Last news in Fakti

14 Април, 2016 20:35 1 178 2

От 10 май започват ремонтите по пътищата

  • май-
  • започват-
  • ремонтите-
  • пътищата

Около 500 млн. лв. ще бъдат инвестирани в пътни проекти през тази година

От 10 май започват ремонтите по пътищата - 1
Снимка: АПИ

Големите ремонти по пътищата – основно на виадукти и тунели, ще започнат след 10 май заради очаквания интензивен трафик през предстоящите в края на април и началото на следващия месец почивни дни. От този месец стартира изкърпването на пътни отсечки. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на брифинг, на който заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров отчете зимното поддържане и предстоящите текущи ремонти на републиканските пътища.

Министърът информира, че за поддържане на републиканската пътна инфраструктура в страната през изминалия зимен сезон са инвестирани 55 млн. лв. Наложените глоби до момента възлизат на над 820 хил. лв. Със санкциите, които ще бъдат наложени на поддържащите фирми за месец март 2016 г., се очаква тази сума да достигне 1 млн. лв.

Направен е детайлен анализ на състоянието на пътната мрежа след зимата и са предвидени средства за текущ и авариен ремонт, съобщи Павлова и допълни, че от общо 20 хил. км републикански пътища 30% са тези в лошо състояние, около 27%  - в средно, а над 40% са пътищата в добро състояние.

Благодарение на заложените приходи от винетки, които досега възлизаха на средно 200 млн. годишно през април и май ще бъдат изкърпвани най-компрометираните участъци, информира тя. Регионалният министър отбеляза, че след увеличената цена на винетките през тази година се очаква приходите от тях да бъдат с около 68,8 млн. повече, които ще се инвестират в предимно в Северна и най-вече в Северозападна България.

Павлова съобщи, че извън предвидения авариен и текущ ремонт с допълнително предоставени средства от държавния бюджет за тази година в размер на 30 млн. лв. ще бъдат ремонтирани тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на АМ „Хемус“, както и виадукт „Елешница“ и съоръжения на АМ „Тракия“.

От утре започва ремонтът на участъка в най-лошо състояние на Аспаруховия мост във Варна, като целта е той да завърши преди летния сезон, информира тя.

През тази година предстои старта и на ново строителство на важни обекти, отбеляза министърът и даде пример с участъка Бургас-Слънчев бряг и обхода на Ахелой. Ще бъде обявена тръжна процедура за изграждане на първите 10 км от автомагистрала „Хемус“ в участъка от Ябланица до Боаза, съобщи Павлова. Довършва се търгът за тунел „Железница“ на АМ „Струма“, както и отчужденията на магистралата София-Калотина, за да започне нейното строителство в участъка Калотина-Драгоман, допълни тя. Министърът информира, че със средства от държавния бюджет ще се работи и по трасето Русе-Велико Търново.

Павлова напомни, че вече са обявени 12 търга за рехабилитация на общо 240 км пътни участъци със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 на стойност 198 млн. лв. Тя посочи, че сред тези участъци са проходът Петрохан и направленията Плевен-Ловеч, Добрич-Варна, Разград-Търговище и др. Очакваме работата по тях да започне още през тази година, ако търговете приключат през лятото, информира министърът. Тя обобщи, че инвестициите в пътна инфраструктура през тази година от държавния бюджет и с европейско финансиране са в размер на общо 500 млн. лева.

От 10 май – веднага след приключване на пътуванията около почивните дни за Великден и Гергьовден започват ремонти на ключови пътни направления от републиканските пътища, заяви председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Още в края на март и началото на април, веднаго щом имаше благоприятни метеорологични условия започна изкърпването на главните направления, почистване на тунелите на АМ „Хемус“ и на „Траянови врата“ на АМ „Тракия“.

Първо ще се изкърпят автомагистралите, първокласните пътища, както и най-натоварените участъци от второкласната пътна мрежа. Третокласните пътища са планирани в периода май – юли. Целта е ремонтните дейности да приключат преди началото на активния летен сезон. Предвидено е изкърпване на настилката, отводнителни дейности, почистване на канавки и водостоци, косене и други дейности, свързани с безопасността на движението.

Близо 5 млн. лв. са осигурени за текущи ремонти на асфалтовите настилки през април на пътища I, II и III клас. Имаме детайлен план по области на кой път, от километър до километър какви текущи ремонти ще се извършват, подчерта инж. Лазаров.

На интернет страницата - www.api.bg, в секция „Поддържане на пътната мрежа“ са публикувани карти с предвидените текущи ремонти по области през април.м

С осигурените с постановление на правителството тази седмица над 119,1 млн. лв. ще бъде извършен превантивен ремонт на пътища в Северна България, ще се предприемат ремонтно-възстановителни дейности и доизграждане на пътни проекти.

Ремонтите по републиканската мрежа в Северна България в областите Велико Търново, Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен са на стойност 68 800 000 лв. С тях ще бъдат обновени 198 км.

Предвиден е ремонтът на:

• 22 км от път I-1 Димово – Медовница в област Видин;

• 10 км от III-102 Монтана – Тополовец в област Видин, както и още 10 км

от същия път III-102 Бели мел – Монтана в област Монтана;

• 10 км от път III-101 Враца – Криводол в област Враца;

• 15 км от път II-51 Бяла – Копривец в област Русе;

• 6 км от път III-403 Сухиндол – Павликени в област Велико Търново;

• 13 км от път III-204 Разград – Благоево в област Разград и т. н.

Част от средствата, предоставени от Министерския съвет, ще бъдат използвани за доизграждането на надлез над жп линията София – Бургас на път II-18 при Казичене – дясното платно в участъка от Северната скороста тангента до АМ „Тракия“. Това е важна пътна връзка провеждаща тежкотоварния трафик от ГКПП „Калотина“ към Капитан Андреево и към пристанище Бургас. В момента част от надлеза, в посока на движение от тангентата към АМ „Тракия“, не е изграден и движението се извършва двупосочно в изграденото ляво платно. С построяването на второто платно от жп надлеза ще се повиши безопасността на движението и ще се хомогенизира цялата отсечка от пътен възел „Сливница“ до АМ „Тракия“.

Ремонтите на тях се очаква да приключат до юли. За зимното поддържане на републиканските пътища от ноември м. г. до края на зимата, според проверените до момента сертификати, са осигурени близо 55 млн. лв. Около 825 хил. лв. е размерът на санкциите за фирмите, които не са изпълнили възложените дейности с необходимото по договор качество. Глоби са наложени на пътноподдържащите дружества, отговорни за пътищата в 10 области. Това са: Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Търговище.

Лазар Лазаров информира още, че приоритетно ще се ремонтират пътища с интензивен трафик, като всички ремонти ще бъдат обозначени според нормативните изисквания, за да не се допускат произшествия. Екипи на АПИ проверяват необходимостта на подадените от областните пътни управления участъци за ремонт, за да не се допусне дублиране на дейности и за да се използват гаранциите на фирмите в случай на необходимост от дефекти в гаранционния срок на вече ремонтирани участъци, каза той.

Лазаров обърна внимание, че основно ще се работи по трасето към Дунав мост 2 при Видин, тъй като участъците в областта са в лошо състояние заради недостиг на средства. Ще се рехабилитира третокласният път Монтана – Дъбова махала – Лом, който е използван дълго време като обходен маршрут на Димово, съобщи той и посочи, че обходният път на града е разкопан от бившия кмет на Димово заради реализиране на воден цикъл, но участъкът не е възстановен в продължение на 4 години. той съобщи, че част от трасето е предвидено за рехабилитация по ОПРР 2014-2020 и за превантивен ремонт в друга част от него.

Лиляна Павлова обърна внимание, че обходният път на Димово ще бъде изграден с магистрален габарит, тъй като това ще бъде първият етап от предвидената за изграждане магистрала между София и Видин.

Лазаров посочи, че ще се ремонтират също 12 км от Димово-Бела-Ружинци и участък от най-краткия път към Плевен, изкърпването на който ще приключи до края на края на месец май. Ще се ремонтират още трасетата Враца – Криводол, Галево –Пордим, Микре – Соколово, Горна Липница – Патреш, Бяла – Попово и Търговище – Разград в участъка към Попово, съобщи той и подчерта, че е търсена на участъците с такива, които са вече ремонтирани по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опаланка

    0 0 Отговор
    олеле е са че става крадене ... хехех
  • 2 555

    0 0 Отговор
    Некачесвени ремонти , на БОММБАСТИЧНИ ЦЕНИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове