Last news in Fakti

17 Април, 2016 23:31 9 241 18

МВР започва да отписва служебно колите без „Гражданска отговорност”

  • мвр-
  • отписва-
  • служебно-
  • колите-
  • гражданска отговорност

Досега липсваше законова рамка за това, но от петък наредбата е публикувана в „Държавен вестник”

МВР започва да отписва служебно колите без „Гражданска отговорност” - 1
Снимка: БТА

От утре МВР започва служебното отписване на автомобили заради неплатена застраховка "Гражданска отговорност". Досега липсваше законова рамка за това.

Въпреки че отдавна се говори за служебно отписване на коли без „Гражданска отговорност”, досега тази процедура не се приложи, защото липсваше нормативна уредба. Наредбата вече е публикувана в „Държавен вестник” в петък.

Семейство Василеви имат нов автомобил и ползват стария. Затова и нямат „Гражданска отговорност” за него.

Те ще получат писмо от гаранционния фонд, който ще им даде срок от 14 дни. Ако не сключат „Гражданска отговорност”, КАТ ще отпише колата им служебно.

„При това прекратяване не взимаме нито документи, нито табели, те си остават при собственика”, коментира по bTV началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

Първият списък от 19 000 коли вече е в КАТ. Без полица до момента са половин милион автомобила. Всички те ще бъдат дерегистрирани.

За да пуснете колата си отново в движение, ще ви трябва застраховка, като от КАТ обещават да не ви отнема време.

„В момента, ако се прекрати регистрацията заради „Гражданска отговорност”, гражданинът трябва да се яви по постоянен адрес, да подаде заявление и да представи полица. От 1 юли, когато се очаква да бъдат вързани системите на МВР и гаранционния фонд, това ще става автоматично”, подчерта Рановски.

Всъщност идеята за отписването е по-дълбока. Целта е да се спре източването на гаранционния фонд. Много чужденци са регистрирали колите си в България, защото им е по-евтино. За схемата ви разказахме преди 3 години. Българи стават собственици на коли само на хартия. Вече има такива с по над 1000 автомобила.

Чужденците не плащат данъци, нито имат застраховка. При инцидент плаща гаранционният фонд. За миналата година са изплатени обезщетения за 25 милиона лева, а повече от половината са за катастрофи в чужбина.

С отписването на колите практиката ще се преустанови. Щетите вече няма да се поемат от гаранционния фонд, а на базата на международни споразумения.

Информацията за отписаните коли няма да бъде подавана към Министерството на финансите, което означава, че собствениците ще трябва да продължат да плащат пътен данък, въпреки че не ползват колите си.  Ако искат и той да отпадне, от КАТ съветват шофьорите да върнат документите и табелите, за да може колата да бъде напълно заличена. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    2 2 Отговор
    Не се споменава обаче КАКВА Е ГЛОБАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА "ОТПИСАНА" КОЛА ИЛИ "КОЛА С ПРЕКРАТЕНА РЕГИСТРАЦИЯ",а точно там е "интересното"!
  • 2 Vasik Atanasova

    3 2 Отговор
    ЕВАЛА НА ХОРАТА КОИТО НЕ ПЛАЩАТ НИЩО НА ТАЗИ СКАПАНА
    ДЪРЖАВА

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Vasik Atanasova":

    Едва ли тия хора на които казваш"евала" ще се зарадват от думите ти,щото явно имаш предвид бездомните клошари.А дали държавата е скапана зависи от гледната точка,което на разбираем език означава ТИ КОНКРЕТНО С КАКВИ ДОХОДИ РАЗПОЛАГАШ МЕСЕЧНО!

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    3 1 Отговор
    От 2003 год. имах малък легален бизнес , плащах всички на държавата като добър данъкоплатец . Борих се , но държавата ме унищожи , и 2007 год. фалирах. Три години бях на дъното , връщах заеми , и едвам успявах да изхраня семейството си. Но накрая с много воля и труд започнах 2010 год. от нулата . Сега имам бизнес , който работи в сивия сектор . Демек на държавата от 6 години вече , не плащам нищо , колите ги карам 6 години без граждански и прегледи , не са на мое име , следователно не плащам и данъци за тях , книжката ми е изтекла преди 5 години , но и нея не съм сменил , за да не давам пари на държавата. Направил съм си две банкови сметки в чужбина и всичко което изкарам тук от тая скарана държава , изпращам в чужбина. На практика тук нямам нищо на мое име , и няма и какво да ми вземат. Още няколко години и ще се преместя в чужбина където ще работя легално и ще живея нормално. Тази държава беше на косъм да ме унищожи. Затова не и дължа НИЩО.

    Коментиран от #7

  • 5 Григор Илиев

    0 0 Отговор
    Има стотици коли, които висят по паркинги и пред блокове с месеци дори години, без гражданска, без преглед, без платен данък и т.н. Тези коли явно на собственици, които не се интересуват от тях не само трябва да се отписват от КАТ, а да се репатрират до място на което собственика при желание и съответната глоба да си я вземе. Отписването е само поредната схема за печалба на застрахователите нищо повече.
  • 6 Ежко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Дали харесваш държавата си или не, е частично свързано с доходите! Да, социалният статус е важен, но аз лично повече гледам неща като климат, образователна система, инфраструктура, манталитет на населението, корупция, съдебна система и не на последно място - затруднената документално и икономически обстановка тук, която всячески пречи на бизнес и на всичко. Да не би в една Куба да имат по-големи доходи? Обаче като попиташ хората и ти казват, че са щастливи!
  • 7 Анализатор

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ти си лъжец и комплексар !
    Хубаво, не плащаш данъци и нямаш нищо на твое име, ако си в сивия сектор, това трябва да е точно така.

    Ако обаче наистина работеше в сивия сектор, и изкарваше добри пари, би трябвало да знаеш, че в останалите неща трябва да си перфектен - плащане на всички комунални сметки, ток, телефон, топла и студена вода, парно, здравни осигуровки и т.н., също и застраховки, данъци и техн. прегледи за колите, камо ли да си позволиш да караш без книжка, без ГО, без преглед...
    Караш внимателно, спазваш ограниченията, спираш на пешеходните пътеки, даваш път на възрастните, понякога дори се налага да подминеш с усмивка някой нещастник, който ти се дръвчи, а ти можеш да смажеш трима като него ако се наложи.

    Разбира се, ако си някакъв кокошкар, куфарен търговец или нещо подобно, можеш да си позволиш всякакви тъпашки изцепки, като карането с изтекла книжка, защото това, което ще загубиш почти не е важно.

    Ето защо смятам, че от целия ти коментар са верни само три неща - фалирал си, нямаш нищо на твое име , и няма какво да ти вземат. :-)
  • 8 Марио Ангелов

    0 1 Отговор
    Подкрепям ГОСТ с две ръце ,нищо не трябва да се дава на ОПГ ГРОБ!
  • 9 аг01

    0 0 Отговор
    Такова нещо като "пътен данък" нема!!! Има данък собственост!
  • 10 Орнела мути

    0 0 Отговор
    Добре де сега ще има ли бонусите за примерните шофьори???Нали сега е вързана системата с Кат!!!Да плащаме 50лв гражданска
  • 11 Тинки Уинки

    1 1 Отговор
    Имаме избор. Имаш автомобил и си плащаш. Нямаш автомобил и не плащаш! А не по селата да карат колите без застраховки и без прегледи, а колите им да се водят в КАТ регистрирани.
    Не виждам за какво се притеснявате, при положение, че не карате?!
  • 12 Кръстю

    0 0 Отговор
    Как го разбирате това "Семейство Василеви имат нов автомобил и ползват стария. Затова и нямат „Гражданска отговорност” за него.". Редактора да чете статиите.
  • 13 Джими

    0 1 Отговор
    Ааа значи мотористите стачкуваха и им се размина и сега ние май трябва да излизаме на площада ?
  • 14 Mupo

    0 0 Отговор
    Не е редно да де регистрираш служебно кола защото няма гражданска. За притежанието на кола си има данък собственост. Аз имам втора кола която не карам, но плащам данък 90 лева за нея. Минавам я на преглед и и плащам гражданската, когато ми се счупи другата и трябва да я оставя в сервиз за повече време, през другото време си стои в гаража.
  • 15 ЧЕСТНО

    0 0 Отговор
    ИМА ДИРЕКТИВА ОТ ЕС ЗА ПОЧТИ 100% ЗАСТРАХОВАНЕ В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ САНКЦИЯ И ТО ЯКА .НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ИЗМИСЛЯТ СХЕМАТА ЩОТО ДРУГ ИЗБОР НЯМАТ КАК ЩЕ НАКАРАТ ТОЛКОВА МНОГО НЕЗАСТРАХОВАНИ ДА СЕ ЗАСТРАХОВАТ ЗА ДА СА ЧИСТИ ПРЕД БРЮКСЕЛ . ТЪЙ ЧЕ БЛАГОДАРЕТЕ ЗА НОВОСЪЗДАДЕНИТЕ УДОБСТВА И КЕФ НА ЕВРОИЗМАМНИЧЕСКАТА БЮРОКРАЦИЯ.
  • 16 таисан

    0 0 Отговор
    ще плащам когато си искам ха ха
  • 17 ТАИСАН

    0 0 Отговор
    ЩЕ ПЛАЩАМ КОГАТО СИ ИСКАМ ХА ХА ХА
  • 18 сас

    0 0 Отговор
    отрепките да не плащат и да не реват аз плащам и не ми дреме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове