Last news in Fakti

18 Декември, 2015 16:33 1 137 2

За 100 години София може и да ремонтира улиците си

  • софия-
  • калоян паргов-
  • 100 години-
  • ремонти-
  • улици

"Столична община е шампион по устойчиво несправяне с проблемите на софиянци". Това заяви председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. Той направи коментара по време на семинара на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2016 година".

"Оказва се, че всичко е един голям PR-балон. Достатъчно е само да погледнем отчета за фактическото изпълнение на бюджета за 2015 година, обясни той. - Тези 1,180 милиарда, които са заложени за 2016-а отново няма да бъдат усвоени, а ще бъдат прехвърлени за следващата 2017-а. Нищо ново! Всичко си е така, както се случваше и през годините досега".

Калоян Паргов даде и конкретен пример за голяма слабост в новия бюджет, който според него е показателен за несъстоятелността на предложената от ГЕРБ годишна финансова рамка за 2016-а. Примерът е свързан със средствата, отделени за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа. През 2015-а за тази цел бяха отделени 24 027 500 лева, а за следващата са точно 34 620 000 лева.

"С това увеличение от 10 милиона не може да претендираш, че ремонтът и поддръжката на уличната мрежа в София са ти приоритет. Да не забравяме също така, че госпожа Фандъкова взаимства този приоритет от предизборната платформа на БСП, отбеляза Калоян Паргов. - С тази сума по наши изчисления може да бъдат ремонтирани 250 000 квадратни метра площ или не повече от 40 км улична мрежа. Общата дължина на уличната мрежа в София е около 3700 км. Това означава, че увеличението на бюджета в това перо ще стигне за ремонт на не повече от 1% от уличната мрежа в столицата. Тоест, с това темпо, на Столична община ще са й необходими около 100 години, за да ремонтира улиците в София".

Лидерът на БСП-София отбеляза също, че през идната година инвестиционната активност в София ще спадне с 50%, според бюджета за 2016-а. "Едни и същи "приоритети" се прехвърлят от година на година и така вече 10 години. Образование, зелена система, сигурност, транспорт..., изброи той. - Все нещо правят, дооправят. И все нещо не стига и пак не е наред. От ГЕРБ не са решили до край нито един проблем на София. Нито с транспортната инфраструктура, нито с местата в детските градини, нито с баланса в зелените системи в града, нито с чистотата... Точно обратното - повишава се замърсяването в София, плащаме най-скъпия боклук в Европа - 100 евро на тон. Или 22 лева на кофа след новите конкурси при цена от 5,88 лева само преди година. По показател сигурност, здравеопазване и чистота, се сринахме до 87-о място в класацията на The Economist. Това показва, че наливат едни пари в системи, които очевидно не дават резултат. Казано по друг начин - пилеят парите на софиянци. Средата в София е несигурна и управляващите не правят нищо, за да я подобрят и да накарат хората да се чувстват спокойни. Какво направиха с видеонаблюдението?! Ами дупката в транспорта?! Тя пак ще се отвори, въпреки че гласувахме ЦГМ да вземе заем, за да я запълни. Очевидно финансовата стратегия в транспорта е несъстоятелна и има нужда от промяна".

Калоян Паргов е категоричен, че "Бюджет 2016" на София е поредният, който няма програмен характер. "Изобщо не е ясно средствата, заделени по сектори, какъв ефект ще постигнат след разходването им, анализира той. - Какви са целите, които си поставяме с тези бюджети по сектори? Какво искаме да постигнем в края на следващата бюджетна година? Отново ще заявя - Столична община в лицето на ГЕРБ, харчи парите на софиянци, но не може да реши нито един техен проблем".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toko

    0 0 Отговор
    Who cares
  • 2 FR V

    0 0 Отговор
    Другарите нямат думата.
    За 45 години не пуснаха в експлоатация 1 метър метро!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове