5 Октомври, 2011 11:39 799 0

БСП обвини ГЕРБ в политически чадър над Кирил Рашков

  • избори 2011-
  • ивайло калфин-
  • стефан данаилов-
  • кирил рашков
БСП обвини ГЕРБ в политически чадър над Кирил Рашков - 1
Снимка: БГНЕС

Тандемът Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, кандидати за президент и вицепрезидент на БСП, за първи път заедно в студиото на „Тази сутрин” по бТВ. Двамата в повечето случаи провеждали срещи с избиратели в различни райони, а кампанията се финансира чрез банков заем, който ще бъде изплатен със субсидиите на партията, които ще бъдат получени в бъдеще. Като гаранция са заложени партийни имоти.

„Провеждаме една кампания, но няма нужда да се водим като семейна двойка. Имаме различни програми, много хора искат да се видят с нас, ние искаме да се видим с много хора, пестим време, няма много време до изборите”, каза Калфин.

По повод изказване на кандидата за президент Меглена Кунева, че ако БСП и ГЕРБ отидат на балотаж, то сигурно ГЕРБ ще спечели, Данаилов отбеляза, че тези думи принадлежат по-скоро на социолозите, отколкото на нея самата.

„Това, в което аз съм убеден, е, че този, който няма да може бъде спрян в тази кампания за този президентски пост е вляво от мен (Ивайло Калфин, бел. ред.)”, каза Данаилов и отбеляза, че имат подкрепата и на хора извън левия електорат.

Калфин добави, че от години не е виждал левицата толкова обединена

И това не е само заради изборите, а заради принципа. Попитан за позицията на ДПС на този вот, Калфин каза, че вероятно партията на Доган ще я заяви за балотажа.

Левицата очаква подкрепа от всички партии, които се противопоставят на управлението на ГЕРБ. Според Калфин, в страната има големи брожения срещу типа политика на ГЕРБ – на агресия, конфронтация, обедняване, на смачкване на хората.

По повод негативите от управлението на Тройната коалиция, Данаилов каза, че хората добре виждат какъв е бил хладилникът им тогава, и сега. И хората са активни в желанието си за преграда пред „овладяването на цялата власт в държавата”.

Има ли как да се отнемат имотите на незаконно забогателите?

По думите на шефа на Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, дори да се приеме съборения закон „Попова” няма как да бъдат отнети имотите на видимо забогателите през последните години.

„Според мен заради този закон г-жа Попова изхвърча от правителството. Плевнелиев беше уволнен заради други причини”, каза Калфин и посочи, че след освобождаването му от кабинета били „разчистени” и хората, с които е работил – в АПИ, директори на дирекции в министерството.

Калфин посочи, че този, който върна закона, е Цветан Цветанов

И сега законът ще бъде приет във вариант, който да се хареса на Цветанов, защото не искал да обяснява защо има незаконно забогатели. И защото трябва да обяснява и за Кирил Рашков.

Кандидатът за президент на БСП определи Рашков като човек с политически чадър, защото имал близки връзки с властта. Според Калфин, самият Кирил Рашков е казвал, че работи за ГЕРБ и подкрепя ГЕРБ.

По повод обвиненията и към предишни управления, Калфин посочи, че Рашков е имал близки връзки с други партии и през 1999 г. И посочи, че е ясно къде е бившият шеф на НАП Пловдив (Менда Стоянова, сега председател на бюджетната комисия, бел ред.) , както и главният секретар на МВР Калин Георгиев, който ръководеше антимафиотите в Пловдив.

Все едно да виним Андрей Луканов, каза още Калфин. „Много преди това, но бидейки на гости на мои познати в Катуница, още тогава се говореше за този тормоз на Кирил Рашков. Но много хора работиха в неговите фабрики. И тук е голямата грешка на тези правителства, до ден днешен, за това, че позволиха да се стигне до това – да се стигне до думата "гяури"добави Стефан Данаилов. Според него бунтът в селото не е криминално деяние. Това е протест на млади хора, възбудени от тази несправедливост и от бездържавността.

"Когато хората не виждат правосъдие и работещи институции, си прилагат собственото право", каза Калфин и отбеляза, че има партии, които използват тази ситуация.

Според Данаилов, при подобен конфликт президентската институция има роля именно в такъв конфликт, но не след 24-30 часа.

Когато държавата в лицето на правителството се разсейва някак и не взима мерки по закона, трябва да се намеси президентската институция, каза кандидатът за вицепрезидент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА