Last news in Fakti

22 Февруари, 2016 09:18 1 345 4

136 натискани за ДОСТ като при възродителния процес

  • илхан андай-
  • натискани-
  • дост-
  • възродителния-
  • процес

Мюфтии по места ще снемат доверието от ДПС, за да го влеят в партията на Местан, заяви Илхан Андай

136 натискани за ДОСТ като при възродителния процес - 1
Снимка: Нова телевизия

Безпрецедентен натиск спрямо 136 ключови фигури от ДПС е оказан от хора на Лютви Местан. Това заяви по Нова телевизия журналистът Илхан Андай, собственик на сайта rodopi24.

"Тези хора от 136-те изживяват един момент като при Възродителния процес, когато им звъняха насилствено да си сменят имената", каза Андай. Целта е те да влязат в бъдещата партия на изключения от ДПС бивш председател на Движението – ДОСТ, заяви той.

По думите му около Местан има много мюфтии, които работили по места, за да убедят хората, че верният път е да снемат доверието от ДПС и да го влеят в ДОСТ.

"В първите дни, когато Местан напусна около него гравитираха мюфтии. Събитията са толкова динамични, че не знам какво може да се случи. Реално погледнато, Местан няма визията да спечели хората, но пък зад него стои Ердоган – твърде сериозен играч, с голям ресурс и подготвени кадри по темата партийно строителство, по темата влияние. Но на изборите се провалиха, защото не са работили с хората по места. И затова взеха изселниците под крилото си. И от изселниците идва тази история за списъка от 136 души, които изселническите лидери са подложили на натиск”, добави Илхан Андай.

„Изселническите лидери коментират много уверено нещата, като че ли са на служба в Анкара. Те са неправителствено организация. Вероятно е умела психоатака”, коментира още Илхан Андай.

Той поясни, че списъкът от 136-те души от елита на ДПС е изготвен от "хората на Местан в първите дни на събитията след 17 декември". Лидери на изселническите организации са подложили под натиск членовете на ДПС за преминаване в ДОСТ. Казвано им е "забравете, че ще минавате от Капъкуле нататък", каза още Андай. По думите му при някои от тях имало заплахи и от рода на "имаш деца, роднини", както и стари компромати за "имоти и платена любов", които можело сега да бъдат изкарани в турските медии като скандал.

Решението за изгонването на Угур Емироглу вероятно има връзка с основаването на новата партия на Местан. Външно министерство най-вероятно е получило тревожни данни за дейността на Емироглу и затова е предприело тези действия, коментира още той.

Припомняме, че турско аташе бе обявен за персона нон грата у нас. Унур Емироглу е дипломат в турското консулство в Бургас. Преди да дойде в България миналата година е бил имам в няколко турски града, последно - в Бурса. Официално у нас се е занимавал със социалните въпроси. Според информация на наши политици обаче е превишил правата си и започнал да се бърка в религиозните работи, а и във вътрешната ни политика. Затова от неделя бил обявен за персона нон грата. От външното ни министерство не казаха нито „да”, нито „не”, но отговориха с езика на дипломацията, че както обикновено в подобни случаи няма да коментират.

„Нещата с Емироглу се случват в петък. Решението е на нашето външно министерство. От наша страна обвиняваме Емироглу за религиозна дейност, и по-специфични контакти в джамиите от Бургас надолу. По всяка вероятност той е забъркан с новата партия на Местан - ДОСТ, която ще се учредява”, заяви Илхан Андай.

"Предполагам, че Емироглу е заявявал и заплашвал членове на ДПС да подкрепят Местан. На неговото изгонване от България, вече има реципрочни действия. Нашият генерален консул в Истанбул Ангел Ангелов също е обявен за персона нон грата. Той не е обвинен в нищо, просто се действа реципрочно", заключи Андай.

Депутати още преди време сигнализираха за Унур Емироглу. Според тях той е оказвал натиск върху имами. Опитвал се е да им казва как точно да проповядват исляма, а по-късно, твърдят политици, искал и друго от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    Обикновено обвиняват русофилите че изпращат децата си да учат на Запад, а не в Русия. Интересно къде отиват да учат децата на туркофилите - също на Запад или в Турция?
  • 2 незнайко

    1 0 Отговор
    Сега ще лъсне истината, кой изгони мюсюлманите от България през възродителния период. Както сега и тогава мюфтиите им промиваха мозъците да се изселват. Сега го правят по същия начин.
  • 3 TORK

    1 0 Отговор
    Тея Български мюсюлмани са живи цигани никога са нямали мнение!Който им плати с него са!Държавата спи всички спят!
  • 4 АНТИДОСТ

    0 0 Отговор
    Абе хора, това не ли ви притеснява, че освен ДПС и още една турска партия се заформя да влиза във властта и народното събрание ?!?!?

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове