Last news in Fakti

30 Септември, 2011 17:24 3 385 0

Рибари: Пречат ни рапаните, не делфините

  • рибари-
  • делфин-
  • рапани-
  • миди-
  • варна

"Мидите в Черно море изчезват, заради дребните рапани, които са ужасно много. Затова и калканът се изтегли навътре, а водата в Черно море е много мръсна". Това заяви днес Йордан Харасимов, който е в управителния съвет на браншовата организация "Черноморски изгрев", съобщи онлайн изданието ВарнаУтре.бг.


Все пак, той подчерта, че няма еднозначен отговор, защо рибата и мидите изчезват: "Учените ще ви дадат един отговор, някой друг, може да смята нещо различно, това е моето мнение, аз съдя от опита си".


По думите му, основният замърсител на водата не са рибарите, а корабоплаването и заводите.


"До преди 6-7 години имаше много черна мида в морето, беше в огромни количества на всеки камък до брега. Сега не е така, черната мида изчезва в Черно море", съобщи Харасимов.


По думите му, освен замърсяването, за изчезването на мидите и промяната в поведението на рибите, изключително важен фактор е свръхпопулацията на дребния рапан. "Той действа, като преса на на мидата и не й дава да надделее, а рибата ходи след мидата", каза още той.


Като няма миди, няма и кой да чисти водата. Освен това, дънните риби ядат миди и вече няма храна за тях, затова са се изтеглили навътре. От това страда риболовът, защото за рибарите, не е изгодно да влизат толкова навътре в морето, посочи още Харасимов.


Вече трябва да влизат на повече от 32 метра, където пък популацията на рапаните е огромна - на всеки 10-15 см има от тях.


Дребният рапан пък няма търговска стойност, той не се яде, коментира Хараланов, затова и не го ловят, а той се разпростира все повече.
Скоро браншовите организации смятат да започнат поставянето на капани за рапаните, но все пак трябва и помощ от държавата и ЕС.

По думите на Хараланов, нормално е да има мъртви делфини, това не означава, че някой ги убива. Тяхната популация също е голяма, но те само ядат от рибата, която е уловена, иначе не пречат и няма защо някой да ги убива.


Относно ранения делфин, който изплува преди месец и вероятно е бил прободен с харпун, Хараланов коментира, че не е задължително да е бил убит, може мъртвото му тяло да се е оплело в мрежите и да са го проболи за да го махнат, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА