Last news in Fakti

4 Януари, 2017 18:27 2 786 7

По-евтина "Гражданска отговорност" за изрядните шофьори

  • гражданска застраховка-
  • гражданска отговорност-
  • шофьори

Новите правила влизат в сила след синхронизация на базите данни на КАТ и Гаранционния фонд

По-евтина "Гражданска отговорност" за изрядните шофьори - 1

От тази година изрядните шофьори ще заплащат по-ниска цена на застраховката "Гражданската отговорност" в сравнение с нарушителите. Прилагането на практика на т.нар. система "бонус-малус" обаче ще закъснее с няколко месеца, докато се синхронизират електронната база от данни на КАТ и на Гаранционния фонд.

С въвеждането на автоматичния обмен на информация всеки ще плаща в зависимост от застрахователния риск и поведението си на пътя, поясни пред "Хоризонт" председателят на Асоциацията на застрахователите Светла Несторова.

Когато говорим за бонус-малус, в никакъв случай не говорим за някакви дребни рискове от типа на кой е паркирал правилно, кой си е платил зелената зона, кой е в някакви малки нарушения и кой не. Системата бонус-малус ще има за цел да отчете онези елементи в поведението на водача, които стават причина за сериозни ПТП и водят до жертви, каза Светла Несторова.

Шофьорите обаче не бива да очакват диференцираните цени на "Гражданската отговорност" още през първите месеци на годината заради техническото време за пренастройването на системите, предупреждават застрахователите.

Засега остава и стикерът на предното стъкло, удостоверяващ наличието на застраховката, припомни Светла Несторова.

От една страна полицата е договор, който хората сключват със застрахователя и би трябвало да е единственото абсолютно задължително условие да си застрахован. От друга страна обаче имаме история на толкова тежки, некоректни практики, че въвеждането на стикера се оказа сякаш един от опитите на законодателя да контролира въпросните некоректни практики.

Цената на застраховката в началото на тази година остава непроменена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шИфер

    8 0 Отговор
    Само не разбрах,защо ви е пак стикер !?!? Нали полицията, като те спре иска документа за застраховка, нали уж ще се синхронизират, т.е. клик в системата и се вижада има ли нямали застраховка. Абсолютно са излишни тези стикери, но май целта е да се прибират пари за тях, нали все пак някой ги печата и т.н. Супер досадно е това лепене, чистене и пр. особено за тези, които си плащат на повече вноски. Изтъкнатите доводи за продължаването на стикер практиката издишат отвсякъде, но явно лапачката от тях е голяма!!!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    А не може ли всичко да ти е на едно:данък, застраховка, преглед, глоби, наказания? Всяка кола с регистрационен номер да си има досие за всичко по-горе и само по номер може да се провери дали всичко е платено. Собственика ще плаща всичко на куп и месец за месец, ако не ползваш, не плащаш. Не е справедливо да плащаш винетка, гражданска и данък след като колата ти стои в частен гараж цяла зима: не си на пътя, не замърсяваш и не амортизираш инфраструктрата. С едно обаждане или кликване в интернет си активираш регистрацията преди употреба. Полицията ще даде 10млн лева и ще пренастрои камерите за преброяване да изпращат информация за това кои коли се движат по пътната мрежа без активна регистрация. Просто, лесно, без хиляди акули по мрежата, цените ще са съвсем други, справедливостта на ниво.

    Коментиран от #5

  • 3 Гостун

    1 0 Отговор
    Гражданската е на колата!!! Няма общо със водача! Ако един си прави застраховка на мпс,и кара друг Голям нарушител КВО??? Глупости на застрахователите
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    След като са го решили защо не кажат каква е системата? Кой колко отстъпка ще получава, как ще синхронизират актовете с лицето, каква ще е промяната в покриването на инциденти? Много въпроси без отовор. Само хвърлят нещо неопределено и хайде готови са, ала това реално ли е, не е ли? Ако разликата е 5лв дали има смисъл?
    Млади шофьори и такива с тежки провинения трябва да се смятат на процент от основната застраховка за непровинени и със стаж над 10г. Например изряден шофьор плаща 150лв, а млад шофьор двойно 300лв, провинен шофьор плаща тройно. Като с течение на годините и при липса на наказания процента спада с по 20%. Това е редното, а какво ще измислят никой не знае. Не трябва да се забравя, че колата не е за всеки, има и други видове транспорт. Поддържането на кола е скъпо, инак се вижда какви барутници се търкалят на 10г изтъркани гуми, после оплакват жертвите.
  • 5 onq s konq

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Бе ти прост ли си ,или се правиш?И кой ти иска практичните предложения и по-точно-КОЙ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТЯХ?Направо сте смешни всички,които давате предложения как да се "разтовари " джоба на данъкоплатеца,т.е. ДА ПЛАЩА ПО-МАЛКО.Естествено че законотвореца е на светлинни години пред ВАС как може това да се случи най-ефективно,но ОСНОВНАТА ИДЕЯ Е НЕ ДА СЕ ПЕСТЯТ ПАРИТЕ НА ВОДАЧА НА МПС,А ДА МУ СЕ ИЗМЪКНАТ ОТ ДЖОБА В МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР!...Направо станах кат "Кирил и Методи" да обяснявам А и Б на трудносхващащите:)
  • 6 сосс

    1 0 Отговор
    Ще закъснее с няколко месеца - докато хората си сключат застраховките за тази година! А като годината изтече - ще минат изборите и това вече ще е забравено! Догодина пак по същия начин на същата цена - щото не се е синхронизирало още и тн!
    Ма много интересно как винетките изведнъж и така резко се синхронизираха!
  • 7 nkjkjkj

    3 1 Отговор
    Според мен те трябва да ни плащат данъци че си хабим колите по нашите кофти пътища! Да има бариери и чичко в бутка до тях и да ни дава пари преди да вдигне бариерата! Ако пътя е по-хубав данъка е по-малък а ако е по-лош обратното! Така и държавата ще има интерес да са хубави пътищата и хората ще са доволни!
    Друг данък мога да им измисля - овехтяване на МПС!
    На новите коли държавата ще плаща по-малко и колкото повече старее една кола държавата ще плаща повече! Кофтито е че нямам власт иначе за 180 дни ще Ви опраим :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове