Last news in Fakti

8 Април, 2016 20:04 2 959 3

Корнелия Нинова поиска Муравей Радев да се извини на БСП

  • корнелия нинова-
  • муравей радев-
  • поиска-
  • извини-
  • бсп

ГЕРБ отрекоха в Брюксел да знаят за доклад, според който България губи 19 млрд евро годишно от корупция

Корнелия Нинова поиска Муравей Радев да се извини на БСП - 1
Снимка: БСП

Във връзка с информациите, че България губи 19 млрд. евро годишно от корупция и далавери, Корнелия Нинова заяви по bTV, че това е записано в доклад на Европейския съюз от март 2016 г., като разследването е поръчано от Европейския парламент.

„Приказките на г-н Муравей Радев, че не знам какво говоря и къде се намирам надявам се опровергава с този документ. Аз винаги си служа с документи. ЕП поръчва това разследване, ЕП излиза с констатация преди една седмица. Ако иска да го види на страницата на ЕК. България губи годишно 19 млрд. евро от корупция и кражби.

Защо го крият този доклад. Те са го чели, много добре го знаят, но не го коментират и го отричат по начина, по който господин Радев го прави. Аз този човек не го познавам, никога не съм го виждала лично Муравей Радев, но се надявам да намери сили да се извини за тежките думи, които каза вчера за БСП”.

По темата се включи по телефона и евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова и каза, че никой в Брюксел не е чувал за този доклад.

„Само в идващия програмен период ние ще използваме 30 млрд. евро от европейската солидарност и затова ми е изключително странно, когато тя говори за 19 млрд. откъде и по какъв начин има тези данни. Никой в Брюксел не е чувал за този доклад”. Тя посъветва Нинова да пътува малко извън София, за да види магистралите и санираните жилища и да разбере, че всъщност няма как 19 млрд. евро да потънат в корупционни схеми.

Във връзка с 2,5 млрд лв, от бюджета, които не са разписани за какво отиват, Нинова коментира, че продължава да твърди, че това е „личен портфейл” на премиера.

Тя поясни, че има 2,5 млрд. лв. капиталови разходи без да се уточни за какво са те.

„По времето, когато г-н Радев е правил бюджети и след това при други министри, всичко е разписано до лев за какво отива. В бюджетите на ГЕРБ това не е разписано и е дадена възможност на министър-председателя по лична преценка да ги харчи”.

Като доказателство тя показа в студиото стенограми от МС, от които според нея е видно, че министър-председателят влиза в МС и се взима решение от онези два милиарда примерно 5 милиона да отидат за кмета на Бургас, 3 млн. да отидат за кмета на Монтана. Парите се харчат по лично субективно негово решение, каза тя.

Премиерът използва тези пари за политически цели, категорична беше Корнелия Нинова:

„Налива ги в общини на ГЕРБ, ще ги използва предизборно за други цели. Ние по време на приемането на бюджета водихме много сериозна битка тези пари да бъдат разписани за какво отиват – винаги се прави така. Неговите бюджети винаги са оставени с една такава голяма сума, която по лични съображения отива където той прецени. Затова твърдя, че това е личен портфейл. 

Няколко пъти го питаме защо това е така, г-жа Цачева връща тези въпроси, но днес, благодарение на дебата, който предизвикахме, парламентът единодушно реши министърът на финансите да внася тази информация в Комисията по бюджет и финанси. Тоест в малка степен коригирахме тази несправедливост”.

В отговор на изказването на Муравей Радев, че искането на социалистите да не се вземат никакви дългове и едновременно с това да има много повече публични разходи е демагогия, Корнелия Нинова заяви:

„Ние настояваме да се размразят социалните плащания. Господин Радев твърди, че искането за повече разходи непременно означава увеличаване на дефицита и вземане на нов заем, но това не е така и той добре го знае.

Ние не искаме увеличаване на дефицита в никакъв случай, нека си остане такъв, какъвто е фиксиран в бюджета. Но министър-председателят, цялото правителство, твърди, че са събрали в първите три месеца то годината 2 млрд. лв. повече излишък. Те не са предвидени в бюджета като приходи, не са разписани като разходи, те не влияят на дефицита, те са излишък. Ние настояваме тези пари, събрани в повече, да отидат за социални плащания, защото беднотията е страхотна в държавата, да отидат за инвестиции в икономиката, за да стимулират производство и работни места. Тази сума не би увеличила дефицита. Това е демагогия от негова страна, а не от наша – твърдението му, че искаме увеличение на дефицита”.

Сблъсъкът ни с Муравей Радев е политически, не е експертен.

Хората, които твърдят, че няма ляво, няма дясно - не са прави. Тяхната теза е, че няма място на държавата в икономиката, няма място за социална държава. Нашата теза е обратната. Те отричат държавата да се меси в икономиката.

Във връзка с информациите за откраднати 130 000 лв. от касата на БСП, Корнелия Нинова каза, че няма да коментира слухове и в момента има проверка на случая на „Позитано” , която ще приключи в понеделник, а фактите ще бъдат изнесени във вторник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уруспия

    0 0 Отговор
    Тази невяста убава, днес я дадоха по БТВ да се целива във парламента с "умразния "Цв. Цв.

    Коментиран от #2

  • 2 неутрален

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "уруспия":

    Може и да е станало, щом казвате, все пак Цв. Цв. имаше рожден ден, за което нековите съпартийци го нарекоха "апостол", е боже, боже!!!!!!!
  • 3 наблюдаващ 2

    1 0 Отговор
    ЗАЩО ПРАХОСВА 2.5 МИЛИАРДА ЛЕВА ЕЙ ТАКА.А ЗА МАЙЧИНСТВО И ЗА МАЛКИТЕ ПЕНСИИ ВСЕ НЯМА ПАРИ.ВСЕ ЕДНО ТИЯ ПАРИ МУ СА БАЩИНИЯ , А ДЪРЖАВАТА Е НЕГОВАТА ЕДНОЛИЧНА ФИРМА.ТОВА НЕ Е ЛИ ТОТАЛИТАРНО УПРАВЛЕНИЕ.ИЛИ ПО-ВАЖНОТО ЗА НЯКОИ Е КАКВА ЖЕНА Е КОРНЕЛИЯ НИНОВА.ЗАТОВА ИМА ДА СТРАДАМЕ ОЩЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ В БЕДНОСТ И МИЗЕРИЯ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове