вече се спрягат няколко имена на евентуални кандидати за поста.

 

"Труд"

Пенсионните фондове платили над 1 млрд. лв.

“Над 1 млрд. лв. са изплатили пенсионноосигурителните дружества в периода от началото на 2002 г. до 30 септември 2015 г”. Това каза председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев пред Блумбърг ТВ България. Близо 755 млн. лв. са платени на осигурени като допълнителна пенсия или наследени средства. Около 90% от средствата са от доброволните пенсионни фондове, показва статистиката на асоциацията. Над 300 млн. лв. са преведени в НОИ за изплащане на пенсиите на работещите I и II категория труд, каза още Абаджиев.

Той добави, че към момента по индивидуалните сметки на осигурените в частните пенсионни фондове има близо 9 млрд. лв. “Около 2,5 млрд. лв. от тях са натрупани вследствие на инвестиране на техните средства от осигурителните дружества”, добави Абаджиев.

 

"Телеграф"

Съдят бишкоти "Негърче" за расизъм

В комисията за защита от дискриминацията  е подадена жалба срещу две фирми, предлагащи продукт с такова наименование, научил е в."Телеграф". Жалбата е подадена от българка от смесен брак. Според нея предлагането на продукти, свързващи се с определена раса, различна от европеидната, представлява расова дискриминация. Жената е подала жалба срещу две фирми, предлагащи въпросните сладкиши - едната е варненската "Захарни изделия", а другата е пернишката ЕТ "Здравко Георгиев". Оплакванията и срещу двете са, че са пуснали за продажба търговска марка с наименование "Негърче" и "Негърка".

 

"Стандарт"

Хазната губи 568 млн. от данъчни облекчения през 2016 г.

568 млн. лв. ще загуби хазната през 2016 г. заради съществуващите данъчни облекчения. Това се посочва в прогноза за данъчните разходи, изготвена от Министерството на финансите. Данъчните разходи всъщност са приходи, които хазната губи, заради различни преференции като по-ниски данъчни ставки, данъчни ваканции, ускорена амортизация, пренасяне на загуби и др. За 2016 г. в България ще действат 36 броя данъчни разходи. Но само за 23 от тях има достатъчно данни, за да бъде определена стойността им. От тези 23 преференции хазната се очаква да загуби 568,5 млн. лв. - 0,64% от БВП и 2,1% от планираните данъчноосигурителни приходи в бюджета за 2016 г., който предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента. За сравнение, данъчните разходи за 2014 г. са били 0,55% от БВП, като те варират от 0,74% от БВП за Германия и 4,9% за Полша, до 12,8% за Великобритания. Има страни, в които данъчните разходи достигат до 380 броя. Това се дължи на факта, че у нас се използва подходът на ниски данъци, с които се облага по-широка база, а в страните с високи данъци има повече облекчения.

 

"Дума"

Само 12 от 71 партии са подали отчет в Сметната палата

Едва 12 от общо 71 партии, които са участвали на местния вот, са подали своите документи пред Сметната палата. Това стана ясно от съобщение на одитната институция, в което се припомня, че крайният срок за отчетите изтича днес. По закон формациите трябва да представят пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания. За участниците, за които изборите приключиха на втория тур, този срок изтича на 1 декември.

Нито една коалиция от трите регистрирани в ЦИК не е подала отчет. Само 81 от над 420 местни коалиции, участвали в изборите, са подали отчети. От инициативните комитети отчети са подали само 91 при 530 участвали в изборите.

Сметната палата обърна внимание, че отчети са длъжни да подадат представляващите на всички участници в изборите, дори когато тези отчети са "нулеви", т.е. няма приходи и разходи за отчитане от предизборната кампания. В противен случай, съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

 

"Монитор"

Свършиха парите за изследване на СПИН

Парите за изследване на ХИВ и СПИН в мобилните лаборатории свършиха. Има опасност скоро те да спрат работа и да бъдат качени на трупчета, ако не се намерят средства, за да продължи анонимното и безплатно изследване в тях из гетата на страната, проституиращите, както и по алеите на морските ни курорти през лятото. Това съобщи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев вчера.

Въпросните 17 кабинета с апаратура и лаборатории са създадени преди близо петнадесет години със средства от Глобалния фонд за борба с ХИВ, туберкулоза и малария и са част от инициативите за превенция на заболяването в нашата страна, припомни д-р Тонка Върлева – шеф на Програмата за борба със СПИН, туберкулоза и малария към Министерството на здравеопазването. Отделно със средства от фонда през тези години бяха създадени и медицински пунктове за превенция на здравето в ромските гета. Бяха закупени и раздавани презервативи на проституиращите, както и листовки как да се предпазват от ХИВ и заболявания, предавани по полов път. Лидери на хората от рисковите групи пък, бяха обучавани как се прави безопасен секс и за необходимостта от редовни профилактични прегледи, за да могат да предават след това своя опит на хората от общността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jp power

    1 0 Отговор
    Сега да се осъдят производителите на цар. пръчици, че произвеждат зрънчо с награда за момче и момиче, а няма такива за гейче и травеститче.
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Докъде ли ще ни докара криворазбрания хуманизъм?
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    А как да се казват? Афро-американче и афро-американка ли?
    Амах от търсещи 2 минутки внимание...
  • 4 гоуст

    0 0 Отговор
    За това атентатите ще продължават, заради такива защитници на евроатлантически ценности и защитници на расизма, виждащи във всяко черно нещо - обида
  • 5 Джон Смит

    0 0 Отговор
    Да взем да си изгорим книгите, където пише негър, а не черен!?
  • 6 диян

    0 0 Отговор
    аз като ходих на у4или6те по комунизма в у4ебниците пи6е6е негроидна раса, а сега имам приятелка от конго киншаса на коиято понякога и казвам негърка негри и така натáтак,това понятие за обида идва от америка,n
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове