Last news in Fakti

11 Март, 2016 22:30 3 134 3

НИМ "реставрира" тотемно дърво на старите българи

  • осинови дръвче-
  • ним-
  • божидар димитров-
  • дъб-
  • лъжник

Божидар Димитров започва акция "Осинови дръвче"

Националният исторически музей /НИМ/ реставрира не само древни сгради и движими паметници на културата, но и древни растения, дошли в нашите земи чрез прабългарите. Едно от тях е т.н. „желязно дърво”. То е раснало в Странджа, в района на селата Кости, Българи и Кондолова. Местното му название е лъжник, иначе е дъб. Това име е заслужил, защото „лъже”. Короната му, листата на короната му са на различни други видове дъб – благун, цер, горун и т.н. и лесовъдите често са се заблуждавали да определят вида му.

Това се казва в писмо до медиите на директорът на музея Божидар Димитров.

Лъжникът е известен и с това, че дървесината му е изключително здрава, затова е наречен още „желязно дърво”. Сечен е бил много в миналото за направата на килове и на ребра на платноходни кораби, оси на каруци и т.н. В резултат днес в Странджа са останали само шест дървета, като четири от тях се намират в двора на параклиса „Св. Илия” в с. Кости. Дърветата в Кости са на възраст 1300 години според лесовъди и са с огромен диаметър на стъблото. Горските разсадници не отглеждат фиданки на лъжник, защото растял много бавно. Впрочем кметът на град Царево, Георги Лапчев, в разговор с Божидар Димитров наскоро му е казал, че е засадил 30 декара лъжник в един своеобразен „остров” на българо – турската граница, образуван от причудлив меандър на река Резовска.

Версиите за произхода на това дърво са две. Първата е, че то е остатък от растителността в Европа преди последното ледниково заледяване през епохата на терциера. Според тази теза, въпреки че Европа е била покрита с пласт лед от няколкостотин метра, в района на Кости – Българи имало дупка с радиус 15–20 км, в която оцеляла част от старата растителност – включително дъбът лъжник и няколко вечнозелени храста – известната зеленика, лавровишнята, тиса и т.н.

Недостатъкът на тази теза е, че образуването на тази „дупка” е нещо невъзможно при настъпилите климатични изменения. А дори  и да я имало, леденият дъх на планините лед около нея биха усмъртили останалите в нея растения. Освен това след стопяването на ледниците до наши дни има милиони години. Защо лъжникът и останалите вечнозелени растения не са се разпространили из цяла Странджа, а са останали само в този район с радиус 15–20 км?

Именно този факт дава стопроцентово основание на втората хипотеза – че лъжникът е привнесено отскоро (в историческо, а не в геологично време) растение. Кога може да е станало това? Известно е, че дъбът е тотемно растение на старите българи, които наричаме доста неправилно прабългари. То е свещено дърво, тотем  и символ на българския народ и държава през Средните векове. И  изглежда това е бил лъжникът. Има го в предпланините на Хималаите, има го и в Северен Кавказ – местата на прародината Балхара и мястото, където по пътя на юг от Дунав сме се установили за по-дълго. Изглежда, че прабългарите  са си носили семена (жълъди) от дъба лъжник и са ги сеели край храмовете си, там, където се установяват за дълго време. Горичките с лъжници край Плиска, Силистра, Преслав не оцеляват, местата са равнинни, горите периодично се изкореняват и се превръщат в орни площи. В слабонаселената Странджа обаче няколко дървета оцеляват.        

Но кога и как се появяват дъбовете лъжник в Странджа. В 705 г. кан Тервел получава Южното Черноморие (в дълбочина до меридиана на Тунджа), наречено област Загора, от Византия. Съобразно българската практика, граничните села се населяват от прабългарски колонисти със статут на граничари, т.е. те не плащат данъци, а вместо това пазят границата. Доказателства много, но ще приведа само едно – името на с. Българи. То е типично опознавателно име за население с ясно определен етнически произход.

Прабългарите очевидно са си носили жълъди и са ги насадили край параклиса „Св. Илия”. Ще напомня, че кан Тервел е християнин, а също и част от прабългарите. Това е логичното обяснение защо дъбовете –лъжници в Кости са на 1300 години и могат да се видят  само там и в околностите.

Преди седем години Божидар Димитров реши не само да възстанови вида, но и да го разпространи из цяла България. Със събраните с помощта на царевчанина Тодор Гондов жълъди бяха отгледани 40 фиданки, които бяха засадени покрай двете алеи, водещи от портала към входа на музея. Днес фиданките са вече дръвчета с височина 5-6 метра, опровергавайки лесовъдите, които твърдяха, че лъжникът расте бавно. Миналата есен лъжниците за първи път дадоха плодове (жълъди) и с тях през зимата беше отгледана нова реколта фиданки. Някои от тях бяха раздадени – на кмета на район Южен в Пловдив, в Кюстендил, на космонавта Георги Иванов и др., тъй като желаещите да имат прабългарски дъбчета са много. През есента ще бъде организирана акция от НИМ по прибиране на цялата „реколта” от жълъди и отглеждане на фиданки в професионални условия. И след това ще бъдат раздадени на желаещите да ги засадят по общини, край църкви и манастири.

В тревния правоъгълник на НИМ бяха засадени 41 фиданки. Отглеждането им в първите 1-2 години е трудна работа – плевене, торене, поливане. А хората  в музея са малко и мнозина не отбират от тази работа. Затова директорът на НИМ приканва ръководителите на многобройните „зелени” организации да осиновят по едно или по 2-3 дръвчета. Което означава, че трябва да ги прекопават, торят, поливат, но колко хубаво след време да четат табелки с надпис: „Дъбове, отгледани от Тома Белев”, „Дъб на Андрей Ковачев” и т.н. и т.н., призовава Божидар Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    РАЗДАЙТЕ НА ВСЯКА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ ПО ЕДНА ФИДАНКА,ДА СЕ ОВЕКОВЕЧАТ ЦЪРКВИТЕ,И ДА СЕ ЗНАЕ,ЧЕ ТОВА Е ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА ,ТОВА ДЪРВО ДА СТАНЕ ЕДИН ВИД ГЕРБ НА БЪЛГАРЩИНАТА.

    Коментиран от #2

  • 2 МЯПЮ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Ти полудя ли бе?! Сега ще пуснат заповед от Пентагона, че това е шпионско растение опасно за плановете на Господарите и трябва да бъде забранено на територията на НАТО и лизачите му! САЩ и Израел се борят за мултикултурализъм и обезличаване на всичко национално!!!
  • 3 999

    0 0 Отговор
    И дърветата като Българите на изчезване са.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове