Last news in Fakti

21 Март, 2016 10:55 1 685 3

Цацаров поиска снемане на имунитета на депутата Светла Бъчварова

  • цацаров-
  • светла бъчварова-
  • снемане-
  • имунитета-
  • депутата

Бъчварова е сключила сделка, която е нанесла щета на Селскостопанската академия за 1 326 671,36 лв.

Цацаров поиска снемане на имунитета на депутата Светла Бъчварова - 1

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната група на БСП – Светла Бъчварова - Пиралкова.

По досъдебно производство на Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия, Светла Бъчварова – Пиралкова съзнателно е сключила  неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда  за академията -  в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък - престъпление  по чл. 220  ал.2 във вр. с ал.1 НК.

Селскостопанската академия (ССА) е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост.

Селскостопанската академия е юридическо лице на бюджетна издръжка и второстепенен разпоредител с бюджетни средства  към Министерство на земеделието и храните.

В периода от 04.07.2008 г. до 28.06.2011 г. Светла Бъчварова – Пиралкова е била Председател на управителния съвет на Селскостопанската академия.

Със заповед от 21.07.2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна.

Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009 г. Светла Бъчварова – Пиралкова, в качеството си на Председател на Управителния съвет на организацията е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност  върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“АД. Договорът е сключен  за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс Комерс“АД земеделска земя е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. В резултат  на сключения  явно неизгоден договор от Светла Бъчварова – Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева.

Законова пречка за наказателното преследване на  Светла Бъчварова – Пиралкова е обстоятелството, че към настоящия момент тя е народен представител в 43 – то  Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал.1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от  Светла Бъчварова – Пиралкова  престъпление от общ характер – по чл. 220 ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

               

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Хайде-е-е-, поредния кьор - фишек ! Зебрата бяла на черни ивици ли е -- или - черна на бели ивици ? ТОЗИ НАРОД НЯКАК ТРЯБВА ДА СЕ ЛЪЖЕ, ДА СЕ БУДАЛКА, ДА СЕ БАЛАМОСВА --ВАЖНОТО Е НАШАТА СИРОМАШКА ЗАПЛАТА ДА ВЪРВИ !!
  • 2 стратокастър

    0 0 Отговор
    Чак пък "кьор -фишек" ?Все пак 1 326 671,36 лева са си пари !Не е никак лошо да се потърсят .Тая ,на вид скромна женица -много отворена пък била?
  • 3 Дафинка Главанска

    0 0 Отговор
    Някой въобще чете ли, че става дума не за договор за обработка на земя, а за съвместна дейност?! Щях да повярвам, че има злоупотреба, ако беше договор за наем или аренда, а това е ДОГОВОР ЗА СЪВМЕСТНА ДЕЙНОСТ с ангажимент и за някакво плащане. Много лесно е да се клевети и да се изсипват кофи с помия, но ИСТИНАТА Е много по-различна и фактите го доказват! Като не могат да стигнат интелектуалното и ниво, даваме я на Цацаров! Саморазправяме се с малкото професионалисти в България и грозното е, че се кефим на безумията в държавата ни. Доволно протриваме ръце и си мислим, че такава несправедливост няма да ни засегне и нас!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове