23 Януари, 2016 14:30 1 338 7

Коалицията Реформаторски блок е изчерпана

  • радан кънев-
  • дсб-
  • реформаторски блок-
  • нов-
  • десен-
  • проект

Радан Кънев обяви началото създаването на нов десен проект около ДСБ

Коалицията Реформаторски блок е изчерпана. Това заяви лидерът на ДСЛ Радан Кънев пред съпартийците си на национално съвещание на партията, проведено днес.

Кънев обяви началото създаването на нов десен проект около Демократи за силна България (ДСБ), чиято цел е да стане втора политическа сила.

"За новия проект е необходима ясна идеология, ясна и стегната организация, но това не означава закриване на ДСБ", каза Кънев. Той предупреди партньорите си в РБ, че ако не определят точно  червените линии, които биха ги изкарали в опозиция, ще ги постигне съдбата на НДСВ.

Радан Кънев направи оценка на едногодишното участие на РБ във властта. Той определи като "особено тежък" провала на управлението в публичните финанси.

Кънев отбеляза, че само в три сфери са направени големи крачки - в здравеопазването, външните работи и отбраната. Липсва напредък в администрацията, социалните системи и правосъдието, както и борбата с мафията. Като особено голям, определи той провалът в сферата на публичните финанси.

Според Кънев България продължава да харчи средства нецелесъобразно. Никой не казва, че ще се вдигат данъци преди местните избори, че ще се увеличават винетките. Министерството на финансите заграби и обществените поръчки в приетата част на второ четене в Закона за обществените поръчки и отвори вратите на корупцията. България не привлича чужди инвестиции, а ги губи в посока чужбина. Залъгват ни с еврофондовете и премълчават, че сме станали зависими от тях.

Според лидера на ДСБ дори и мафията в България е станала тежко зависима от европейските пари, но те свършват в 2020 г. и никой няма идея, какво следва за публичните финанси след това.
Кънев заяви още, че еврофондовете създават тежка зависимост от външно финансиране. Затова кредитната спирала не е случайност, а закономерност на едно управление, което не знае какво прави. Тежкият провал на управлението в тази сфера на публичните финанси не позволява на ДСБ повече толериране, защото няма време. Тъмносините признават, че са излъгали надеждите на българските граждани.

На съвещанието беше приета следната

РЕЗОЛЮЦИЯ

На Националното съвещание на Демократи за силна България

Националното съвещание на ДСБ:

подкрепя решението на НР за излизане в опозиция;

започва подготовка за изграждане на нов десен проект, който да е основна алтернатива на мнозинството ГЕРБ / ДПС / АБВ;

открива дебат за промяна в структурата и устава на партията;

декларира, че в рамките на 43-то Народно събрание депутатите, членове на партията ще бъдат част от ПГ на Реформаторския блок, каквато е волята на избирателите.

Отворени сме за диалог с нашите партньори от РБ и посочихме линиите на поведение, които няма да прекрачим. Очакваме от тях, да посочат ясно своите граници на допустимия компромис в рамките на сегашното управление.

На президентските избори трябва да гарантираме, че следващият президент ще упражнява независимо правомощията си в сферите на правосъдието, службите за сигурност, външната политика и отбраната. ДСБ ще издигне или подкрепи кандидат, който е алтернатива на днешния сговор на ГЕРБ/ДПС/АБВ в управлението на тези сфери.

ДСБ остро протестира, срещу опита на Главния прокурор да покрие отново с давност престъпленията на комунистическия режим, атакувайки пред Конституционния съд новата разпоредба на Наказателния кодекс. Напомняме, че комунизмът е осъден като престъпен с български закон и с редица европейски правни актове. Няма да спрем да се борим за пълно морално отхвърляне на комунистическата диктатура, за справедливост към жертвите и за осъждане на техните палачи.

Определянето на кандидат за Генерален секретар на ООН е отговорност на правителството, което взима решение от името на България. Недопустимо е в такъв момент да се оказва партиен натиск. Всяка партия, която  публично шантажира в полза на един или друг кандидат компрометира непоправимо страната и проваля шансовете ни за успех.  Който и да бъде българският кандидат, той ще представлява българите и останалите източноевропейци в световната общност.  Народите на Източна Европа са обединени от травмите на общото комунистическо минало. ДСБ очаква от бъдещия кандидат публична позиция на еднозначно осъждане на престъпленията на комунизма в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опел

    0 0 Отговор
    Жалко че саботира стабилността в такъв важен момент. Прагът от 4% ще затрие лакомията и болните амбиции на Костов да се върне на бял кон.
  • 2 я си ... майката

    0 0 Отговор
    Що за нагло соросоидно говедо трябва да си, за да си държиш крадените пари на суперпреференциална лихва в банката на мафията и да плямпаш от сутрин до вечер срещу мафията?!
  • 3 бонзо

    0 0 Отговор
    Колкото и да не съм фен на Радан,всичко казано е вярно.Реформи никакви . Чака се само на кражбата на еврофондове.
  • 4 Умната ей

    0 0 Отговор
    Прави чест на ДСБ, че се нагърбва с отговорността да бъде морален стожер в повсеместно покварена от мафията среда ! Пожелавам им да внесат качествено нова добавена стойност към Реформаторския Блок, като ангажират възможно най-широки кръгове от обществото, професионалните кръгове, общините и легитимния съзидателен бизнес ! За да живеем по-добре тук и сега, са нужни, обаче, реални доказателства още сега за консолидиране на център-дясното политическо пространство, а не лозунги за неопределено светло бъдеще от рода "Реформаторската десница рано или късно ще спечели изборите в България !" България се стопява пред очите ни ! Не изпускайте този исторически шанс, защото той може да не се повтори ! Не рано или късно, СЕГА ковете желязото !

  • 5 Ник

    0 0 Отговор
    "Нов Бардак със стари метреси" Не става така момчета!
    Всичките трябва да си ходите. Докарахте България до абсолютния фалит. Вие бяхте сподвижници в това, което се случва не от вчера. Не става, както я мисли - от днес сме други? Не възможно да сте различни. Смяната на дрехите не променя нито външния ви вид, ума, характера нагласата........
    За 25 години Десните се оказаха същите като левите. - Просто сте крадливи, продажни и неспособни.
    Ходете си всичките защото ,това което предстои в следващите години няма хич да е демократично.
    Въртоломеевата нощ на политическата класа, без значение на разцветката предстои.
    Ще се лее кръв и тя ще е парламентарна! Защо ли?
    Защото хората са озверели.
    Саморазправата не е въпрос да ли ще я има!- Въпросът е кога?
    Няма да има скрупули нито към Борисов, Цветанов, Пеевски, Доган, Костов, Гущеров, Р.Овч. и един куп други, които нагло обраха държавата и предадоха страната ни.
  • 6 Кучето Брат

    0 0 Отговор
    Алчноста братя... Или ще се борим или няма да има свобода...
  • 7 Прагматик

    0 0 Отговор
    На България е нужна стабилност и РБ би трябвало да го осигури. А за целта трябва да останат в управлението!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове