Last news in Fakti

10 Декември, 2015 08:00 1 063 3

Национален протест на родителите в България

  • национален протест-
  • родителите-
  • българия

Национален протест на родителите в България ще се проведе на 10 декември от 11,00 часа, НС пред паметника на Цар Освободител. В Плевен той ще бъде от 13:00 часа, след честванията послучай празника на града. Протест ще има в .Добрич, Габрово, Ловеч,Пловдив, Казанлък, Русе, Сопот, Бургас, Чирпан, Монтана, Хасково, Плевен, Самоков, Благоевград, Шумен, Петрич, Гоце Делчев, Левски,  Видин, гр. Враца.

Защо протестират родителите?

Ние, свободните и независими граждани на Република България, настояваме пред Правителството, Народното събрание, Министерство на труда и социалната политика  за осигуряване на повече грижи за децата в България.

Ние, не искаме повече да си спомняте за нас само в предизборните си обещания, за това ще ви напомняме по-често пред вратите на общините и Народното събрание.
Декларацията с исканията беше внесена до всички български институции и след като отново останахте слепи и глухи, излизаме на национален протест.

Като част от българските родители, за трета поредна година настояваме правителството да изготви и публикува доклад, който да е на разположение на всички български граждани, какви мерки и действия са предприемани през последните години и какви ще се предприемат в изпълнение на Стратегията за демографско развитие в България.

Голяма част от проблемите са породени от дългогодишно неглижиране и от лиспата на адекватни и навременни мерки в областта на демографското развитие. От 2009 г. раждаемостта рязко започна да пада и въпреки това години наред не се предприемаха сериозни стъпки за ограничаването на това явление. Дори отделянето на 30 млн.лева вместо увеличаване рамера на обезщетенията до размера на Минималната работна заплата през 2012 г. не реши проблемите с недостига на места в детските заведения. Наблюдаваме изключително тревожна тенденция - близо 4000 деца по-малко са родени към 25.11.2015г. спрямо същия период на миналата година.

Гражданите на България и съвестни данъкоплатци не усещат подкрепата на държавата в необходимата степен за отглеждането на своите деца. Подкрепата с намаляване на данъчната основа от лев и 60 стотинки на месец на дете е мярка, която към днешна дата усмихва, че даже разсмива родителите, защото се равнява на пакетче дъвки или половин дневно меню в училищната столова. Много от  младите семейства са демотивирани и не желаят да имат повече от едно дете, поради следните причини:

Липса на социална защита и грижа;

Липса на достъп до елементарни услуги като ползване на детски заведения

Защита  пред работодателя при нужда от възползване на възможностите за гъвкаво работно време.

Липса на нормални и безопасни условия за пребиваване в детски градини и училищата;

Липса на адекватни здравни услуги,осигуряващи нормално детско здравеопазване

Защитата на майките и децата е въпрос на оцеляване на нацията и част от националната сигурност. Ние искаме разумна политика водеща към достоен живот.

За това на 10.12.2015 ще излезем на площада във всеки град и ще настояваме за незабавни и целенасочени действия, със следните искания:

Да се намали периодът на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така, както бе въведен през 2014г. Дори той ощетява майките,намиращи се в началото на тяхната кариера,тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години.В другия случай те все  още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата.Тази средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдободобно основание.

Обвързване на МРЗ с размера на обезщетение, което получават майките в периода между първа и втора година на детето,което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често

Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.

Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.

Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания.Подсигуряване на нужното количество ваксини,съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ,а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани.

Осъвременяване обезщетенията за деца в неравностойно положение съобразно актуалния размер на МРЗ

Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години- изследвания, логопед, психолог, рехабилитатор и други специалисти, нужни за пълноценното детско равитие и интеграция при установяване на нарушено такова.

Протестът е граждански и се подкрепя от: Инициативен Комитет за Повече грижи за Децата в България / ИК за ПГДБ/,  Сдружение Настоящи и Бъдещи Майки, Организацията на татковците за отговорно родителстване.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    България субсидира неработещите родители, въпреки че родители е силна дума за такива, вместо да се концентрира върху подпомагането на работещи родители. Подиграха се с нас, работещите, като намаляването на ставката за облагаем доход трябва да е с с 200лв на месечна, а не годишна основа. Навсякъде в развитите страни когато работиш, семеен си и имаш деца, данъците са значително по-ниски, така че да предоставят повече средства в семейния бюджет. Това се прави понеже е много по-трудно да работиш и да отглеждаш дете, отколкото само да го отглеждаш.
    Статията е вярна, че стимул за младите няма. А проблема с детските градини е породен от миграцията, в малките градове или населени места детските градини се закриват понеже хората бягат към столицата, където пък няма достатъчно за всички. За да се избегне това може да се работи върху миграционната политика, данъчни облекчения за малки градове, минимално заплащане за родители и така децата ще бъдат отглеждани в много по-спокойна среда, а не претъпкани градини, замърсен въздух, опасен трафик и финансови проблеми (в провинцията апартаментите са в пъти по-евтини, в повечето случаи дори наследствени).
  • 2 спете спокойно деца

    0 0 Отговор
    Няма страшно, Герб се е погрижил за децата с 45% увеличение на тока!
  • 3 Класик

    0 0 Отговор
    миграционната политика? Баткооо... те правят тепърва магистрали..., откриват метростанции .... ти им говориш за войната с прашки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове