Last news in Fakti

17 Декември, 2015 16:45 858 0

Реформаторите също се разцепиха за Захариева

  • захариева-
  • реформатори-
  • разцепиха

Това стана известно след среща на депутатите с нея

Реформаторите също се разцепиха за Захариева - 1

Групата на Реформаторския блок не е взела решение дали да подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър. Това стана известно след среща на депутатите със Захариева.

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че шансът РБ да вземе решение е малък предвид различното позициониране. „Аз ще гласувам, както реши Националното ръководство на ДСБ днес”, допълни той. 

Всеки ще гласува по съвест, пък обясни съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Той е оптимист, че Захариева ще бъде избрана без проблеми утре. По думите му не всички депутати от РБ са били на срещата, но повечето от тях са гласували "за", макар и да не се е стигнало до решение заради липса на 2/3 мнозинство.

"Не бяхме всички колеги и допускам, че от днес до утре могат да се случат някои неща. Не е необходимо да ви споделям колко са гласували "за". Имаше няколко души, които се въздържат и още не са взели окончателното си решение, може би до утре ще вземат своето решение", обясни Зеленогорски и добави, че на срещата е поздравил Захариева "за изключителната смелост, която проявява, защото в този момент да поемеш този пост е наистина решение на страшно смел човек".

Убеден съм, че ще се справи, в тежки кризи жените обикновено поемат нещата в свои ръце, подчерта той.

По думите му на срещата са говорили по концепцията на Захариева за съдебната реформа: “Казахме си, че се надяваме в следващите 6 месеца да има напредък. Ще положим максимални усилия да дадем на обществото очакваната съдебна реформа. Истината е, че ако вчера не беше минала конституцията, нямаше да има никаква съдебна реформа в идните няколко години. Оценявам като положително това, което се случи вчера.”

“Аз лично не виждам защо не искаш да подпишеш това до 3-4 месеца да има антикорупционен закон или до 5-6-7 месеца да има напредък по закона за съдебната власт”, коментира Зеленогорски във връзка с анекса към коалиционното споразумение с ГЕРБ.

Кънев пък заяви, че ДСБ не участва в разговорите за актуализация на коалиционното споразумение и не очаква нищо, въпреки че Атанас Атанасов присъства днес на заседанието на Изпълнителния съвет на РБ по този въпрос.

Относно поисканата от него оставка на Горанов, Кънев заяви: „Аз не познавам десен човек, който да не му я иска цяла година, ние стискахме зъби цяла година, сега не се налага повече, толкова е просто, че няма накъде."

Попитан с какви аргументи и кога ще я поставите на дневен ред пред вашите партньори от ГЕРБ, той каза:

„Ние нямаме партньори от ГЕРБ, този въпрос е към хората, които смятат, че имат партньори от ГЕРБ. Действително Горанов е голяма щета и за ГЕРБ, и за коалицията, нека да се върнем една година назад в историята с частните фондове, това решение за излизане в опозиция можеше за едната бройка да бъде факт преди една година, и да влезнем в спирала на правителствена криза още тогава. В случая той въвежда един отхвърлен от парламента данък с правилник, нещо, което дори конституцията не допуска, но политическият знак е покъртителен. Той не можа да събере мнозинство в парламента, за да прокара данък „Уикенд“ и в момента данък „Уикенд“ ще стане факт, но с правилник на МФ. Това е повод за искане на оставка дори от колегите от мнозинството, защото те повечето не подкрепиха този данък.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове