Last news in Fakti

7 Март, 2016 09:11 1 259 7

Задължителното гласуване ще легитимира управлението

  • задължително-
  • гласуване-
  • легитимира-
  • управлението-
  • валери симеонов

Чрез него ще се повиши ангажираността на хората към процеса, заяви Валери Симеонов

Задължителното гласуване ще легитимира управлението - 1
Снимка: Нова телевизия

50 лева глоба и три месеца без помощи – подобна мярка за всеки, който не отиде да гласува подготвят депутатите. Проектът е изготвен и е приет на първо четене по предложение на Патриотичния фронт.
 
"Задължителното гласуване ще легитимира едно управление и ще повиши ангажираността на хората към процеса. Това задължение ще ги направи по-отговорни към подобно решение”, заяви по Нова телевизия съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.
 
"Нашият законопроект е насочен и към тези маргинализирани групи, които са изключително мотивирани да гласуват и които променят избора на народа”, допълни той.
 
Симеонов даде пример с няколко страни, където задължителното гласуване вече е факт и където има различни форми на санкции, които работят – Белгия, Люксембург, Кипър, Гърция, Франция, Австрия, Италия.
 
"Това не е конституционно задължение, а административно. Освен плащането на данъци, за съжаление други задължения българският гражданин като че ли няма. В края на краищата това е не само право, но и задължение на всеки гражданин към държавата”, аргументира се още Валери Симеонов.
 
Относно проблема с „мъртвите души” в избирателните списъци, той обясни, че е предвидена така наречената активна регистрация, която е около месец преди изборите.
 
"Предлагаме още в държавите, които не са в ЕС, гласуването да става само в посолствата и консулствата", поясни Симеонов, визирайки Турция.
 
Друго предложение е забраняването на подаръци в изборната кампания. Предвиждат се още облекчения за инвалидите, които гласуват, както и създаването на щабове между прокуратурата и полицията за бърза реакция при нарушения по време на избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратокастър

    0 0 Отговор
    А преди да се налагат глоби на обикновените граждани нека първо да видим каква е глобата на депутат който не се явява на работното си място и каква е глобата за депутат не подал имотна декларация към сметната палата!
    Не е ли по добре да се дадат по 10-20 лева на гласуващ за това че в почивния си ден е отделил два часа от свободното си време !Парите могат да дойдат от партийните субсидии.
    И не е ли по добре да се забрани да гласуват неграмотните /не завършилите осми клас който е задължителен по конституция/ защото те са най лесни за манипулация и няма как да се ориентират в изборния процеси изборната бюлетина а и това ще е стимул да се образоват!
    Дали тия две прости мерки няма да легитимират управлението още по добре?
  • 2 fdcvbg

    0 0 Отговор
    пускаш празна бюлетина , хем не гласуваш хем не плащаш 50 лева
  • 3 Никога повече

    0 0 Отговор
    Най-силно ще бъдат засеганти партиите на етнически признак. Има от какво да ги е страх ако всеки българин даде реален глас.
  • 4 стратокастър

    0 0 Отговор
    Можеш да пуснеш празна бюлетина но но времето ти и целият ти уйкенд вече са отишли на кино !А не трябва да се забравя че има и балотаж!Освен това голям процент от гласоподавателите не живеят на местата на регистрациите си по лична карта и това допълнително усложнява гласуването !
  • 5 Цура

    0 0 Отговор
    Тука ще има сериозна съпротива от турските и руските партии.
  • 6 дърт десар

    0 0 Отговор
    Лъжливия Десар! ДС милиционер, що лъжеш бе????????
    ЛЪЖАТ ВИ БЕЗОГЛЕДНО!
    Гласуването е задължително в следните страни от ЕС: Белгия, Кипър, Гърция и Люксембург.
    http://europa.eu/youreurope/citizens/residence/elections-abroad/ep-elections/index_bg.htm

    Гласуването в Гърция също е задължително, но законът не предвижда санкции за тези, които го нарушат.
    Белгия първа въвежда задължителното гласуване. Белгийците масово упражняват правото си на глас, защото мнозина се страхуват от глоби. Те стигат до 1000 евро. От 2003 г. насам обаче, глобени няма .

    http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0/%D0%92-%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_l.n_i.88646_c.30.html#.Vt1C5UAgcQM

    Единствено в Кипър и Люксембург има санкции и задължително гласуване!
    В повечето държави обаче няма или вече е премахнато!
    Задължителното гласуване ЛЕГИТИМИРА КРАЖБАТА и спестява на Върхушката пари за подкупване на избирателите, за това, за тях е много ИЗГОДНО!

    Българина НИКОГА не е ценил свободата си! За съжаление сега за пореден път показва, колко е наивен лесен за манипулация!
    Прост народ, слаба държава!

    Милиционерите на Тато празнуват, скоро ще спестят някой лев за подкупи.
  • 7 дърт десар

    0 0 Отговор
    Медиите и журналистите, доста услужливо пригласят на призивите за задължително гласуване. Замислете се защо? Ако управляващите нямат далавера от задължителното гласуване щяха ли да го предлагат?????
    Помислете малко преди да се отказвате от ПРАВОТО си на избор, защото това е едно от малкото неща, което ни е останало.
    Следващият път "патриотите" на Герб, може би ще предложат задължително да се гласува за ЕДНА партия, защо не Герб, всеки, който не гласува за Герб да бъде глобен 100 лв, защо не?!

    Прочете тази статия за да ви стане по ясно, кой какво цели със задължителното гласуване.
    http://bezlogo.com/2014/02/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A.html
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове