Last news in Fakti

16 Януари, 2016 13:41 834 2

Калфин: Най-важно е да съхраним младите

  • калфин-
  • важно-
  • съхраним-
  • младите

Трябва да съдействаме за трудовата им реализация в родината, заяви той

Калфин: Най-важно е да съхраним младите - 1
Снимка: Социално министерство

Трябва да търсим нов подход към младите хора и на европейско ниво. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който обсъди демографията, младежката безработица, миграцията и социалната икономика на официална среща с президента на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Георгиос Дасис. Дадис беше на двудневно посещение в София. В срещата участва и проф. д-р Лалко Дулевски – председател на Икономическия и социален съвет (ИСС) в България, по чиято покана Дасис посети страната ни.

Тримата обсъдиха идеята София да бъде домакин на международна среща на гражданските парламенти и държавното управление от страни от Южна Европа като Испания, Гърция, България, Румъния, където миграцията на млади хора обезкървява икономиките и обезлюдява цели региони.

Според Калфин за България e от първостепенна важност да съхрани младите хора и да съдейства за трудовата им реализация в родината. Според него е необходимо да се търси решение на европейско - не само на национално ниво, както и да се намерят нови механизми за насърчаване на младите хора в допълнение на сега действащите програми. Георгиос Дасис изрази готовност да убеди ЕИСК да подкрепи такава инициатива и добави, че според него кръгът на държавите, които ще участват в такава инициатива, може да се разшири и с други от периферията на ЕС като, например, балтийските страни, които също страдат от миграция на млади образовани хора.

Идеята София да стане домакин на среща по проблемите на младежката миграция и демографията бе обсъдена и подкрепена преди това от председателя на Народното събрание Цецка Цачева по време на нейната среща с г-н Дасис.

Министър Калфин изрази задоволство от активната дейност на ИСС по теми като демографията, младежката реализация и социалната икономика. Той подчерта, че Икономическият и социален съвет е добра платформа за постигане на съгласие между структурите на организираното гражданско общество по важни и сложни проблеми и отличи взаимодействието между ИСС и Министерството на труда и социалната политика като много полезно.

Проф. д-р Дулевски определи визитата на президента на ЕИСК не само като ползотворна, но и като ясен знак към България , че от нашата страна може да тръгнат полезни европейски инициативи и позитивни послания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    1 0 Отговор
    Е г-н Калфин, прекрасно е, че говорите, че трябва да се задържат младите, но питането ми е - защо искате да уморите по-възрастните, които честно и почтено са работили над 30-40 години, а сега получават пенсии по 150, 200 лв и спрете да говорите, че понеже са се осигурявали на ниски заплати в миналото сега са им ниски пенсиите, толкова колкото е трябвало толкова ишм е отдържано. Тогава за заплатите, които се вземаха всичко можеше да се погаси, храниш и дори с тези ниски както ти наричаш заплати от миналото, родителите ти са те издържали да изучиш, но жалко, че нищо не е станало от теб, т.е. говориш глупости и увеличавате пенсиите с 2,5%, а правите голям отчет за големите постижения в пенсионната реформа. Сладко е служебното ти местенце с високата заплата и затова ще продължаваш да говориш за реформи и постижения.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "неутрален":

    А защо ти г-н Неутрален не си се изучил че да получаваш с малко труд много пари и да се грижищ за бедните си /според думите ти/ родители,ами си ги хвърлил на кучетата?Ама кой да бяга от часовете и да лови паяци по полето с конец от дупките им:)Така ли е бе шмекер такъв "неутрален"?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове