Last news in Fakti

15 Януари, 2016 18:59 877 1

Реформата ще се случи при открит диалог и взаимно доверие между институциите

  • захариева-
  • реформата-
  • открит диалог-
  • взаимно доверие-
  • институциите
Реформата ще се случи при открит диалог и взаимно доверие между институциите - 1

В рамките на работното посещение на министъра на правосъдието Екатерина Захариева в Брюксел бяха проведени срещи със заместник-председателите на Европейската комисия Франс Тимерманс и Кристалина Георгиева, генералния секретар на ЕК Александер Италианер и еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова.

Високо оценявам подкрепата на Европейската комисия за реформата на българската съдебна система. Считам партньорството ни в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка за много полезно, тъй като получаваме обективно външно мнение за съществуващите проблеми и насоки за тяхното преодоляване. Това заяви днес в Брюксел министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на срещата със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.
„Като министър на правосъдието имам твърдата воля реформите в съдебната система да продължат в зададената посока. Събитията от последните години ясно показват, че тази реформа се иска и от обществото, и от професионалната общност и тя трябва да бъде необратима”, каза още министър Захариева и допълни, че правителството и Народното събрание са заявили тази воля чрез приемането на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и промените в Конституцията на Република България.

„За мен е важно промените да се случват в диалог с професионалната общност”, заяви още Екатерина Захариева. Това е свързано и с една от първите й инициативи като министър на правосъдието – създаването на Съвета за прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа, който ще бъде форумът за дискусии на професионалните, неправителствените  организации и институциите. 

От своя страна заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс окуражи министър Захариева за бъдещите й действия. Беше подчертано, че работата по съдебната реформа е в добра посока, но Комисията очаква да бъдат показани конкретни резултати и реформата да не остане само на хартия.

Беше обсъдено и предложението на министър-председателя Бойко Борисов да се потърси експертизата на специалисти от други страни-членки на ЕС за реформата в съдебната система. Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс определи идеята на българския премиер като чудесна и подчерта, че експерти могат да се търсят от държави-членки на ЕС. 

Акцент на срещата на правосъдния министър с генералния секретар на ЕК - Александер Италианер беше напредъкът в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка и предстоящия Доклад на ЕК. Министър Захариева заяви, че води открит диалог за реализиране на стратегията за съдебна реформа. Министърът представи и намеренията си за работа по нова концепция за наказателна политика, като подчерта, че едва след нейното приемане следва да се пристъпи към изработването на нов Наказателен кодекс. Обсъдена беше и работата по измененията в процесуалните закони. По думите на министъра най-спешната задача, за да не остане реформата само на хартия е изменението на Закона за съдебната власт.

От своя страна генералният секретар на ЕК - Александер Италианер акцентира върху необходимостта  резултатите от работата по отношение на реформата в съдебната система да станат видими и да се продължи работата във връзка с борбата с организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и делата от висок обществен интерес.

 Срещата завърши с ангажимента екипите  на генералния секретар на ЕК и на правосъдния министър да работят в близко сътрудничество във връзка с постигането на явни резултати в съдебната реформа.
Акцентите от срещата на министър Захариева с еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова бяха реформата в съдебната система, актуални досиета, които се обсъждат на ниво ЕС.  Правосъдният министър изрази силна подкрепа за създаването на Служба на Европейския прокурор, каквато България е заявявала и до сега. Захариева изрази подкрепа по отношение на разширяването на Европейската информационна система за съдимост с данни за лица от трети страни в контекста на борбата срещу тероризма. Очаква се еврокомисар Юрова да внесе конкретно законодателно предложение до края на януари.

В рамките на посещението си в Брюксел министър Захариева проведе среща и с вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева. По време на срещата бяха обсъдени приоритетните на екипа на правосъдния министър - изменение на Закона за съдебната власт и работата на Съвета към МС.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Тази ако е с възможностите на прислужничката на МВР я втасахме съвсем, т.е. няма да има никаква реформа. Тиквока поиска външни експерти от ЕСС за съдебната система ама тнези експерти ще искат тлъсти хонорари, е Тиквока ще каже" АЗ платих", но нали това са нашите пари. За такишва простотии има пари, а за нас в България няма. ПО- БЪРЗО ДА ГО МАХАТ ТОЗИ МОШЕНИК.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове