Last news in Fakti

24 Януари, 2016 11:58 1 346 2

Радан Кънев: Вкарах ДСБ насила във властта

  • радан кънев-
  • дсб-
  • властта

Целият елит на партията подкрепи единодушно излизането в опозиция, каза Кънев

Не съм избутал ДСБ в опозиция. Ако нещо съм направил почти насила, то беше преди малко повече от година да вкарам ДСБ във властта. Това беше много трудно, защото нямаше такова желание в партията, но аз и почти цялото ръководство бяхме убедени, че трябва да се поеме отговорност, че трябва да се опита. Това каза в предаването на bTV "Тази неделя" лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Влизането в коалицията беше по-трудното решение за партията, допълни Кънев.

„По отношение на излизането в момента в опозиция, първо аз казах вчера, общинските, областните, председатели кметовете и общинските съветници на партията – близо 400 души на едно място, целият елит на партията беше стопроцентово единодушен, това в ДСБ се случва много рядко. Ние сме партия с много гласове, когато става дума за тежки политически решения”.

Такава единодушна подкрепа срещам и извън партията, каза Радан Кънев:

„Успях в големия сняг да мина през Добрич, Варна да стигна до Благоевград и Петрич за няколко дена, както партийните ни структури, така и представители в местната власт на десницата, които са от разнообразни партии и безпартийни, така и хората от местния бизнес – всички горе-долу дават подкрепа единодушно. Това, което чувам: „Не си сам, давай; Кога ще стане новият проект; Чак сега ли разбра за какво става дума”.

Всеки, който води партията към опозиция, към такъв тип действия трябва да има предвид риска ДСБ да се изолира, в нашите редици има такава склонност, каза Радан Кънев и допълни:

"Аз съм поел риска, но вчера на съвещанието видях, че той е много малък. Нашите хора много се промениха за тези години, както за повече от година извън парламента, на абсолютното дъно, откъдето наистина в българската политика само ДСБ се е връщала, така и година на власт след повече от 10 години ДСБ е в опозиция. ДСБ се доказа като изключително зряла партия, която може да понесе престоя извън парламента и без държавна субсидия. Може да понесе властта и без да се изкуши".

По отношение на вота на недоверие Радан Кънев каза: „Има партийно решение, че ние подкрепяме политиката в сферата на здравеопазването.

"ДПС ходиха при ГЕРБ да искат разрешение да подпишат вота на недоверие, т.е. те го подписват в качеството си на управляваща партия от мнозинството с цел да създадат интрига и да прецакат опозиционната партия ДСБ

Много са евтини, много са лесни, щом научихме и това, че са ходили при ГЕРБ да молят за разрешение са много смешни. Изобщо с този вот няма да ни притеснят.

ДПС са ходили при ГЕРБ да питат за какъв вот може да се подпишат, искали са разрешение и от ГЕРБ, за да се включат във вота на недоверие – ГЕРБ са казали за вътрешен ред и сигурност не може, за здравеопазване – може.

Защо? Защото ГЕРБ, ДПС и БСП заедно, стандартната голяма коалиция в българския парламент, която прецака промяната в правосъдието, иска да постави ДСБ на тясно. Няма да ни поставят на тясно, защото ние сме наясно със себе си, каза Радан Кънев.

ДСБ допусна много грешки и не можа да консолидира хората, които искат промяна в България. Чрез Реформаторския блок бяхме на крачка да го направим, но партийният егоизъм, партийните ежби вътре в блока, които всички българи видяха...целият блок, партиите в него не се справихме с политическата си задача. С голяма радост бих участвал заедно с другите партии в усилия да свършим работата, която не свършихме в миналото.

Ще смени ли името си ДСБ?

ДСБ ще променя структурата си, може би ще промени устава си, в някои отношения ще стане по-енергична.

Нов проект с ново име ще се гради около ДСБ с много нови хора и организации и дай Боже с много от партньорите в Реформаторския блок.

Ще се кандидатира ли Радан Кънев за президент?

"ДСБ ще направи това, което е необходимо, за да уплътни президентската институция. На България й е нужен президент, независим от правителството – самостоятелна политическа величина, която да се бори за промяна в правосъдието, за измитане на мафията от службите, за ясна прозападна външна политика и за възстановяване на отбранителните способности на Българската армия.

Това са четири правомощия на президента, по които не се прави достатъчно от правителството. Президентът е изключително важен, трябва да си избият хората от главата лъжата, че президентът не е важен. Тази лъжа е, за да може купеният вот и вотът на ДПС заедно да изберат президента", заяви лидерът на ДСБ и допълни:

"Ние, ако трябва ще издигнем президент с такъв профил, ако трябва ще подкрепим безрезервно, искрено, с целия си ресурс друг човек".

Как да подкрепим кандидат на ГЕРБ, като правителството на ГЕРБ в тези сфери не се справя, какъв коректив ще бъде, това е смешно, коментира още Радан Кънев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДАН Е ЧИФУТ

    0 0 Отговор
    ДВУЛИЧНО ЕВРЕЙСКО Л..НО!
    НАСИЛА ЛАПАШ ДЕПУТАТСКИ КЮФТЕТА ЕДНА ГОДИНА!
    И НАСИЛА ЛАПКАШ ЗАПЛАТАТА!!!
  • 2 Адмирации

    0 0 Отговор
    Поздравявам актива на ДСБ за вчерашното му мъдро решение ! ДСБ е инициатор за създаването на РБ и негов учредител. Тя е ядрото, центростремителната сила на реформаторското движение и негов двигател, а не придатък, който да бъде отлюспван ! ДСБ е маякът, призван да дава ориентир, както на сегашните партии в РБ, така и да привлича нови и нови политически и граждански субекти около изконната цел – изграждане на солидна алтернатива на сегашното задкулисно статукво ! А в това, че на настоящия етап в РБ са обособени на база на отношението към властта две крила – конформистко и радикално – е здравословна за него политическа конструкция, която не е феномен, за какъвто зложелателите му го представят !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове